середу, 14 березня 2012 р.

"Репортери без кордонів" назвали ворогів свободи слова в Інтернеті

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" назвала країни-вороги свободи слова в Інтернеті за 2011 рік. До цього списку увійшли Білорусь, Бахрейн, Бірма, Китай, Куба, Іран, Північна Корея, Саудівська Аравія, Сирія, Туркменістан, Узбекистан і В'єтнам.

Про це повідомляється у доповіді "Репортерів без кордонів", опублікованій на офіційному сайті організації.

"Дві країни, Бахрейн і Білорусь, переміщені із категорії держав, які перебувають "під наглядом", до категорії "ворогів Інтернету", доповнивши список країн, які обмежують свободу в Інтернеті. Серед них: Бірма, Китай, Куба, Іран, Північна Корея, Саудівська Аравія, Сирія, Туркменістан, Узбекистан і В'єтнам. Вони поєднують жорстку фільтрацію контенту з обмеженням доступу, стеженням за "кібер-дисидентами" та Інтернет-пропагандою", - наголошується у доповіді.

"Репортери без кордонів" також наголошують, що 2011 рік став "смертоносним" для користувачів Інтернету. Декілька активістів були вбиті у Бахрейні, Мексиці, Індії та Сирії. Десятки загиблих ще не ідентифіковані і можуть поповнити список таких жертв, особливо у Сирії. Разом із тим, як наголошують в організації, сила всесвітньої павутини не має собі рівних у боротьбі, яку ведуть дисиденти та захисники прав людини у цих країнах.

Крім того, збільшується кількість арештів користувачів Інтернету. За даними "Репортерів без кордонів", у 2011 році було зареєстровано щонайменше 199 випадків арештів користувачів Інтернету - на 31% більше у порівнянні з попереднім роком.

Нині у в'язницях через свою діяльність в Інтернеті перебуває мінімум 120 осіб. Найбільша кількість арештованих - у Китаї, В'єтнамі та Ірані.


http://newsar.ukrinform.com/ukr/news/reporteri_bez_kordoniv_nazvali_vorogiv_svobodi_slova_v_interneti