четвер, 19 серпня 2010 р.

Православні християни святкують сьогодні Яблучний спас

Православні християни відзначають сьогодні свято Преображення Господнього, яке у народі ще називають Яблучним спасом.
За біблійним переказом, перед завершенням земного шляху Христос разом із трьома апостолами - Петром, Яковом та Іваном - зійшов на гору Фавор помолитися. Ісус преобразився перед ними: обличчя Його просяяло, як сонце, а одяг зробився білим, наче сніг. Преображення Христове супроводжувалося появою старозавітних пророків Мойсея та Ілії, які розповіли Йому про майбутні страждання, а глас Божий підтвердив божественне призначення Спасителя.
За древнім церковним звичаєм на свято Преображення Господнього наприкінці Божественної літургії відбувається освячення яблук та інших плодів, які з цього дня дозволяєтсья їсти, адже до цього дня православні мають постити і не вживати жодних фруктів та овочів, окрім огірків. Тому в народі цей день називають другим, або Яблучним спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі саме в ту пору дозрівав виноград, який, власне, і заведено освячувати в цей день.
За народними прикметами, Яблучний спас вважають першою зустріччю осені, адже після 19 серпня ночі стають значно прохолоднішими. За погодою в цей день намагалися спрогнозувати, якою буде осінь. Сухий день передвіщав суху осінь, мокрий - мокру, ясний - сувору зиму.
Цього дня розпочинається відліт у вирій журавлів.