пʼятницю, 29 серпня 2008 р.

У шкільному саду поблизу Харкова вдруге за рік зацвіла яблуня

ХАРКІВ, 29 серпня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. У саду школи №37, що в приміському селищі імені Жуковського на Харківщині, вдруге в цьому році зацвіла яблуня, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Причому, як говорять в школі, для цієї яблуні таке не вперше. Шкільний сад заклали сорок п'ять років тому, в рік, коли побудували школу. Ця яблуня з самого початку була особливою: завжди цвіла рясно, як ніяке інше, славиться і смачними плодами.
Як говорить викладач кафедри ботаніки Національного університету імені Каразіна Юрій Гамуля, в самому факті повторного цвітіння плодового дерева немає аномалії, іноді дерева плутають час року, особливо при дуже теплій зимі та осені. Або інше: за допомогою цвітіння, як і стара яблуня в шкільному саду, вони врятовуються від в'янення, запускаючи природний механізм утворення квіток. У Харкові, наприклад, торік зафіксовано повторне, на початку осені, цвітіння старої вишні.
Квітучу яблуню в шкільному саду зараз бережуть особливо: вона - природна прикраса до Першого вересня.

На Львівщині затримано громадянина Польщі, який зірвав з флагштоків 5 державних прапорів України

ЛЬВІВ, 29 серпня. (УКРІНФОРМ). У Самборі Львівської області правоохоронці затримали 21-річного громадянина Республіки Польщі С., який зірвав з флагштоків п'ять Державних прапорів України, пошкодивши полотна та кинув їх на землю в присутності громадян, чим виявив зухвалу неповагу до державних символів Украни. Про це УКРІНФОРМу повідомили у ВЗГ ГУ МВС України у Львівській області.
З місця події вилучено п'ять пошкоджених прапорів України.
С. прибув на територію України 26 серпня цього року у гості до друзів.

Луганські депутати попросили ВР України визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії

ЛУГАНСЬК, 29 серпня. /УКРІНФОРМ/. Луганські депутати сьогодні на сесії міської ради прийняли звернення, в якому просять Верховну Раду України розглянути питання грузино-осетинського конфлікту і визнати право народів Південної Осетії та Абхазії самим вирішувати свою долю, - передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-службу Луганської міськради.

Донецк будет поставлен под наблюдение

ДОНЕЦК, 27 августа. /Елена ВасинаУКРИНФОРМ/. В местах массового отдыха в Донецке будут установлены камеры видеонаблюдения. Как сообщает корреспондент УКРИНФОРМА, об этом журналистам рассказал Донецкий городской голова Александр Лукьянченко.
- Заканчиваются проектные работы над программой «Безопасный город», - говорит Александр Лукьянченко. – Частью этого проекта станет установка видеонаблюдения на таких объектах как Парк имени Щербакова, площадь Ленина, скверы «Сокол» и «Чернобыльцев», а также в других местах массового отдыха. По словам Александра Лукьянченко, раздел программы, который предусматривает установку видеонаблюдения, называется «Электронный город». Согласно этому разделу в городе будут также установлены приборы учета энергоносителей.

На Дніпропетровщині 15-річний хлопець звалтував, а потім задушив 6-річну дівчинку

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 29 серпня. /Тетяна КолядинськаУКРІНФОРМ/. На Дніпропетровщині 15-річний хлопець звалтував, а потім задушив 6-річну дівчинку, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Подробиці трагедії, яка сталася у Криничанському районі, повідомили у відділі зв’язків з громадськістю Головного управління МНС у Дніпропетровській області. До міліції звернулася мати малолітньої Аліси з проханням розшукати її дочку, яка 27 серпня о 17.30 пішла з дому і не повернулася. Під час проведення оперативно-розшукових заходів співробітники міліції в кукурудзяному полі, за 500 м від помешкання, знайшли дівчинку мертвою з відкритою черепно-мозковою травмою, слідами механічної асфіксії та звалтування.
За скоєння злочину затриманий неповнолітній місцевий мешканець, 1993 року народження. Хлопець заманив дівчинку у кукурудзяне поле, декілька разів вдарив по голові та звалтував. Після цього, аби приховати злочин, задушив її. Зловмисник в усьому зізнався. Речові докази – одяг та спідня білизна дівчинки – вилучені.
Слідчим відділом Криничанського РВ порушено кримінальну справу за ст. 115 ч. 2 КК України (навмисне вбивство).

В Крыму упал дельтапланерист из Санкт-Петербурга

СИМФЕРОПОЛЬ, 29 августа. /Сергей Павлив – УКРИНФОРМ/. В Крыму во время полета упал дельтапланерист, в тяжелом состоянии с черепно-мозговой травмой он доставлен в больницу.
Как сообщили корреспонденту УКРИНФОРМа в пресс-службе Главного управления МЧС Украины в Крыму, несчастный случай произошел в четверг, 28 августа на горе Клементьева в Коктебеле, излюбленном месте поклонников пара- и дельтапланеризма.
В этот день тренировки, по словам очевидцев, проходили в довольно простых метеоусловиях – ни сильного ветра, ни облачности.
21-летний начинающий дельтапланерист из Санкт-Петербурга совершал четвертый или пятый полет за день. Когда до земли оставалось полтора метра и полет был в стадии завершения, дельтаплан вдруг развернуло и правым крылом он ударился о землю.
По словам коллег-дельтапланеристов, этим летом из-за сильной жары погода иногда меняется очень резко и неожиданно. Возможно, во время снижения неожиданный порыв ветра «поддул» под крыло и на мгновение аппарат стал неуправляемым. А через секунду погодные условия вновь стали практически идеальными.
Конструкция дельтаплана самортизировала, сломались боковые стойки и нижняя часть аппарата. Несмотря на наличие всей необходимой экипировки и защиты, в том числе шлема на голове, в результате удара об землю молодой человек получил черепно-мозговую травму.

У Феодосії підприємець експлуатував дітей, примушуючи їх продавати рибу та пиво на пляжі

СІМФЕРОПОЛЬ, 29 серпня. /Наталія ПанченкоУКРІНФОРМ/. Прокуратурою міста Феодосії порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 150 КК України (Експлуатація дітей) у відношенні мешканця Старого Криму, який впродовж 2006-2008 років на власному автомобілі возив дітей в селище Приморське, де залучав їх до реалізації копченої риби і пива на набережній. Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомили в прес-службі прокуратури АРК.
«Узявши на роботу дітей, підприємець порушив вимоги статті 188 Кодексу законів про працю, що забороняє прийом на роботу осіб молодше 16 років», - підкреслили в прес-службі.
Неповнолітні працівники вимушені були працювати на свого господаря по 9 – 10 годин на добу без вихідних і свят. За рахунок доходів, одержаних від експлуатації дітей, підприємець утримував себе і свою родину.

Розвідка території арсеналу в Лозовій на гелікоптерах МНС виявила вибухи малої потужності

ЛОЗОВА, ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, 29 серпня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Сьогодні зранку, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, розвідка території арсеналу на гелікоптерах МНС виявила вибухи малої потужності з різною інтенсивністю.
Про це, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, розказав начальник ГУ МНС у Харківській області Павло Одарюк. За його словами, заплановано проведення наземної розвідки, після чого буде прийнято рішення про рекогносціювання сил для проведення подальших заходів щодо розчищення шляхів для важкої спецтехніки, а також зрошування території арсеналу за допомогою пожежних танків і пожежного потягу. Планується проведення очищення місцевості від боєприпасів.
Як сказав, у свою чергу, представник МО Ярослав Чепурний, військові сапери готуються завтра розпочати роботу з розчищення території арсеналу.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації беруть участь 1800 осіб, у тому числі, фахівці МНС, МО, МВС, а також майже триста одиниць спецтехніки: автоцистерни, два літаки і два гелікоптери МНС. Діє штаб й опергрупа МНС, загальну координацію дій проводить міністр МНС Володимир Шандра.

