пʼятницю, 29 серпня 2008 р.

Деталі колісниці, що її вік сягає майже три тисячі років, знайшли львівські археологи

ЛЬВІВ, 27 серпння. /Георгій Маценко - УКРІНФОРМ/. Деталі колісниці, що слугувала транспортним засобом близько трьох тисячоліть тому, вдалося відшукати львівським археологам. Вони провели розкопки курганного могильника УП-УІ століття до нашої ери в урочищі “Могилки” біля села Коцюбинчиків на Тернопільщині, й серед їхніх "трофеїв" виявилося чимало унікальних ужиткових предметів старовини.
Як розповів кореспондентові УКРІНФОРМу начальник Західноподільської археологічної експедиції Інституту українознавства імені І.Крип’якевича НАН України Микола Бандрівський, "після двох місяців розкопок ми змогли зазирнути на дно невеликого насипу й виявити рештки монументальної поховальної споруди, збудованої із великої кількості кам’яних плит. В усипальниці археологи натрапили на перепалені кістки похованої тут особи, уламки двох корчаг, горщика і мисок, бронзовий наконечник стріли."
Та найбільше захоплення, за словами М.Бандрівського, викликав комплект кінської упряжі давнього часу: шість пар вудил, металеві деталі декору колісниці – чотири бронзові навершя-калатальця на довгих залізних стрижнях, що слугували окрасою балдахіну, і чотири бронзові дзвоники, які на залізних гаках кріпилися до кутів кузова. Це була справжня сенсація, адже до цього часу слідів використання колісниць тієї доби у західноукраїнському регіоні не виявляли. Львівські науковці припускають, що в усипальниці могла бути похована одна із впливових осіб, приналежна до вершницької аристократії. Саме у середовищі знатних можновладців, ймовірно, використовувались одноосьові колісниці в парному запрягу – найранішній вид швидкісного пересування, необхідний як на полі бою, так і під час ритуальних церемоній та релігійних процесій. Спосіб виготовлення колісниці нагадує той, що застосовувався у державах Стародавнього Сходу.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: