четвер, 16 червня 2011 р.

Під час учорашньої акції у Білорусі затримано принаймні 135 осіб

За даними правозахисників, під час акції "Революція через соціальні мережі", яка пройшла 15 червня у різних містах Білорусі, було затримано принаймні 135 осіб.
Як повідомив правозахисник Валентин Стефанович, вказана кількість затриманих наразі уточнюється і, можливо, вона збільшиться, оскільки з деяких міст країни точна інформація поки що не надходила, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на БелаПАН.
Правозахисники також намагаються з'ясувати, що саме інкримінувалося затриманим і чи відбудуться над ними суди.
Учасниками акції мовчазної солідарності "Революція через соціальні мережі" увечері 15 червня сталі тисячі людей у різних містах Білорусі. Найчисленнішою стала акція у центрі Мінська. За оцінками спостерігачів, у ній взяли участь кілька тисяч осіб, проте ГУВС Мінміськвиконкому повідомляє про 500 учасників.
Це вже друга акція, ініційована групою активістів соціальних мереж "ВКонтакте" і Facebook. Перша пройшла 8 червня. Вчорашня акція була значно чисельнішою, незважаючи на попередження Генпрокуратури та МВС.
14 червня Генпрокуратура закликала громадян "не піддаватися на провокаційні заклики і утриматися від участі у незаконних акціях", попередивши про можливу відповідальність.
З попередженням також виступило МВС. За кілька годин до акції виконуючий обов'язки начальника управління інформації і громадських зв'язків МВС Костянтин Шалькевич провів брифінг, на якому заявив: під час несанкціонованих акцій, які організовуються через соціальні мережі, можливі провокації із застосуванням спецзасобів - вибухових пакетів, петард, аж до вогнепальної зброї. Він також повідомив, що правоохоронні структури встановлюють ініціаторів акції і тих, хто розміщує заклики до неї в інтернеті.