На Южном берегу Крыма будет построен современный гольф-клуб

СИМФЕРОПОЛЬ, 28 августа. /Сергей ПавливУКРИНФОРМ/. Градостроительным советом Ялты одобрен эскизный проект гольф-клуба "Делос", который будет расположен в южнобережном поселке Гурзуф, передает корреспондент УКРИНФОРМа.
Сам гольф-клуб, или как называют его авторы проекта – «гольф-курорт», будет представлять собой 18-ти луночное поле, дизайнером разработки которого выступила американская компания Gary Player Design и, тренировочное поле, которые занимают примерно 65 га площади, а также курортно-рекреационный комплекс с 5-звездочной гостиницей, СПА комплексом, ресторанами, магазинами, вертолетной площадкой. Комплекс рассчитан на одновременный отдых около 2000 человек.
Справка УКРИНФОРМа. В июне минувшего года компанией "Антал-Крым" (компания "Емпорий") был заключен договор с компанией Gary Player Group, Inc (США) на оказание услуг по консультированию, подготовке заключительных планов и разработке технической документации, а также строительству в Крыму первого профессионального гольф-клуба.
Благодаря сотрудничеству с легендой мирового гольфа Гари Плейером (Gary Player) компания "Емпорий" планирует построить гольф-поле, отвечающее самым высоким международным стандартам, что позволит проводить в Крыму престижные Международные турниры по гольфу серии Major. Гольф-клуб "ДЕЛОС" будет оснащен оборудованием и инвентарем для игры в гольф от компании Gary Player Group, Inc.

Байкери із Німеччини, Польщі, Білорусі та України прибули до Тернополя на міжнародний зліт

ТЕРНОПІЛЬ, 29 серпня. /Олег Снітовський - УКРІНФОРМ/. Байкери із Німеччини, Польщі, Білорусі та України прибули в це західноукраїнське місто на міжнародний зліт.
Він триватиме три дні, сказав кореспонденту УКРІФНОРМу віце-президент Тернопільського клубу байкерів West Forse Сергій Бєляєв. За його словами, близько трьохсот байкерів з України та Європи проведуть змагання і конкурси, де визначатимуть кращих. Для мешканців Тернополя байкери демонструватимуть мотоцикли і можливості мототехніки. На завершення міжнародного зльоту його учасники проїдуть колоною вулицями обласного центру. Подібні змагання за участю байкерів із європейських країн проводяться у Тернополі вже четвертий рік поспіль.

Археологи знайшли золоті речі біля закарпатського села Мала Копаня

УЖГОРОД, 28 серпня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Півкілограма золотих виробів /намистинки, оздоблені благородним металом кинжали/, а також десять мечів, списів та ножів знайшли студенти і викладачі історичного факультету Ужгородського національного університету - учасники археологічної експедиції. Вони вели розкопки городища древніх племен даків, які проживали на території Закарпаття близько 2000 років тому. Згадане городище, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, знаходиться біля теперішнього закарпатського села Мала Копаня.
Археологи розкопують городище вже 30 років. Торік вони також здобули вагомі історичні "трофеї", але цьогорічні знахідки перевершили усі сподівання. Знайдені речі свідчать, що "забули" їх тут древні даки близько 80-х років до н.е. У цей період, розгромивши на півночі племена кельтів, даки повернулися в долину Тиси. Поховавши загиблих воїнів, вони осіли тут, заснувавши, зокрема, й поселення, яке нині називається Малою Копанею. На розкопаному городищі археологи знайшли і 40 осель фракійських аристократів. Поселення було укріплене десятьма валами.

Через заповнення вентиляційних ніш контрабандою пасажири донецького потяга страждали від задухи

ДОНЕЦЬК, 28 серпня. /Олена ВасінаУКРІНФОРМ/. На Донеччині співробітниками Служби безпеки України ліквідовано канал контрабандного переміщення через державний і митний кордон товарів широко вжитку. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМУ, правоохоронці затримали партію товару вартістю близько 300 тисяч гривень.
За даними управління СБУ у Донецькій області, встановлено, що працівники бригади швидкого фірмового потягу у змові з контролюючими органами організували канал контрабандного вивезення одягу через державний кордон України до Російської Федерації поза митним контролем. Для цього вони використовували вентиляційні шахти вагонів, внаслідок чого була заблокована робота вентиляції і кондиціонування вагонів під час руху потягу. На митному посту в ході проведення огляду вагонів співробітниками СБУ вказані товари було знайдено і вилучено. За фактом контрабанди слідчим відділом Управління СБ України в Донецькій області порушено кримінальну справа за ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 7 років з конфіскацією предметів контрабанди.

Вітчим знівечив прийомного сина та невістку кислотою

МИКОЛАЇВ, 28 серпня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. Вітчим знівечив прийомного сина та невістку кислотою. Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, в Кривоозерському районі Миколаївської області стався безпрецедентний випадок: невідомий в масці облив кислотою подружжя, яке ввечері поверталося додому з гостей. Потерпілих, які досить сильно постраждали, направили в Миколаївський опіковий центр, де їм роблять низку операцій.
Як повідомили у ЦГЗ УМВС Миколаївській області, підозру викликав вітчим потерпілого, у якого також виявлено сліди опіків. Він сказав, що поранився під час консервування огірків, але експертиза встановила, що опіки на його обличчі– наслідок впливу кислоти і йому довелося зізнатися у скоєнні злочину.
Свій вчинок вітчим пояснив тим, що невістка нібито „навела на нього порчу”. Однак правоохоронці вважають, що причиною злочину став орендований його пасинком ставок. У вітчима вже давно виникали претензії допотерпілого із цього приводу.

На Херсонщині виявлено майже 6 тисяч гектарів «тіньових полів»

ХЕРСОН, 28 серпня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. На Херсонщині виявлено «тіньові поля», на яких вирощений врожай не обкладався податками, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Як розповів 27 серпня на виїзній колегії облдержадміністрації у селі Чорнобаївка Білозерського району голова ОДА Борис Сіленков, за ініціативи облдержадміністрації податковою міліцією перевірено інформацію щодо фактів вирощування у ряді районів області сільгоспкультур на необлікованих полях.
Виявлено 22 факти використання «тіньових полів». Загальна площа цих земель становить 5 тис. 900 гектарів.

У Харкові, на Площі Свободи, 12 вересня відбудеться благодійний концерт легендарної групи "Queen"

КИЇВ, 27 серпня. /Валентина Пащенко - УКРІНФОРМ/. У Харкові, на Площі Свободи, 12 вересня відбудеться благодійний концерт однієї з найзнаменитіших груп в історії рок-музики - британської групи "Queen" з Полом Роджерсом. Група виступить в рамках програми "На краю" фонду "АНТИСНІД". Це буде перший концерт "Queen" в рамках європейського турне. Про це повідомила сьогодні на прес-конференції фундатор фонду Олена Франчук.
"Музиканти легендарної групи "Queen" вийдуть до українців для того, щоб не тільки співати улюблені всіма нами пісні, але і говорити про проблему ВІЛ/СНІД. Вони як ніхто інший знають про його небезпеку, втративши свого соратника і близького друга Фредді Мерк'юрі, і ми віримо, що їх почують", - сказала Олена Франчук.
За її словами, говорити про ВІЛ/СНІД важливо не тільки на київському майданчику і з київською молоддю, а йти в регіони. За тиждень до концерту фонд "АНТИСНІД" разом з харківською міською владою розпочне інформаційну кампанію по роботі з молоддю, зі студентами. У вузах, на станціях метро, а також перед початком концерту будуть працювати близько 200 волонтерів. Вони роздаватимуть інформаційні матеріали про ВІЛ/СНІД, відповідати на запитання. "Харків - найбільше студентське місто України, а наша цільова аудиторія - це молодь, яка більше від інших схильна до ризику інфікування ВІЛ/СНІД, тому нам важливо говорити саме з ними", - підкреслила Олена Франчук.
Вона зазначила ефект подібних акцій. Так, протягом декількох місяців після торішнього концерту Елтона Джона на Майдані Незалежності кількість нових випадків ВІЛ/СНІД сексуальним шляхом передачі зменшилася. "Це говорить про те, що нас почули і змінили поведінку. І ми вважаємо дуже важливим сказати: профілактика і ще раз профілактика! Оскільки поки ми допомагаємо одній ВІЛ-інфікованій людині, дев'ять нових заражаються. І якщо ми не будемо вкладати зусилля в профілактику, якщо зростання ВІЛ/СНІД не буде уповільнено, ми нескінченно будемо збирати гроші і пожертвування, щоб допомагати тим, хто вже заразився", - підкреслила Олена Франчук.
Вона уточнила, що музиканти групи "Queen" спочатку прибудуть в Київ, де дадуть прес-конференцію, а на наступний день вилетять у Харків.
За словами директора з комунікацій Фонду "АНТИСНІД" Павла Піменова, нова хвиля інформаційної кампанії по всій Україні стартує на наступний день після концерту. А сам концерт відбудеться через тиждень після дня народження Фредді Мерк’юрі, який відзначається 5 вересня.
Як розказала директор Фонду "АНТИСНІД" Ольга Руднєва, в центрі Харкова для концерту групи "Queen" буде побудована величезна сцена - 34 метри завширшки, з величезними екранами. Обладнання прибуде в Україну двома літаками АН-124 в 12-ти сорокафутових контейнерах. Велику частину світлового і звукового обладнання спеціально в Україну також доставлять понад 30 траків з різних країн - для єдиного відкритого добродійного концерту в рамках цього турне. Після концерту воно поїде назад, оскільки інші виступи туру відбудуться на закритих майданчиках.
"Думаю, що це буде значуща подія для України, особливо в контексті боротьби з ВІЛ/СНІД", - підкреслила, завершуючи прес-конференцію, Олена Франчук.
Концерт групи "Queen" з фронтменом Полом Роджерсом розпочнеться о 19.00. Його зможуть подивитися все бажаючі. Він також буде транслюватися в прямому ефірі на Новому каналі. За словами Олени Франчук, приблизна вартість квитка на VIP-трибуни - 2,5 тисячі доларів.

