середу, 28 березня 2012 р.

У Пекіні курцям загрожують штрафи до 32 доларів

Пекінські законодавці розробили циркуляр, в якому обумовлено заходи покарання за паління в заборонених місцях. Члени столичних зборів народних представників пропонують штрафувати курців на суму від 50 до 200 юанів (31,8 доларів), а менеджерів, які не встановили значки, що забороняють паління, - від 10 тис. до 30 тис. юанів (1,6 тис. - 4,8 тис. доларів), уточнює газета Beijing Times.

Видання цитує одного з авторів законопроекту Ін Сунняна, який відзначає, що «новий циркуляр спрямований на захист прав некурящих громадян». «Курці мають право палити, але й права некурящих залишатися здоровими не повинні страждати», - заявив він.

Крім того, в законопроекті пропонується оголосити 31 травня «Всесвітнім днем без тютюну» і заборонити продаж сигарет цього дня.

Для того, щоб новий закон вступив в дію, члени міського парламенту мають ще вислухати думки представників широкої громадськості. Пропозиції приймаються з понеділка, 26 березня, до кінця квітня.

Китай приєднався до Конвенції ВООЗ про заборону паління (FCTC) у закритих громадських і робочих місцях у 1995 році, і до 9 січня 2011 року мав виконати її умови. З 1 травня 2011 року в Китаї набула чинності заборона на паління в громадських місцях, яка поширюється на бари, ресторани, готелі, театри, а також автобусні зупинки, зали очікування вокзалів та аеропортів. Проте чітких заходів покарання прописано не було. На практиці заборона так і не виконується, принаймні, в ресторанах і барах.

Китай - країна, де найбільше палять, у світі. Активно палять тут чверть населення – більш як 350 млн осіб (це майже 35% усіх курців планети), кількість пасивних курців оцінюється в 740 млн. Щороку жертвами пристрасті до тютюну стають більш як 1 млн китайців. За прогнозами медиків, у 2030 році кількість жертв захворювань, викликаних палінням, досягне 3 млн, що становитиме чверть усіх смертей по країні.


Ольга Танасійчук, ПЕКІН. 28 березня 2012 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/u_pekini_kurtsyam_zagroguyut_shtrafi_do_32_dolariv