понеділок, 9 серпня 2010 р.

Температура повітря у Києві знову б'є рекорди

За даними спостережень метеорологічної станції Центральної геофізичної обсерваторії, за три останні дні температура повітря у Києві рішуче наближалася до абсолютного температурного рекорду серпня 39,3°С, який був зафіксований 20 серпня 1946 року. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомив заступник директора Центральної геофізичної обсерваторії Михайло Довгич.

За його словами, 6 серпня добовий максимум був перевищений на 3,1°С, стовпчик термометра спинився на позначці 36,3°С, 7 серпня перевищення добового екстремуму виявилось ще вищим - у цей день 110-річний рекорд був перевищений на 4,4° С. 38,0°С - такою була максимальна температура у суботу. Недільний максимум впритул наблизився до історичного серпневого значення, але не став новим рекордом: лише 0,1° С не вистачило аби повторити температуру 1946 року. У неділю максимальна температура повітря у Києві досягла позначки 39,2° С, що на 5,2° С вище за добовий рекорд 1963 року. "Серпень цього року стане визначним за тривалістю рекордних температур, адже 6 днів з 8-ми на початку серпня відзначилися новими добовими рекордами та, зважаючи на прогнози синоптиків, це були не останні рекорди серпня", - зазначив Михайло Довгич.

У найближчі 2 дні на Київщині, Черкащині та Чернігівщині температура повітря знизиться на 2-4 градуси. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції начальник Укргідрометцентру Микола Кульбіда.

"У найближчі 2 дні дещо знизиться температурний фон у Чернігівській, Київській, Черкаській областях на 2-4 градуси, але в наступні дні гаряча повітряна маса зі сходу країни почне рухатися на захід", - сказав метеоролог.

Він зазначив, що відповідно до попередніх розрахунків Укргідрометцентру, 16-18 серпня прохолодне повітря із західних областей України мало мігрувати на Схід. "На жаль, навіть математичні моделі в цій ситуації помиляються. Просування цих температур далі на схід не відбудеться", - зауважив М.Кульбіда.

Натомість 16 серпня практично вся територія західних областей потрапить у режим температури 35 градусів і вище. Таким чином, у цих регіонах зросте пожежна небезпека, рівень якої на Луганщині та Харківщині вже перевищує надзвичайний у 5 разів.

Зниження температури повітря в Україні можна очікувати після 20 серпня, спрогнозував М.Кульбіда.
УКРІНФОРМ

Інші матеріали на цю тему: