вівторок, 14 лютого 2012 р.

"Сирна війна" пов'язана із планами Росії на українську ГТС - експерт

Введення Росією обмежень на постачання сиру для деяких українських виробників пов'язане з тиском Москви на Київ у переговорах щодо створення консорціуму з української газотранспортної системи (ГТС).

Таку думку на прес-конференції у Києві в понеділок висловив незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, передає кореспондент
УКРІНФОРМу.

"Ніхто ще оголошував перемир'я у газових переговорах з Росією. Вона прагматично продовжує тиснути на Україну, намагаючись отримати необхідні їй рішення. І нинішня "сирна війна" у цю схема вкладається абсолютно нормально. Тому, що це - вже колись апробований варіант", - сказав він.

Експерт провів історичну паралель, коли український уряд ще у 2002 році загальмував переговори з російською стороною зі створення консорціуму з ГТС. "Як наслідок ми (Україна - ред.) отримали п'ять чи шість торговельних війн. Це елемент тиску", - підкреслив В.Землянський.

Схожу думку висловив і директор Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бурковський. "Питання "сирної війни" - це просто демонстрація політичного тиску", - сказав він. І.Бурковський застеріг від того, що Росія може використати "певні проблеми" у нинішніх відносинах між Україною та ЄС та вдатися до політичного, економічного та фіскального тиску стосовно України.

Не виключаючи того, що "сирна проблема" може бути справді пов'язана з якістю українських сирів (хоча, на його думку, це треба ще перевіряти), експерт вказав, що це можуть бути і "політичні натяки, пов'язані з Митним союзом". Крім того, він не виключив варіант, що російські виробники сиру "таким чином зацікавлені в тому, щоб потім запропонувати власникам українських компаній, умовно кажучи, поділитися власністю з огляду на успішність цих компаній на європейському ринку". "Це нормальний бізнес - поглинання. Інше питання, що він реалізується через, так би мовити, "торговельні війни", - резюмував І.Бурковський.

http://newsar.ukrinform.com/ukr/news/sirna_viyna_povyazana_iz_planami_rosiii_na_ukraiinsku_gts___ekspert