понеділок, 6 квітня 2009 р.

З 1 серпня крадіжки мобільних телефонів втратять будь-який сенс

КИЇВ, 6 квітня. (Костянтин Соловчук - УКРІНФОРМ). З 1 серпня всі оператори мобільного зв'язку України підключатимуть до мереж тільки ті мобільні телефони, номери IMEI яких є в узагальненій базі данних. Про це сьогодні на прес-конференції в УКРІНФОРМі заявив заступник начальника ДП "Український державний центр радіочастот" Володимир Кіріченко.
"Оператори мобільного зв'язку після 31 липня здійснюють підключення мобільних телефонів тільки за умови, що код IMEI мобільних телефонів знаходиться в узагальненій базі данних", - наголосив В.Кіріченко, пославшись на рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку про порядок ввезення та реалізації в Україні мобільних телефонів, яке набрало чинності 28 березня 2009 року.
Крім того, В.Кіріченко підкреслив, що до 30 вересня всі українські оператори повинні надати УДЦР коди IMEI всіх мобільних телефонів, які знаходяться у нього в обслуговуванні. "В разі, якщо відсутній код IMEI в узагальненій базі, то при першому підключенні абоненту відправлятиметься смс з повідомленням про те, що коди IMEI відсутні в узагальненій базі данних і через три місяці він буде відключений від мережі, якщо він не врегулює питання щодо його внесення", - сказав він.
Також узагальнена база даних передбачає створення "чорного списку" IMEI номерів, до якого увійдуть IMEI номери телефонів, які були викрадені або загублені. "Якщо у користувача вкрали мобільний телефон - він звертається до МВС, повідомляє код IMEI - він заноситься в "чорний список", і його безумовно не підключить жодний оператор зв'язку - проблема викрадення мобільних телефонів відпаде сама собою", - зазначив В.Кіріченко.
Заступник начальника УДЦР переконакий, що запровадження узагальненої бази даних IMEI номерів покладе край "сірому" імпорту мобільних телефонів, від якого, за різними оцінками, держбюджет втрачає 1-1,5 млрд грн щороку.