середу, 27 серпня 2008 р.

На озері Світязь, визнаному одним із 7 природних чудес України, цьогоріч побувало 100 000 туристів

ЛУЦЬК, 27 серпня. /Зіновій Жижара - УКРІНФОРМ/. Завдяки теплій сонячній погоді практично не зменшується кількість відпочиваючих і туристів на знаменитому озері Світязь, яке за результатами всукраїнської акції визнано одним з семи природних чудес України. Як сьогодні заявив кореспонденту УКРІНФОРМ Володимир Найда - директор Шацького національного природного парку, на території якого і знаходиться унікальне озеро, нинішнього року на ньому побувало не менше ста тисяч туристів і відпочиваючих.
Численних туристів з України й держав СНД та Європи притягує сюди кришталево чиста й мяка вода озера, що живиться артезіанськими джерелами, мальовнича природа й рідкісна та неповторна флора й фауна. Як зазначив Володимир Найда, з врахування величезної кількості туристів і щоб збереги для нащадків усю цю красу, парк почав працювати в ощадливому режимі. Зокрема, здійснюється постійний моніторинг за станом тут флори й фауни. Поліпшилася ситуація і з незаконним будівництвом на території парку. У Шацьку почала діяти міжвідомча науково-дослідна екологічна лабораторія, котру заснували парк, Львівський національний лісотехнічний університет, Інститут ботаніки НАН України. Ця установа нині фіксує всі зміни води в Світязі й інших озерах, яких налічується більше двадцяти. За словами директора парку, результати взятих проб води в Світязі поки що не викликають тривоги.
Шацький природний національний парк на Волині було створено більше двадцяти років тому. Держава взяла під охорону лісо-болотно-озерний комплекс на території майже 49 тисяч гектарів. Сюди й увійшли все Шацьке поозер'я із гроном кришталевочистих і повноводних озер, серед яких і знаменитий Світязь. Важливим етапом в історії парку є здійснення пілотного міжнародного проекту "Розбудова екологічного коридору Полісся", розробку якого завершено згідно з екологічними програмами ООН. Проект передбачає новий рівень ровитку туризму, відпочинку і взаємодії людей, які проживають на даній території. Йде активна підготовка і до створення тристороннього українсько-польсько-білоруського біосферного резервату "Західне Полісся" на базі спільної території, що включає польский "Поліський парк народовий", Біловезьку Пущу і наш Шацький природний національний парк. А це заначить,що одне з українських природних чудес - Світязь буде збережено для нинішніх і майбутніх поколінь.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: