середу, 28 березня 2012 р.

Метеорологи прогнозують затяжну і прохолодну весну

Весна цьогоріч буде прохолодною, затяжною і нестабільною як у плані температур, так і в плані опадів.

Такий довгостроковий прогноз оприлюднила в понеділок на прес-конференції в
УКРІНФОРМі завідувач відділу кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів погоди Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту МНС України Вазіра Мартазінова.

"Сказати, що весна цьогоріч буде теплою, не можна. Весна буде тривалою, затяжною аж до середини червня. Ми очікуємо нестійких погодних умов протягом квітня, травня і червня, але водночас окремі дні будуть дуже сухими і теплими. На Західній Україні буде більше сухих і аномально теплих днів, а в центрі менше", - сказала Мартазінова.

Вона поінформувала, що середньомісячна температура квітня буде на 1-2 градуси вищою, ніж у попередні роки і становитиме 10° тепла. Водночас з кінця першої декади до середини місяця на всій території України очікуються нічні заморозки. Заморозки також очікуються у першій декаді травня: температура повітря вночі становитиме близько 0°. А в другій половині травня температура в окремі дні сягатиме 30 градусів.

"У травні буде майже порівну як холодних днів, коли температура повітря буде нижчою за середні багаторічні значення, так і теплих. За рахунок цього середньомісячна температура залишатиметься у межах норми, а насправді це буде результатом дуже різних погодних умов - різких перепадів холоду і тепла", - зауважила науковець. Вона зазначила, що опади у квітні і травні також у цілому залишатимуться у межах норми, хоча в окремі дні очікуються сильні зливи. А у червні загальномісячна кількість опадів буде вищою за норму.

Зокрема, Мартазінова повідомила, що з кінця першої декади і до середини квітня майже на всій території Україні синоптики прогнозують сильні опади, а 14-15 квітня зливи, які супроводжуватимуться градом і посиленням вітру. Сильні опади очікуються і в першій декаді травня та з кінця першої декади і до середини червня.

Підсумовуючи, науковець наголосила, що цьогоріч "ми чекаємо багато днів з дощами майже до липня", у той час як попередні роки спостерігалися "стійкі сухі процеси".


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/meteorologi_prognozuyut_zatyagnu_i_proholodnu_vesnu
http://photo.ukrinform.ua/ukr/current/indexa.php?asearch=TRUE&event_id=451175