Луганські медики борються за життя лісника, що отримав до 60% опіків під час гасіння пожежі

ЛУГАНСЬК, 27 серпня. /Олена Особова - УКРІНФОРМ/. Лікарі-реаніматологи Луганського обласного опікового центру борються за життя 50-річного лісника Володимира Журавльова, який виявився у вогняному кільці під час гасіння масштабної пожежі 26 серпня у Слов’яносербському районі,- передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Пожежа у Трьохізбенці спалахнула на території 920 га. Під час його гасіння отримав опіки 50-60% поверхні тіла боєць пожежної команди Слов’яносербського лісництва Володимир Журавльов.
За словами начальника Луганського обласного управління лісового господарства Володимира Янченка, пожежа виникла внаслідок протизаконного підпалу стерні. З вогнем боролися добу, він завдав району серйозних збитків - знищив 400 га садів, 550 га полів, 50 га корисних лісосмуг і 2 га хвойного лісу.
Працівник лісництва Володимир Журавльов знаходився у пожежній машині, яка стримувала вогонь, що йшов з поля на ліс.
"Сильний вітер, різка зміна напряму вогню виявилася раптовою, і машина виявилася у вогняному кільці. Завдяки героїчній поведінці нашого працівника вигоріло не більше 2 га лісів, адже могло бути набагато більше",- повідомив Володимир Янченко.
Зараз Володимир Журавльов перебуває у непритомному стані в Луганському обласному опіковому центрі. Лікарі стверджують, що всі необхідні медикаменти у них є. Однак від прогнозів утримуються, оскільки до 15% опіків - глибокі.
Володимир Янченко вважає, що більш активно з паліями повинно боротися управління екології.
"Головні профілактичні заходи нами передано до управління екології, інспектори якої повинні виявляти паліїв. Спочатку до них треба застосувати адмінпокарання у вигляді штрафу 1700 грн. - для посадової особи, і 900 грн. - для рядового працівника фермерського господарства. А потім, підрахувавши збитки, нанесені лісогосподарству, виставляти позови через суд.
Кожне поле має конкретного власника. Так що виявити винного у варварському використанні землі не важко. Тим більше, що в останній пожежі мало не згоріла людина”, - говорить Володимир Янченко.

Второй с начала года случай гибели ребенка от отравления грибами зафиксирован в Донецкой области

ДОНЕЦК, 27 августа. (Сергей Абуков - УКРИНФОРМ). Второй с начала года случай гибели ребенка от отравления грибами зафиксирован в Донецкой области. Об этом корреспонденту УКРИНФОРМа сообщили в облСЭС. По информации санитарных врачей, родители ребенка из Краматорска собирали грибы в Краснолиманском районе области, и после употребления вся семья попала в больницу. Спасти ребенка 2005 года рождения не удалось. Родители в состоянии средней степени тяжести находятся в больнице Донецка. Всего с начала года на Донетчине от отравления грибами скончались14 человек.

Наживатися на людському горі - непорядно, вважають у КРУ в Закарпатській області

УЖГОРОД, 26 серпня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Зловживання на загальну суму майже 200 тисяч гривень виявили контролери КРУ в Закарпатській області під час повторного комісійного обстеження об'єктів, які постраждали під час липневого катастрофічного паводка. Про це повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-службу контрольно-ревізійного управління.
Так, з'ясовано, що у п'ятьох господарствах м.Рахів паводком пошкоджено /підтоплено/ тільки господарські споруди. Тобто не підтверджено попередньо встановлені компенсаційні категорії, чим попереджено завищення потреби в коштах на суму 20 тис. гривень. А після обстеження житлових будинків у Хустському районі, віднесених до 3-ї категорії, один з господарів добровільно повернув 5 тис. гривень матеріальної допомоги як такої, що отримана безпідставно.
Нині КРУ в Закарпатській області перевіряє отримані по "Телефону довіри" скарги громадян про неправильне використання коштів, виділених на ліквідацію наслідків паводка.

Жителі закарпатського міста Чоп допомогли сім`ї, яка втратила під час паводка трьох дітей

УЖГОРОД, 26 серпня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. 11 тисяч гривень зібрали працівники Чопського міськвиконкому і Чопської митниці для потерпілих від недавнього паводка, передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на Чопського міського голову Галину Цар. Ці гроші передано жительці с.Прутівка, що на Івано-Франківщині, яка під час стихійного лиха втратила трьох дітей.
Прикарпатська сім'я виховувала шістьох дітей. Під час повені їх посадили у переповнений човен, який від перевантаження перекинувся. Тоді потонуло чимало людей, у т.ч. й троє діток згаданої сім'ї. Одного хлопчика вдалося врятувати, але він тепер потребує серйозного лікування.
Воістину, чужого горя не буває... Закарпатці й самі зазнали руйнівного удару стихії: чотири райони краю визнані зонами надзвичайної екологічної ситуації. Але не зачерствіли серця горян від біди: відмовляючи в чомусь собі, вони поспішають на допомогу сусідам. Вочевидь, не забули ще закарпатці, як під час катастрофічних паводків 1998 і 2001 років уся Україна допомагала їм вистояти в тяжкий час. І тепер надходить гуманітарна допомога на Закарпаття: тільки коштів уже отримано майже два мільйони гривень. От і діляться горяни з сусідами, яким стихія завдала більших збитків.

Деталі колісниці, що її вік сягає майже три тисячі років, знайшли львівські археологи

ЛЬВІВ, 27 серпння. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. Деталі колісниці, що слугувала транспортним засобом близько трьох тисячоліть тому, вдалося відшукати львівським археологам. Вони провели розкопки курганного могильника УП-УІ століття до нашої ери в урочищі “Могилки” біля села Коцюбинчиків на Тернопільщині, й серед їхніх "трофеїв" виявилося чимало унікальних ужиткових предметів старовини.
Як розповів кореспондентові УКРІНФОРМу начальник Західноподільської археологічної експедиції Інституту українознавства імені І.Крип’якевича НАН України Микола Бандрівський, "після двох місяців розкопок ми змогли зазирнути на дно невеликого насипу й виявити рештки монументальної поховальної споруди, збудованої із великої кількості кам’яних плит. В усипальниці археологи натрапили на перепалені кістки похованої тут особи, уламки двох корчаг, горщика і мисок, бронзовий наконечник стріли."
Та найбільше захоплення, за словами М.Бандрівського, викликав комплект кінської упряжі давнього часу: шість пар вудил, металеві деталі декору колісниці – чотири бронзові навершя-калатальця на довгих залізних стрижнях, що слугували окрасою балдахіну, і чотири бронзові дзвоники, які на залізних гаках кріпилися до кутів кузова. Це була справжня сенсація, адже до цього часу слідів використання колісниць тієї доби у західноукраїнському регіоні не виявляли. Львівські науковці припускають, що в усипальниці могла бути похована одна із впливових осіб, приналежна до вершницької аристократії. Саме у середовищі знатних можновладців, ймовірно, використовувались одноосьові колісниці в парному запрягу – найранішній вид швидкісного пересування, необхідний як на полі бою, так і під час ритуальних церемоній та релігійних процесій. Спосіб виготовлення колісниці нагадує той, що застосовувався у державах Стародавнього Сходу.

На розкопках у Меджибіжській фортеці Хмельниччини археологи знайшли давньоруську напівземлянку

ЛЕТИЧІВ Хмельницької області, 26 серпня. (Володимир Захар'єв - УКРІНФОРМ). Під час розкопок на території Меджибіжської фортеці на Хмельниччині археологи знайшли давньоруську напівземлянку, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
У напівземлянці виявлено фрагменти скляних браслетів, побутові речі та посуд ХІІІ-го століття.
"Знахідки ще раз підтверджують, - сказав начальник експедиції Юрій Толкачов,- що саме на цьому місці було укріплення літописного Межибожжя ХІ-ХІІІ століть. Після монголо-татарської окупації краю замість земляних валів звели кам'яні мури литовці, а значно розширили площу фортеці поляки."
До речі, археологи натрапили у розкопі і на вимурований цеглою підземний хід. Куди він веде і хто його збудував - поки що не відомо. Дослідження продовжують.

