середу, 14 березня 2012 р.

Росія може розпочати торговельну війну проти українських товарів - експерт

Росія може розпочати торговельну війну проти українських товарів, якщо Україна звернеться зі скаргою на "Газпром" у Стокгольмський арбітраж.

Такий прогноз озвучив незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін в ефірі "5 каналу".

"Україна має всі шанси виграти газові справи у суді, але подавати позов проти "Газпрому" несвоєчасно, адже до можливої торговельної війни з Росією українці не готові", - сказав він.

Саприкін вважає, що різкі заяви керівництва "Газпрому" щодо майбутнього української ГТС пов'язані з тим, що українська сторона у переговорах з Росією щодо зниження ціни на газ знайшла "больову точку" - зменшення споживання російського газу.

"Сьогодні йде певна конфронтація між керівництвом України та Росії у газовій сфері. Україна, м'яко кажучи, намацала больову точку - це зменшення споживання російського газу. Це дуже не сподобалося Російській Федерації, і сьогодні лунають жорсткі заяви від "Газпрому", що буде нуль транзиту", - сказав експерт, додавши що від жорстких заяв не стримується й керівництво Росії.

Він також зазначив, що будівництво Росією обхідних газопроводів - це особиста стратегія прем'єра Володимира Путіна, яка не залежить від українсько-російських газових відносин, але від позиції України залежать масштаби будівництва цих газопроводів, зокрема "Південного потоку".


http://newsar.ukrinform.com/ukr/news/rosiya_moge_rozpochati_torgovelnu_viynu_proti_ukraiinskih_tovariv___ekspert