пʼятницю, 17 червня 2011 р.

США починають полювання за Айманом Завахірі

США активно зайнялися пійманням нового лідера "Аль-Каїди" Аймана Завахірі. Як заявив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США адмірал Майк Маллен, США розшукуватимуть нового лідера "Аль-Каїди" і знищать його також, як вони знищили Усаму бен Ладена. Він додав, що пошук Аймана Завахірі не зупинявся, але зараз він проходитиме ще більш ретельно й активно.
Як повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі, не виключено, що Завахірі перебуває на території Пакистану, хоча представники влади країни це категорично заперечують. Вони затверджують, що він переховується або в Афганістані, або у прикордонній зоні між двома країнами, яка не контролюється пакистанським урядом. Однак цю точку зору не поділяють західні лідери, які вважають, що Айман Завахірі, як і Усама бен Ладен, переховується десь у Пакистані.
Останні достовірні відомості про місце перебування Завахірі відносяться до 2006 року. Тогочасний президент Первез Мушараф заявив, що Завахірі щойно покинув племінну територію Баджаур, де його намагалися дістати ударами безпілотників.
Як повідомляло агентство, Завахірі, лікар за фахом, був другою людиною в "Аль-Каїді" до вбивства Усами бен Ладена на початку травня. Кілька днів тому він був оголошений новим лідером "Аль-Каїди". Передбачається, що саме Завахірі задумав і спланував напад на США 11 вересня 2001 року.