Прокуратура возбудила уголовное дело по факту разрушения скифского могильника в Крыму

СИМФЕРОПОЛЬ, 26 августа. /Сергей Павлив – УКРИНФОРМ/. Прокуратура Симферопольського района возбудила уголовное дело по факту разрушения неизвестными вандалами памятника скифской археологи – могильника в селе Левадки Симферопольського района.
Как сообщили кореспонденту УКРИНФОРМа в пресс-службе крымской прокуратуры,
гробокопатели полностью уничтожили памятник археологии, нанеся тем самым ущерб государству на сумму свыше 163 тыс. грн.
В прокуратуре также напомнили, что ранее прокурором АРК было подано представление в Совет Министров АРК с требованием принять меры по защите памятников истории и архитектуры.

В Мариуполе задержана преступная группа, которая занималась хищениями цветных металлов

ДОНЕЦК, 26 августа. /Елена Васина – УКРИНФОРМ/. Сотрудниками уголовного розыска Ильичевского районного отдела милиции Мариуполя задержана группа лиц, которая по предварительному сговору похитила кабель на одном из крупнейших промышленных предприятий города. Как сообщает корреспондент УКРИНФОРМА, один из задержанных ранее работал на этом заводе и был осужден за кражу государственной собственности. Зная расположение и график работы цехов, он предложил двум товарищам подзаработать.
По словам исполняющего обязанности начальника Ильичевского РО Виталия Карабаня, злоумышленники проникли на территорию стратегического объекта через дыру в заборе. На потолках цехов располагаются мостовые краны, электропитание к которым проходит через высоковольтные кабели. Именно их вырезали воры. Не боясь высокого напряжения, они втроем вынесли 120 метров кабеля. После кражи, злоумышленники обожгли кабель и сдали в пункт приема металлолома в Ильичевском районе. Действовала группа с начала текущего года. Всего на счету задержанных 6 доказанных эпизодов. Одновременно проводиться проверка на причастность этих лиц к аналогичным преступлениям. Возбуждено уголовное дело по ч.3 ст.185 УК Украины. Санкция статьи предусматривает наказание в виде шести лет лишения свободы. Правоохранительными органами решается вопрос о привлечении собственников пункта приема металлов к уголовной ответственности за нарушение порядка осуществления операций с металлоломом.

Водій джипа, що збив у Харкові насмерть 6 людей, має виплатити по 100 000 грн сім`ям загиблих

ХАРКІВ, 27 серпня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Обнародуване рішення Ленінського райсуду у справі харків’янина Андрія Полтавця, що насмерть збив на власному джипі шість осіб на трамвайній зупинці, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Полтавеця засуджено на десять років позбавлення волі з виплатою моральної компенсації у сто тисяч гривень кожній із сімей загиблих. Він також зобов'язаний виплатити компенсацію у тридцять тисяч гривень жінці, яка потерпіла в цьому ДТП.
Як повідомив адвокат потерпілих Юрій Вишневецький, сьогодні захист підсудного надав суду клопотання про відправлення справи на дослідування з посиланням на свідчення свідків про наявність вибоїн на дорозі, що могло вплинути на траєкторію руху автомобіля, и про те, що четверо з шістьох загиблих переходили дорогу перед автомобілем. Але суддя Сергій Скляренко відхилив це клопотання, завваживши, що визнаних доказів провини підсудного досить.
Сам підсудний в останньому слові просив вибачення. Адвокат підсудного Анатолій Супрун на оголошенні вироку не був присутній, але, як стало відомо, буде оскаржувати вирок. Незадоволені розміром компенсації і сім'ї постраждалих, кожна з яких претендувала у зв'язку з тяжкою втратою на суму в дев'ятсот тисяч гривень.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, трагедія на трамвайній зупинці сталася другого травня цього року. Як доведено експертизою і свідченнями численних свідків, А. Полтавець був у нетверезому стані за кермом, мчав на джипі трамвайними рейками зі швидкістю сто кілометрів на годину на червоне світло, і збив насмерть шість осіб, у тому числі, двох дітей, причому всі загиблі знаходилися на трамвайній зупинці. Він зупинив джип лише після того, як виникла небезпека зіткнення з іншою машиною. Сам він у ДТП не постраждав: спрацювали подушки безпеки. Легкі удари отримав і його п’ятнадцятирічний син, що знаходився з ним у машині, який не з'явився до суду як свідок.

четвер, 28 серпня 2008 р.

В Лозовой на Харьковщине начали разворачивать мобильный лагерь днепропетровские военные

ЛОЗОВАЯ, ХАРЬКОВСКАЯ ОБЛАСТЬ, 28 августа. /Вита Дубовик - УКРИНФОРМ/. В Лозовой днепропетровские военные начали разворачивать мобильный лагерь, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа.
Военнослужащие 25-ой воздушно-десантной бригады прибыли в Лозовую для охраны периметра военной базы и устранения последствий взрывов. Сейчас они расчищают територию в парке "Железнодорожник", что находится в эвакуированном районе Авиловка, для развертывания палаточного городка. Всего прибыло 236 человек, среди них - рота связистов.
Позже к ним присоединятся сотрудники МЧС из Донецка. Предполагается, что кроме охраны объекта, прибывшие военные будут помогать ликвидировать последствия, в частности, собирать невзорвавшиеся снаряды, которые разлетелись по пятикилометровой зоне.
По местному телевидению идет обращение к местному населению с просьбой не трогать найденные боеприпасы и сообщать о находках в оперативный штаб. Силами сотрудников МВД проводится разъяснительно-информационная работа с населением.

Осколками снарядов, которые взрываются на арсенале в Харьковской области, ранены двое военных

ЛОЗОВАЯ, ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТИ, 28 августа. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Осколками снарядов, которые со вчерашнего дня взрываются на арсенале здешней воинской части, ранены двое мужчин, оба военные, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. Об этом рассказал член областного штаба по обеспечению ликвидации пожара на арсенале, заместитель председателя Харьковской облгосадминистрации Игорь Терехов. Один из пострадавших - охранник склада, осколком его зацепило в ногу, он обратился за помощью в медчасть. Другой - офицер, 37-летний подполковник. У него также легкие ранения, но за помощью к медикам он не обращался.
Как сообщал УКРИНФОРМ, вчера в 14.00 на складах боеприпасов - а их здесь хранится 95 тысяч тонн - начался пожар. По официальной версии МО, причина пожара - возгорание в соседнем лесу, после чего огонь перекинулся на территорию воинской части. Вчера же в 16.00 начались взрывы снарядов. Вчера эвакуировано пять тысяч жителей четырех населенных пунктов, а также военнослужащие и члены их семей. Как говорит начальник областного штаба по обеспечению ликвидации пожара, заместитель председателя Харьковской облгосадминистрации Сергей Стороженко, взрывы снарядов продолжатся еще не менее трех дней. Сейчас тушить пожар нельзя: опасно для людей. На месте в состоянии готовности - военные пожарные, а также бойцы МЧС, медики. Порядок охраняет милиция.

середу, 27 серпня 2008 р.

На озері Світязь, визнаному одним із 7 природних чудес України, цьогоріч побувало 100 000 туристів

ЛУЦЬК, 27 серпня. /Зіновій Жижара - УКРІНФОРМ/. Завдяки теплій сонячній погоді практично не зменшується кількість відпочиваючих і туристів на знаменитому озері Світязь, яке за результатами всукраїнської акції визнано одним з семи природних чудес України. Як сьогодні заявив кореспонденту УКРІНФОРМ Володимир Найда - директор Шацького національного природного парку, на території якого і знаходиться унікальне озеро, нинішнього року на ньому побувало не менше ста тисяч туристів і відпочиваючих.
Численних туристів з України й держав СНД та Європи притягує сюди кришталево чиста й мяка вода озера, що живиться артезіанськими джерелами, мальовнича природа й рідкісна та неповторна флора й фауна. Як зазначив Володимир Найда, з врахування величезної кількості туристів і щоб збереги для нащадків усю цю красу, парк почав працювати в ощадливому режимі. Зокрема, здійснюється постійний моніторинг за станом тут флори й фауни. Поліпшилася ситуація і з незаконним будівництвом на території парку. У Шацьку почала діяти міжвідомча науково-дослідна екологічна лабораторія, котру заснували парк, Львівський національний лісотехнічний університет, Інститут ботаніки НАН України. Ця установа нині фіксує всі зміни води в Світязі й інших озерах, яких налічується більше двадцяти. За словами директора парку, результати взятих проб води в Світязі поки що не викликають тривоги.
Шацький природний національний парк на Волині було створено більше двадцяти років тому. Держава взяла під охорону лісо-болотно-озерний комплекс на території майже 49 тисяч гектарів. Сюди й увійшли все Шацьке поозер'я із гроном кришталевочистих і повноводних озер, серед яких і знаменитий Світязь. Важливим етапом в історії парку є здійснення пілотного міжнародного проекту "Розбудова екологічного коридору Полісся", розробку якого завершено згідно з екологічними програмами ООН. Проект передбачає новий рівень ровитку туризму, відпочинку і взаємодії людей, які проживають на даній території. Йде активна підготовка і до створення тристороннього українсько-польсько-білоруського біосферного резервату "Західне Полісся" на базі спільної території, що включає польский "Поліський парк народовий", Біловезьку Пущу і наш Шацький природний національний парк. А це заначить,що одне з українських природних чудес - Світязь буде збережено для нинішніх і майбутніх поколінь.



