середу, 15 червня 2011 р.

Буковина відзначає 70-річчя Івана Миколайчука

Сьогодні виповнюється 70 років з дня народження відомого кіноактора, режисера, сценариста, заслуженого артиста України Івана Миколайчука. В усіх населених пунктах дорогою від Чернівців до рідного Іванового села Чорториї, що у півсотні кілометрів від обласного центру, накрито святкові столи - таким чином буковинці втілили мрію свого видатного земляка.
Проходять урочисті заходи і в музеї-садибі Миколайчуків, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Так, у Чорториї розпочався етнофестиваль "На гостини до Івана", у якому беруть учать відомі митці з усієї України, представники буковинської влади, громадськість. Зокрема, на Буковину з нагоди свята приїхали народні артисти України Марія Миколайчук, Ніна Матвієнко, режисер Роман Балаян.
Як розповів кореспонденту УКРІНФОРМу молодший брат Івана - Михайло, є поруч із селом лебедині озера. Птахи на довгий час покинули їх, а в рік смерті Івана повернулися і відтоді завжди зостаються тут зимувати. Односельці вважають, що то душа Івана прилинула до рідної домівки. Михайло живе поруч із музеєм-садибою, мешкає в рідному селі і сестра Фрозина. Сам музей нещодавно відреставровано, в ньому всі речі - справжні: колиска, в якій гойдали Івана, одяг, глечики, піч, на якій діти спали взимку, а ще - розсипи світлин та листів, з усіх періодів життя - з дитинства, зі знімального майданчика. На подвір'ї встановлено погруддя видатного митця.
Загалом в області проходить чимало заходів з нагоди відзначення ювілею. Зокрема, відбулися покладання квітів до меморіальної дошки Івана Миколайчука в Чернівцях, відкриття фестивалю молодіжного кіно "Кіноетніка - 2011, а в Чернівецькому академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської сьогодні прем'єра-вистави "Тисячу снопів вітру".
Наталія Команяк, ЧЕРНІВЦІ. 15 червня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1021583