четвер, 2 лютого 2012 р.

Екс-посол США Пайфер: Захід має максимізувати вплив на керівництво України

Сполучені Штати Америки мають і далі наголошувати Києву на своєму занепокоєнні щодо стану демократії в Україні, тісно координуючи дії з Євросоюзом.

Таку думку висловив екс-посол США в Україні, старший експерт Інституту Брукінгса Стівен Пайфер у середу на слуханнях з українського питання у підкомітеті у європейських справах Комітету зовнішніх відносин Сенату.

"Сполучені Штати мають тісно узгоджувати дії з Європейським Союзом, аби максимізувати вплив західної політики на рішення українського керівництва", - сказав Пайфер.

За його словами, зараз стан демократії в Україні "відкочується від досягнень за останні 20 років". Тож, на думку екс-посла, США мають підкреслювати Києву своє занепокоєння "так часто, наскільки це можливо".

При цьому Пайфер заявив про декілька можливих шляхів для практичного застосування подібної політики. "Американські офіційні особи мають інформувати українських чиновників про те, що доки Київ ув'язнює лідерів опозиції і регресує у питаннях демократії, жодні зустрічі на найвищому рівні будуть неможливими", - сказав він. Експерт згадав у цьому контексті й про ситуацію з кредитом МВФ для України. За його словами, якщо раніше США могли б сприяти у більш "м'якому підході" Фонду для отримання Києвом наступного траншу, то зараз "цього робити не варто". Крім того, на думку екс-посла, "можливо, час посадовцям США та ЄС провести консультації щодо доцільності розгляду списків українських громадян, яким було б відмовлено у візі на в'їзд до Сполучених Штатів і країн ЄС". "Навіть загроза цього може послати сильний сигнал Києву". - вважає Пайфер.

Він також пропонує переглянути пріоритети програм допомоги з боку США, спрямувавши їх передусім на підтримку громадянського суспільства та сприяння енергетичній безпеці. Водночас експерт закликав американський уряд "тримати двері відкритими для більш позитивних відносин", якщо на месидж щодо демократії буде звернуто увагу. "Україну, яка повертається до демократичного шляху, мають повною мірою вітати у європейській і трансатлантичній спільнотах", - підкреслив екс-посол.

Наталія Костіна, ВАШИНГТОН. 2 лютого 2012 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1074452