У Харківській області горить військовий арсенал, розпочато евакуацію військовослужбовців

ЛОЗОВА, ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, 27 серпня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. У передмісті райцентру Лозова горить арсенал, розміщений на території військової частини, розпочато евакуацію військовослужбовців. Про це, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, розказав заступник начальника обласного управління з питань надзвичайних ситуацій Петро Гіренко. За його словами, вдень поблизу складу з боєприпасами загорілася трава, після чого почали вибухати боєприпаси. Ситуація дуже небезпечна, підкреслив він, адже кордон райцентру - на відстані менше півкілометра.
Як стало відомо, на місце пригоди вже виїхав заступник голови Харківської облдержадміністрації Сергій Стороженко, який очолив штаб із забезпечення ліквідації пожежі.
За інформацією прес-служби ГУ МНС у Харківській області, пожежі у військових частинах зазвичай загашують силами спецпідрозділів цих частин. За необхідності, на допомогу їм прийдуть рятувальники МНС.

У Чорному морі врятовані 9 людей із потонулої яхти "Барс"

ОДЕСА, 26 серпня ./Володимир Новак - УКРІНФОРМ/. У Чорному морі, в 20 кілометрах від Одеси, успішно закінчилася міжнародна рятувальна операція: врятовані 9 людей із потонулої яхти "Барс".
Як повідомили УКРІНФОРМу у прес-службі МНС України, 25 серпня о 10:55 до МНС надійшла інформація про те, що в Чорному морі команда теплохода "Урсула" (прапор Сінгапур) спостерігає у відкритому морі 9 людей у рятувальних жилетах. На борт були підняті 2 постраждалих, які повідомили, що вони з яхти "Барс". Сама яхта напередодні вийшла з Очакова до Одеси та орієнтовно о 03:00 затонула під час шторму.
МНС негайно було проведене оповіщення взаємодіючих служб. На місце події скерували морський буксир "Ударник" із Одеського морського торгового порту, швидкісний катер "Принцеса Анна" Одеського яхт-клубу та прикордонний катер "Гриф". У 12:15 "Принцеса Анна" підняла на борт 4 людей. Ще через півгодини команда теплоходу "Скірнер" (порт приписки Антигуа-Барбуда), що на той час перебував у районі пошуку, врятувала останніх 3 постраждалих. Врятованих у задовільному стані доставили до Одеси, потім направили до лікувальних закладів.
Правоохоронними органами проводиться розслідування причин виникнення надзвичайної ситуації.
За словами потерпілих, під час морської прогулянки з порту Очаків у порт Одесу їх застав шторм. На відстані 13,5 миль від одеського берега на яхті зірвало мачту і вона почала тонути. Врятувало подорожувальників те, що всі вони були у рятівних жилетах.

Оставленный без присмотра двухлетний ребенок сгорел в копне сена в Харьковской области

БОГОДУХОВ, ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТИ, 26 августа. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Оставленный без присмотра двухлетний ребенок сгорел в копне сена в селе Шейчино, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. Как пояснили в пресс-службе ГУ МЧС в Харьковской области со ссылкой на врачей центральной районной больницы, мать оставила ребенка в сене возле дома и ушла по своим делам. Вернувшись, она увидела, что сено пылает. Вместо того, чтобы вытащить ребенка из огня, горе-мамаша побежала за водой. За время, пока она заливала огонь, ребенок получил ожоги третьей и четвертой степени. Врачам не удалось его спасти.

Мэр Одессы Эдуард Гурвиц объявил выговор и понизил в должности чиновницу, конфликтовавшую с ГАИ

ОДЕССА, 25 августа. /Владимир Новак - УКРИНФОРМ/. Конфликт с инспектором ГАИ обернулся для заведующей сектором юридического департамента Одесского горсовета понижением в занимаемой должности и выговором. Так отреагировал на происшествие мэр Одессы Эдуард Гурвиц.
По сообщению управления информации, дама-чиновник решила въехать на служебную парковку автотранспортных средств, расположенную на улице Ланжероновской г.Одессы, но инспектор дорожно-постовой службы сержант милиции остановил ее автомобиль и объяснил, что в связи с торжественным награждением, которое проходит в Литературном музее, функционирование парковки временно приостановлено.
Завсектором оттолкнула сотрудника милиции и, проигнорировав его законные требования, самовольно заехала на парковку. В дальнейшем эта история переросла в драку, во время которой представительница слабого пола повредила форменную одежду инспектора и сорвала с него нагрудный знак работника ГАИ.
Инцидент произошел в рабочее время при отсутствии завсектором на рабочем месте, что она объяснила наличием договоренности с руководителем отдела в котором работает. Однако, докладная записка и.о. начальника отдела правовой экспертизы юридического департамента Одесского городского совета, в которой отмечено, что государственная служащая не предупреждала о своем отсутствии на рабочем месте в это время, свидетельствует об обратном.
Юридическая оценка действиям должностного лица будет дана правоохранительными органами в рамках возбуждённого уголовного дела. Однако, в данном событии есть и моральная сторона. Поступок юриста Одесского горсовета свидетельствует о его неуважении к правам и достоинству другого человека, что является несовместимым с пребыванием на ответственной должности в органах местного самоуправления. В соответствии со ст. 8 Закона Украины "О службе в органах местного самоуправления", почтительное отношение к гражданам, беспокойство о высоком уровне культуры общения и поведения, авторитет органов и должностных лиц местного самоуправления является одной из основных обязанностей должностных лиц местного самоуправления.
Учитывая, что в заявлении работника ГАИ и объяснениях завсектором выражены существенные противоречия относительно фактических обстоятельств событий, распоряжением городского головы Эдуарда Гурвица заведующей сектора правовой экспертизы социальных и гуманитарных вопросов отдела правовой экспертизы юридического департамента Одесского городского совета объявлен выговор. Она же понижена в занимаемой должности, переведена с должности заведующей сектора правовой экспертизы социальных и гуманитарных вопросов отдела правовой экспертизы юридического департамента Одесского горсовета на должность главного специалиста сектора по работе с хозяйственными и административными судами отдела по вопросам судебной работы юридического департамента Одесского горсовета.

Корабель «Славутич», що брав участь у навчаннях BLACKSEAFOR, повернувся в порт Севастополь

СЕВАСТОПОЛЬ, 25 серпня. (Михайло СтецюкУКРІНФОРМ). У порт Севастополь повернувся корабель управління «Славутич» ВМС України, який брав участь у першій фазі восьмої активації Чорноморської групи військово-морського співробітництва BLACKSEAFOR, передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-центр українського флоту.
На причалі бухти Курина корабель зустрічали представники командування ВМСУ на чолі з командувачем адміралом Ігорем Тенюхом, особовий склад Центру морських операцій ВМС ЗС України.
Екіпаж «Славутича» успішно виконав усі завдання, поставлені перед ним під час нинішньої активації, зазначив адмірал Ігор Тенюх. Він наголосив, що моряки отримали значний досвід морської практики, що, безумовно, стане в нагоді у подальшій службі та вирішенні нових завдань, зокрема, під час комплексного командно-штабного навчання із залученням усіх видів Збройних Сил України «Морський вузол-2008».
Під час останньої активації кораблі з'єднання BLACKSEAFOR відвідали порти Севастополь, Караденіз-Ереглі (Туреччина) та Констанца (Румунія).
На переході морем екіпажі кораблів BLACKSEAFOR — фрегату ВМС Болгарії “Смелі”, фрегату ВМС Туреччини “Оручрейс”, корвету ВМС Румунії “Е.Себастіан”, великого десантного корабля ЧФ РФ “Азов” та корабля управління ВМС ЗС України “Славутич” — провели навчання з ведення надводної обстановки, плавання в ордерах, тактичного маневрування, сигналовиробництва і зв’язку, спостереження за цивільними судами та літаками, передачі вантажу, перехопленню та догляду судна-порушника, організації протиповітряної оборони та проведення бою з надводними кораблями противника.

