четвер, 9 лютого 2012 р.

Показник розкриття злочинів треба заборонити на законодавчому рівні - адвокат

Показник розкриття злочинів треба заборонити на законодавчому рівні, оскільки він мотивує працівників органів внутрішніх справ до незаконних дій та тортур щодо підозрюваних.
Таку думку висловив у четвер під час  "круглого столу" в
УКРІНФОРМі колишній працівник прокуратури та МВС, адвокат Юрій Мартиненко.
"Потрібно на законодавчому рівні намагатися позбутися цієї статистики. Кожен міністр внутрішніх справ приходить на цю посаду і говорить: я не вимагатиму /статистики - ред./ розкриття злочинів. Але при здачі звітів каже: за цей місяць у порівнянні з аналогічним періодом минулого року ви не розкрили, у вас є падіння на мінус 10 відсотків. Це було, є і буде. І поки воно буде, в міліції вбиватимуть людей", - сказав адвокат.
На його думку, саме статистика щодо розкриття злочинів мотивує працівників МВС до незаконних дій, оскільки вона є основним показником роботи міліції. "Ніде, в жодній цивілізованій країні, такого показника, як розкриття злочинів, немає", - наголосив Ю. Мартиненко.
За його словами, за кордоном про роботу поліції судять за виконанням усієї можливої - передбаченої законом - роботи по кожному злочину. Зокрема, йдеться про прослуховування, спостереження за особою, збір агентурних даних тощо. "Коли він (поліцейський - ред.) усе це виконав, і людина не може зробити більшого, тоді ця справа закривається, і претензій до розкриття злочину немає, тому що по цьому злочину виконано все можливе", - зазначив колишній працівник МВС.


Надія Юрченко, КИЇВ. 9 лютого 2012 року.