понеділок, 19 липня 2010 р.

Небувалу спеку в Україну принесли розпечені повітряні маси з Середнього та Нижнього Поволжя - М.Кульбіда

Найвищі температурні показники на планеті у ці дні спостерігаються на Середньому і Нижньому Поволжі, де температура повітря перевищує 40-42 градуси. Саме з цих регіонів на територію України тривалий час постійно надходять маси сухого і спекотного повітря, які й формують синоптичну ситуацію на всій території країни. Про це на сьогоднішній прес-конференції в УКРІНФОРМі розповів начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда, повідомляє кореспондент агентства.
За словами начальника Укргідрометцентру, незважаючи на те, що ці повітряні маси сформовані в умовах чистого степу або напівпустелі, вони набули значних екстримальних властивостей і перемістилися на територію України. Від такої повітряної експансії, наголосив М.Кульбіда, найбільше потерпають східні та північно-східні області України, де темпетатура у деякі дні становить 36-39 градусів, і найменше - західні.
Більш сприятливі умови, зазначив головний синоптик країни, нині створилися у західних регіонах України, які становлять своєрідну межу між сухим і спекотним сходом України та комфортною погодою в Західній Європі. "Однак, - зауважив Микола Кульбіда, - внаслідок різних атмосферних тисків саме на Західній Україні часом ітимуть сильні дощі, зливи, грози, випадатиме град, посилюватимуться шквали".
Центральна і Західна Європа у ці дні, на відміну від України та Росії, перебуває у дуже комфортних погодних умовах - температура повітря в країнах не перевищує 28 градусів, за винятком країн Балканського півострова та Іспанії, де температура дещо вища, зазначив начальник Укргідрометцентру. "Це нормальний розвиток синоптичних процесів, коли на одній частині території Європи спостерігаються дуже високі температури, а, навпаки, в Західній Європі в цей час стоїть більш-менш помірна погода", - підкреслив М.Кульбіда.