В Николаевской области задержан подозреваемый в нанесении химических ожогов

НИКОЛАЕВ, 27 августа. (УКРИНФОРМ). В Николаевской области сотрудниками милиции задержан мужчина, подозреваемый в нанесении химических ожогов супружеской паре, сообщаили УКРИНФОРМу в Центре общественных связей областного УВД.
По словам пострадавших, жителей села Куринные лозы, поздним вечером 24 августа они возвращались из гостей домой. На сельской дороге, в неосвещенном месте, навстречу им выбежал неизвестный мужчина и облил какой-то жидкостью. Злоумышленник угрожал, что доберется и до их детей.
Спасаясь от преследователя, муж с женой забежали в соседский двор, разбудили односельчан и те отвезли их в районную больницу. Сейчас пострадавшие находятся в ожоговом отделении областной больницы "Дубки". По словам врачей, пациенты получили серьезные химические ожоги, предположительно, от уксусной эсенции. Состояние супругов, которым, кстати, 32 и 34 года, тяжелое, на многих обугленных частях тела, в том числе и на лице, необходимо будет проводить операции по пересадке кожи.
По факту нанесения телесных повреждений возбуждено уголовное дело. Ведется следствие. Одна из версий происшедшего касается раздела имущества потерпевших с родственниками.

До лісів Ізюмського району Харківщини, потерпілих через недавню пожежу, повертаються дикі тварини

ІЗЮМ, ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, 27 серпня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. На території Задонецького лісгоспу, що потерпіла внаслідок недавньої пожежі, помічено диких тварин, що повернулися сюди. Про це кореспонденту УКРІНФОРМу розповів начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Дмитро Овчаренко. Лісники, за його словами, тільки за один день нарахували тут близько п’ятидесяти особин кабанів, косуль і лосів, що покинули ці місця під час небезпеки.
Зараз фахівці лісового господарства шукають плямистих оленів, щоб спробувати повернути їх на місце колишнього проживання. Ці олені свого часу завезені на територію Харківщини з центральних і південних областей країни. Зараз їх загальна кількість перевищує півтори сотні. Що стосується інших тварин, то, як сказав Д.Овчаренко, тільки кабанів у регіоні нараховується більше, ніж дві тисячі особин, а лосів - близько ста особин. Під час пожежі мешканці лісового масиву не постраждали, на місці пожежі знайдено лише тушу дикого кабана, але, говорить Д.Овчаренко, він став, судячи по всьому, жертвою браконьєрів, а не вогню.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, з 16-го серпня протягом чотирьох діб вогонь знищив тут до тисячі гектарів лісу. Загальний збиток оцінений у тридцять мільйонів гривень. У ліквідації пожежі взяли участь більше за півтисячі рятівників МНС і військовослужбовців, а також вісімдесят одиниць спецтехніки, включаючи два гелікоптери і два літаки МНС. Порушено кримінальну справу, провадяться слідчі дії. Серед версій розглядається й умисний підпал.

вівторок, 26 серпня 2008 р.

Торговый центр "Барабашово" в Харькове опять в огне. Пожар локализован, жертв нет

ХАРЬКОВ, 27 августа. /Светлана Лигостаева - УКРІНФОРМ/. Пожар третьей степени сложности (самый высокий уровень сложности - пятый) локализован на территории Торгового центра "Барабашово", сообщает корреспондент УКРИНФОРМа.
Как поясняет заместитель начальника Главного управления по вопросам чрезвычайных ситуаций Харьковской облгосадминистрации Петр Гиренко, пожар начался в четыре часа утра, о чем сообщил охранник одного из магазинов. Через считанное время спасатели ГУ МЧС в Харьковской области прибыли на место события, где горели два десятка магазинов со стороны улицы Якира. Столб дыма высотой в тридцать метров был виден и в центре города.
В ликвидации пожара участвовали шестнадцать единиц спецтехники и до восьмидесяти спасателелй МЧС. Причем горели строения на так называемой детской площадке, где в апреле этого года уже был большой пожар. Сейчас, как и тогда, подходы к соседним торговым рядам - с кожаными изделиями - перекрыли. Пришлось перекрыть и один из выходов станции метро "Академика Барабашова", чтобы пассажиры не попали в опасную зону. Метро работает бесперебойно, вентиляционные фильтры защитили станцию от дыма.
К девяти часом утра пожар локализовали. Но и сейчас продолжается ликвидация отдельных очагов огня. По факту пожара возбуждено уголовное дело. Милиция обещает назвать причины пожара через неделю.
Как сообщила с места пожара по телефону начальник Центра общественных связей ГУ МЧС в Харьковской области Инна Шукшина, огнем уничтожено более двухсот квадратных метров торговой площади. Это предварительная цифра: магазины в основном двухэтажные, на вторых этажах - подсобные помещения, склады с товаром.
Как сообщал УКРИНФОРМ, в апреле этого года пожар на детской площадке ТЦ "Барабашово" уничтожил до двух тысяч квадратных меров площади, сгорели до ста магазинов. В ходе следствия проверялась версия умышленного поджога. Виновные до сих пор не найдены.
Что касается ТЦ "Барабашово", то это крупнейший вещевой рынок Украины с территорией в шестьдесят гектаров. Ежедневно его посещают до трехсот тысяч покупателей.

понеділок, 25 серпня 2008 р.

У ДТП загинув народний депутат Михайло Сирота


КИЇВ, 25 серпня. /УКРІНФОРМ/. Сьогодні в ДТП під містом Узин (Білоцерківський район Київської області) загинув народний депутат України Михайло Сирота (член депутатської фракції "Блок Литвина"), повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на джерело в правоохоронних органах. ДТП відбулося близько 21.30 на автотрасі Київ-Одеса. Автомобіль, яким управляв Сирота, зіткнувся "лоб в лоб" з автомобілем Daewoo. Причини і обставини ДТП з'ясовуються.

Довідка. Михайло Дмитрович Сирота народився 17 липня 1956 р. в Черкасах. Голова Трудової партії України, член депутатської фракції "Блок Литвина" (Народна Партія, Трудова партія України) у Верховній Раді України, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Радник Президента України (поза штатом).

М.Сирота - кандидат технічних наук, доцент, автор понад 30 наукових праць.

Пана Михайла називали "батьком Конституції": саме він 1996 року очолював парламентську комісію, яка напрацювала текст Основного Закону.
У липні Михайлові Сироті виповнилося 52.

Близько 100 мотоциклістів із Греції "понаїхали" в Одесу в рамках акції "Шлях Оливкового дерева"

ОДЕСА, 22 серпня. /Володимир Новак - УКРІНФОРМ/. Близько 100 мотоциклістів із Греції, які розпочали свій шлях в Афінах 14 липня, проходячи маршрутом Шовкового шляху до Китаю та Росії, відвідали чорноморську Одесу.
У рамках свого перебування в Південній Пальмірі члени Грецької культурної організації "Шлях Оливкового дерева", які супроводжували мотоциклістів, організували культурний захід на Грецькій площі, присвячений маслині, як середземноморському продукту харчування, та оливковому дереву, як міжнародному символу миру.
В акції взяла участь молодь Одеси. Всім охочим було, зокрема, запропоновано для дегустації грецькі продукти.

У Вінниці з’явилась приватна фірма, що відмиває пам’ятники

ВІННИЦЯ, 22 серпня. (Юрій Сікорський - УКРІНФОРМ). Працівники вінницької клінінгової компанії “АкваКлін” знайшли спосіб суміщення реклами своєї діяльності з добродійністю. Вони розпочали компанію з миття меморіальних об’єктів міста.
Першим отримав незвичайний сервіс пам’ятник воїнам-афганцям у Центральному парку культури і відпочинку. На черзі - меморіал Слави, пам’ятники Пирогову, Горькому, Бевзу, Коцюбинському. Усі вони мають статус пам’яток місцевого значення і охороняються законом. Але птахи, що полюбляють сідати на монументи, не зважають на це. Тож, нова послуга цілком доречна.

