понеділок, 19 липня 2010 р.

Кількість днів з температурою 30-35 градусів зростатиме в Україні щороку - М.Кульбіда

У найближчі два тижні температурний режим в Україні особливих змін не зазнає. Так само на більшій частині території Україні пануватиме суха спекотна погода. Про це на сьогоднішній прес-конференції в УКРІНФОРМі розповів начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, повідомляє кореспондент агентства.
За словами М.Кульбіди, максимальні температури у ці дні сягають 30-35 градусів у західних регіонах країни, а на сході та північному сході країни термометри реєструють 36-39 градусів. "Поки що значних температурних рекордів ми не мали, хоча, наприклад, у минулу неділю температура повітря по Києву була вищою, ніж до цього спостерігалось за всі роки, починаючи з 1881 року, і досягла 35,3 градуса, тобто майже на один градус була вищою за найвищу добову температуру цього дня у 2007 році", - зазначив начальник Укргідрометцентру.
За останні двадцять років середня температура повітря для липня і серпня як найтепліших місяців року зросла на 0,8 - до 1,5 градуса, підкреслив Микола Кульбіда. Значно відчутнішою спека стала на півночі та лісостеповій частині України, натомість південні регіони України такого значного підвищення не зазнали, відзначив головний синоптик країни. "Таким чином, кількість днів з температурою і 30, і 35 градусів зростатиме щороку, оскільки це залежить від світових синоптичних процесів", - наголосив М.Кульбіда.
Що стосується причин зростання температури повітря, то, на думку начальника Укргідрометцентру, не хотілося б наголошувати, що це абсолютний вплив парникового ефекту. Ймовірніше за все, вважає М.Кульбіда, проявляється комплексна дія як природних чинників, конкретних атмосферних процесів, так і антропогеннного впливу, тобто впливу людської діяльності, яка через продукування парникових газів посилює процес парникового ефекту. Саме таке комплексне поєднання людського і природного процесів і дає такий резонансний результат у погоді нинішнього літа, підкреслив головний синоптик країни.