В Харькове открыт единственный в Украине памятник обитателям зоопарка, пережившим войну

ХАРЬКОВ, 22 августа. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Необычный памятник открыт сегодня на территории Харьковского зоопарка, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. Он представляет собой воссозданные в особо прочном полимерном материале скульптурные изображения трех обезьян. Как поясняет директор зоопарка, кандидает ветеринарных наук Алексей Григорьев, эти изображения призваны напомнить посетителям об обитателях зоопарка, переживших немецкую оккупацию в годы Великой Отечественной войны.
Как выяснилось, у скульптур - реальные прототипы. Это вошедшие в историю зоопарка макаки-резус по имени Дези, Роза и Гектор. В войну, когда немцы обстреливали город фугасными снарядами, они убежали из зоопарка, что в центре города, и спрятались по соседству, в полуразрушенном здании Госпрома. Жители окрестных улиц подкармливали обезьян, чем могли, прятали их во время облав, одну из обезьян выхаживали после пулевого ранения. Сразу после освобождения Харькова - 23 августа 1943-го года - животных вернули в зоопарк. Тогда зоопарк представлял жалкое зрелище: осталась лишь десятая часть прежней коллекции животных, разрушены все капитальнеы здания: слоновник, бегемотник, обезьянник, аквариум... Ущерб превысил миллион советских рублей. Городские власти позаботились о возрождении зоопарка, сохранности животных, их лечении, полноценном рационе. Сегодня Харьковский зоопарк, созданный более ста лет назад, насчитывает семь тысяч особей животных четырехсот видов. Коллекция животных пополняется за счет сотрудничества с Европейской Ассоциацией зоопарков.
Что касается памятника животным, открытого в канун Дня города и 65-летия освобождения Харькова от немецко-фашистских захватчиков, то он построен за счет собственных средств зоопарка. Автор - харьковский скульптор Сергей Бажан.
Почетные гости церемонии открытия памятника - ветераны войны-освободители Харькова. Для них здесь подготовлен концерт. Не обойдется и без традиционной полевой каши. К слову, в дни предстоящих праздников вход в зоопарк для ветеранов войны бесплатный.

Патрульні автомобілі ДАІ Вінниці "озброюють" відеокамерами

ВІННИЦЯ, 22 серпня. (Юрій Сікорський - УКРІНФОРМ). На вулицях Вінниці з’явились перші патрульні автомобілі ДАІ, обладнані камерами відеоспостереження. Вони суттєво підвищили ефективність роботи інспекторів. Лише за перші години роботи такої машини інспектор склав близько двадцяти адміністративних протоколів про порушення ПДД. Причому, близько половини порушників виявилось водіями маршрутних таксі.Інспектор ДПС Дмитро Луговий розповів, що його машина має чотири відеокамери і чітко фіксує все, що відбувається навколо неї на відстані до 30-ти метрів.
- Такі пристрої сприяють довірі до працівників ДАІ, - вважає він. - Раніше водії сперечались з інспекторам та виправдовувались. А сьогодні я працював цілий день без суперечок.
Державтоінспектори запевняють, що найближчим часом кожен екіпаж патрульної машини ДАІ у Вінниці отримає на озброєння камери відеоспостереження. Їхні записи можна буде використовувати і в судовому процесі проти порушника правил руху.

Экспертиза установила, что записи относительно покушения на Кернеса и Добкина смонтированы

ХАРЬКОВ, 21 августа. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Экспертиза установила, что записи, на основании которых харьковчанин Олег Медведев обвинен в покушении на секретаря Харьковского горсовета Геннадия Кернеса, мэра Харькова Михаила Добкина и членов их семей, смонтированы. Так сказал, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа, на пресс-конференции в рамках рабочего приезда в Харьков министр внутренних дел Украины Юрий Луценко. По словам министра, Кернес утверждал, что на этих пленках записан разговор, в ходе которого депутат Московского райсовета города Харькова О.Медведев выступил заказчиком покушения. Сегодня, сказал министр, прокуратура заказала еще одну экспертизу пленок, перепроверяя результаты прежней экспертизы.
Как сообщал УКРИНФОРМ, в июле Г.Кернес на пресс-конференции продемонстрировал харьковским журналистам аудиозапись, на которой депутат Московского райсовета Олег Медведев обсуждает с неким исполнителем вопросы покушения. По словам Г.Кернеса, исполнитель пришел с повинной в милицию и принес аудиозапись разговора с заказчиком. По факту возбуждено уголовное дело. В рамках расследования этого дела Г.Кернес допрошен в Киеве.

В АРК врач за $200-700 превращал людей в «инвалидов»

СИМФЕРОПОЛЬ, 21 августа. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. В получении взятки и внесении ложной информации в официальные документы обвиняет прокуратура АРК руководителя медико-социальной экспертной комиссии.
По информации пресс-службы прокуратуры Крыма, за вознаграждение от 200 до 700 долларов врач готов был «превратить» здорового человека в инвалида, оформив ему соответствующую справку.На протяжении 2000-2004 годов врач выдал 28 поддельных документов, приблизительно по 1 справке в 2 месяца. При этом каждая справка была официальным основанием для начисления инвалиду-злоумышленнику пенсии.
В результате подобной «врачебной» деятельности государству был нанесен убыток в размере порядка 305 тысяч гривень.

"Аптечный дом" в Харькове планировал подпольно произвести две годичных для Украины нормы трамадола

ХАРЬКОВ, 21 августа. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Харьковские правоохранители пресекли незаконную деятельность компании "Аптечный дом", связанную с производством трамадола. Об этом, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа, рассказал на пресс-конференции пребывающий в Харькове министр внутренних дел Украины Юрий Луценко. Как он пояснил, компания, в частности, завезла из-за рубежа тысячу килограммов сырья, достаточного для безлицензионного производства трамадола в количестве двадцать миллионов таблеток. Сырье изъято. Возбуждено уголовное дело, осуществляется следствие.
По словам Ю.Луценко, в Харьковской области достигнуты неплохие результаты по задержанию сбытчиков наркотиков. Пока что мы не вышли на всех организаторов наркомафии, которая действует в различных городах Украины, в том числе, в Харьковской области, сказал министр, но следствие раскроет имена пеступников, среди которых есть и высокопоставленные люди.
Что касается трамадола, то, подчеркнул Ю.Луценко, годовая потребность онкобольных Украины в трамадоле как болеутоляющем средстве оценивается в десять миллионов капсул. В то же время, в минувшем году в стране произведено трамадола в десять раз больше.
Как известно, в этом году Кабинет министров Украины приравнял трамадол к наркотическим средствам и ввел квоту на его производство.

В Крыму проходит первый международный фестиваль по кайт-серфингу «Вольный ветер-2008»

СИМФЕРОПОЛЬ, 22 августа. /Наталья ПанченкоУКРИНФОРМ/. В Крыму под патронатом председателя Верховного Совета АРК Анатолия Гриценко открылся первый международный спортивный фестиваль по кайт-серфингу «Вольный ветер- 2008». Об этом корреспонденту УКРИНФОРМа сообщили в пресс-службе Совета министров АРК.
«Фестиваль обещает стать истинным праздником ветра, волн, отваги и дружбы», - сказали в пресс-службе. Местом проведения международного фестиваля стали пляжи крымского Приазовья – за п. Мысовое в Татарской бухте перед скалистым гребнем мыса Казантип. По замыслу устроителей, цели и задачи спортивного фестиваля заключаются в пропаганде здорового образа жизни через экстремальные виды спорта, популяризации кайт-серфинга, развитии отношений между спортсменами, клубами, школами этого экзотического спорта, повышении мастерства.
Справка УКИРНФОРМа. Кайт-серфинг – экстремальная акробатика на летящей по волнам доске за парусом воздушного змея.

Попри протест комуністів і соціалістів, у Полтаві прийнято рішення встановити пам’ятник Івану Мазепі

ПОЛТАВА, 22 серпня. /Людмила ТатариноваУКРІНФОРМ/. Депутати полтавської міської ради прийняли рішення про встановлення пам’ятника Івану Мазепі на Соборній площі. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, приймалося воно у гострій полемічній обстановці. Весь час роботи позачергової сесії, яка зібралася розглянути одне єдине питання, десятки комуністів та соціалістів пікетували міську раду. Гострі дебати точилися і серед депутатів. В обговоренні взяв участь і голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. Він повідомив, що на спорудження пам’ятника, згідно з указом Президента про відзначення 300 річчя Полтавської битви, надійшло 1 млн грн. державних субвенцій, і закликав депутатів проголосувати на цільове використання коштів. У результаті, за увіковічення пам’яті Мазепи проголосували 28 з 42 присутніх обранців. Пам’ятник споруджуватиметься на Соборній площі Полтави. Його автор, переможець всеукраїнського конкурсу на кращій ескіз та проект пам’ятника Микола Білик. Сидяча постать Івана Мазепи буде 2,5-метрової висоти. В правій руці гетьман триматиме булаву, в лівій – документ. Нинішнє рішення депутатів зрушило кригу суперечливих стосунків між міською та обласною владою у підходах до святкування 300-річного ювілею Полтавської баталії.

Из Донецка в Южную Осетию отправились первые 100 тонн продовольствия от Партии регионов

ДОНЕЦК, 22 августа. /Елена ВасинаУКРИНФОРМ/. Из Донецка в Южную Осетию отправились первые сто тонн продовольствия от Донецкой областной организации Партии регионов. Как сообщает корреспондент УКРИНФОРМА, в гуманитарной колонне пять машин с сахаром, сгущенным молоком, сливочным маслом и кондитерскими изделиями.
- Сегодня Партия Реионов отправляет первую партию гуманитарной помощи детям Южной Осетии, - говорит Борис Колесников, председатель ДОО Партии регионов. – Это скромный вклад Донбасса в преодоление гуманитарной катастрофы. Остальные областные организации будут направлять помощь детям Грузии и Южной Осетии. Также мы планируем сегодня начать сбор гуманитарной помощи в городах и районах Донецкой области, для этого в регионе будут организованы специальные пункты.

Сумська область направила до Імеретинського краю Грузії 40 тонн гуманітарного вантажу

СУМИ, 22 серпня. /Сергій ХанінУКРІНФОРМ/. Сумська область направила до Імеретинського краю Грузії 40 тонн гуманітарного вантажу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За інформацією прес-служби Сумської ОДА, до нього входять продукти харчування, медикаменти та засоби особистої гігієни.
Для передачі благодійної допомоги сьогодні до Кутаїсі відбула делегація Сумщини на чолі з в.о. голови облдержадміністрації Миколою Лавриком. Планується, що очільник області та намісник Імеретинського краю Михаїл Чоговадзе підпишуть угоду про передачу благодійного вантажу. В рамках угоди Сумська та Імеретинська сторони створять робочі групи, які будуть координувати усі подальших гуманітарні ініціативи.
Також представники сумської сторони відвідають в Імереті місця перебування біженців з Південної Осетії, для яких адресована значна частина вантажу. За даними грузинської сторони, наразі в Імеретинському краї перебуває понад півтори тисячі біженців.
В рамках поїздки Микола Лаврик проведе робочу зустріч з представниками ділових кіл Імеретинського краю щодо подальшого співробітництва двох регіонів.
Увесь гуманітарний вантаж для Імереті було зібрано благодійниками – представниками бізнесових кіл Сумщини.
Сумська область активно співпрацює з Імеретинським краєм не лише в гуманітарних проектах. З 16 березня 2006 року між Сумською областю та Імеретинським краєм Грузії було укладено Угоду про довгострокове співробітництво в економічному, культурному, освітньому та інших напрямках.

У Севастополі соціалісти заявили про недовіру В.Ющенку і бажання залишити флот ЧФ РФ до 2050 року

СЕВАСТОПОЛЬ, 21 серпня. (Михайло СтецюкУКРІНФОРМ). Кілька сотень активістів соцпартії із Сімферополя, Євпаторії та інших міст Криму прибули у Севастополь, де разом з місцевими соціалістами і комуністами провели мітинг «За зміцнення дружби України і Росії», передає кореспондент УКРІНФОРМу. На мітингу виступив лідер соціалістів Олександр Мороз.
Учасники акції прийняли резолюцію, в якій, зокрема, міститься вимога до уряду і парламенту України припинити антиросійську істерію в українських ЗМІ, дати офіційну об’єктивну оцінку подіям на Північному Кавказі, продовжити мандат перебування ЧФ РФ в Україні до 2050 року.

Кількість робітників одного з ужгородських підприємств, які отруїлися у заводській їдальні, зросла

УЖГОРОД, 22 серпня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Вже сто працівників відомого ужгородського підприємства з іноземним капіталом госпіталізовано в Закарпатську обласну інфекційну лікарню, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМУ з посиланням на головного санітарного лікаря Закарпатської області Віру Чиж. Попереднього дня було 70 пацієнтів. За однією з версій, хворі отруїлися в заводській лікарні недоброякісною їжею. Майже всі вони "підозрюють" дві страви - запечену з м'ясним фаршем та сиром картоплю і м'ясні котлети.
- Перевіряються й інші версії, наприклад, отруєння недоброякісною водою,- розповіла кореспонденту УКРІНФОРМУ Віра Чиж. - Хоча й розуміємо, що від води потерпіло б значно більше людей. Точний висновок зробимо через кілька днів, коли стануть відомі результати вірусологічних досліджень.
Підприємство, на якому сталася НП, нове й сучасне, зауважує головний санітарний лікар області. Тут створені загалом хороші умови для харчування працівників - його забезпечує одна з київських фірм. Та все ж фахівці санітарної служби виявили ряд порушень: недотримання правил зберігання продуктів, не на всі з них були документи якості, нерегулярно проходили медогляди працівники харчоблоку, не виключено, що десь було допущене й порушення технології приготування страв...
Словом, їдальню закрито, про результати перевірок і виявлені недоліки повідомлено прокуратуру та інші правоохоронні органи. Вирішується питання про порушення кримінальної справи.

В Донецке более тысячи человек приняли участие в митинге протеста, организованном КПУ

ДОНЕЦК, 22 августа. /Сергей Абуков - УКРІНФОРМ/. В Донецке перед зданием облгосадминистрации более тысячи человек приняли участие в митинге, организованном обкомом Коммунистической партии Украины. Как сообщает корреспондент УКРИНФОРМА, в митинге приняли участие народные депутаты Украины от КПУ.
Участники выразили несогласие с внутренней и внешней политикой руководства страны, особенно в отношении официальной позиции Украины в конфликте на Кавказе. В выступлениях ораторы критиковали экономическую политику правительства, а также заявили, что будут добиваться отставки председателя Донецкой облгосадминистрации Владимира Логвиненко.

У Севастополі різноголосо зустріли перший корабель ЧФ РФ, який повернувся від берегів Грузії

СЕВАСТОПОЛЬ, 22 серпня. (Михайло СтецюкУКРІНФОРМ). У Севастопольську бухту зайшов малий ракетний корабель «Міраж» ЧФ РФ, який брав участь в бойових діях біля берегів Грузії, передає кореспондент УКРІНФОРМу. На березі біля пам’ятника Затопленим кораблям його вітали активісти ПСПУ, Руського блоку та інших проросійських організацій. Поряд з ними стояли під українськими прапорами активісти «Студентського братства». За словами лідера цієї організації Олега Яценка, таким чином молоді люди вирішили висловити свій протест проти повернення в Україну російських кораблів, які брали участь у конфлікті з Грузією.
Правоохоронці не допустили порушення громадського порядку, учасники акції обмежились словесною перепалкою.

неділю, 10 серпня 2008 р.

На Івано-Франківщині врятовано від стихії майже 1500 людей, відселено більш як 13000 мешканців краю

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК, 28 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). На Івано-Франківщині проведено масштабні заходи щодо евакуації населення з підтоплених населених пунктів. З початку проведення робіт врятовано 1435 мешканців краю, відселено 13703 осіб. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.
Масштаби стихійного лиха вражаючі - станом на 28 липня в області частково було затоплено 345 населених пунктів, майже 23 тисячі житлових будівель, 28321 гектар сільськогосподарських угідь, розмито 452,2 кілометра берегів річок. Пошкоджено також понад 88 та зруйновано 32 кілометри берегоукріплень, зруйновано 20,75 кілометра дамб, пошкоджено та затоплено 329 автомобільних та 409 пішохідних мостів, в тому числі один на автодорозі державного значення, пошкоджено 579,6 кілометрів автомобільних доріг та 590 водоперепускних труб, повністю затоплено 14 водозаборів.
Без електропостачання залишилися ще 92 населені пункти повністю, 42 - частково, ЛЕП - 38 повністю та 35 частково, відключено 884 трансформаторних підстанцій, внаслідок чого не працювало 84 АТС в десяти районах області та без зв’язку залишився 141 населений пункт.
В м.Івано-Франківську пошкоджено автомобільний міст дороги державного значення через ріку Бистрицю-Солотвинську в напрямку м.Калуша. Затоплено територію тролейбусного депо підприємства «Електроавтотранс», припинено тролейбусний рух. Без газопостачання залишився мікрорайон Пасічна.
В зонах стихійного лиха працювало 6 ПТС, 1 перебувала в резерві. Після нарощування сил та засобів, до виконання робіт з ліквідації стихійного лиха було залучено півтори тисячі чоловік, 458 одиниць техніки.
Цифри пошкоджень та завданих матеріальних збитків продовжують зростати, поповнюючись все новими даними про завдане лихо.



Фото УКРІНФОРМу