понеділок, 19 грудня 2011 р.

Блогосфера в ОАЕ: територія без політики

Блогосфера є, але політики в ній немає - ця фраза якнайкраще характеризує наповнення і тематику блогів в ОАЕ. Публічно і масово обговорювати обраний курс розвитку країни або рішення державних діячів тут не заведено. Тому в соціальних мережах Twitter, Facebook і LinkedIn життя активне, але загалом аполітичне: блогери говорять про культуру, бізнес і справи, діляться новинками у світі кулінарії, літератури та мистецтва. Організатори суспільно-корисних ініціатив і акцій в соцмережах закликають, компанії просувають свою продукцію онлайн, рекрутери шукають нових співробітників тощо.

Що буває з тими, хто намагається дискутувати на політичні теми, наочно продемонструвала історія з п'ятьма еміратцями, які створили свій сайт uaehewar.net і опублікували заклик до демократії. Активісти на чолі з відомим еміратським блогером Мансуром Алі Абдуллою аль-Абд аль-Шехі виступали за проведення мирних демонстрацій на підтримку демократичних реформ, бойкотування парламентських виборів у країні у вересні 2011 року, і вимагали організувати вільні вибори до Федеральної національної ради (парламенту). Їх заарештували у квітні цього року, протримали в ув'язненні до кінця листопада і засудили до тюремного ув'язнення терміном від 2 до 3 років. Блогерів звинуватили у "підбурюванні до порушення законів; здійсненні дій, що загрожують національній безпеці; підриві громадського порядку; інакомисленні; перебуванні в опозиції до уряду і використанні Інтернету для образ президента ОАЕ, віце-президента країни і наслідного принця Абу-Дабі". Веб-сайт, що став майданчиком для дискусій, суд постановив закрити. Вирок носив остаточний характер і оскарженню не підлягав. Від в'язниці активістів врятував лише указ президента ОАЕ про їх помилування на честь 40-річчя від дня утворення ОАЕ, підписаний, швидше за все, виключно завдяки еміратському товариству осуджених. Після цього місцеві блогери, що трапився і журналісти вважають за краще не обговорювати тему про розвиток блогосфери в ОАЕ зі своїми іноземними колегами.

Коментуючи цей випадок у своєму недавньому інтерв'ю компанії CNN, віце-президент, прем'єр-міністр ОАЕ, правитель Дубая шейх Мухаммед бін Рашид аль-Мактум зазначив: "У нас своя демократія, і у вас не вийде принести вашу демократію нам. Ми інші, наша демократія заснована на Корані. Ми вже зробили немало для свого народу, ще багато що маємо зробити. Ніхто не досконалий, і ми також всі ще вчимося робити нашу роботу як годиться". Він зазначив, що для нього як державного діяча "важливо продовжувати розпочате, йти уперед на повній швидкості всупереч критикам і недоброзичливцям", і висловив надію, що "ці п'ятеро стануть хорошими громадянами як для свого власного блага, так і для блага народу". До речі, сам шейх Мухаммед вже декілька років веде свій особистий блог у Facebook. Однак політики там немає - лише фотографії, історія сім'ї аль-Мактум, захоплення правителя тощо.

Державні установи ОАЕ потихеньку заводять сторіночки в соцмережах, але поки вважають за краще оприлюднювати офіційну інформацію або коментувати якісь події за старим звичаєм - через свої прес-служби, офіційних представників або публікацію відповідних заяв на сайті офіційного інформагентства ВАМ. Наприклад, у Facebook є сторіночки МЗС ОАЕ, Оману, Саудівської Аравії, Бахрейну, Катару, Кувейту, але вони поки пусті. Хоча Бахрейн у цьому плані все ж більш прогресивний, маючи офіційні сторінки державних відомств (зокрема, МЗС і МВС), що оновлюються і в Twitter. Голова міністерства іноземних справ шейх Халед бін Ахмед аль-Халіфа коментує у Twitter і політичні теми. А міністерство внутрішніх справ Бахрейну саме в своєму блозі на Twitter оприлюднило першу інформацію про вибух замінованого мікроавтобуса біля стін британського посольства в Манамі 4 грудня.

З точки зору медіа і маркетингу Facebook як представник соціальних медіа - чудова платформа, не переобтяжена брендами, яка дає можливість впливати на вже наявну аудиторію та залучати нових користувачів, вважає менеджер дубайського агентства маркетингових комунікацій The Content Factory Жан-Рено Дюрбен. "Нові медіа, такі як Facebook, Twitter і подібні, радикально змінили спосіб життя, мислення і спілкування між людьми. Радіо знадобилося 38 років із моменту його винаходу, щоб залучити 50 млн слухачів, телебаченню - 13 років, а інтернет отримав 50 млн користувачів всього за 4 роки", - зазначив Актарул Васі з Інституту ісламських досліджень ім.Закіра Хусейна в Нью-Делі.

За статистикою 2011 року, список країн із найбільш активними користувачами мереж Twitter і Facebook на Близькому Сході очолили ОАЕ і Катар. В ОАЕ, за даними різних досліджень, на початок 2011 року акаунти в Facebook мали 36-45% жителів (близько 2,4 млн осіб), в Twitter - 201 тис. осіб. Основна маса користувачів Facebook в ОАЕ - це молоді люди 15-29 років і ті, кому за 30. За гендерною ознакою підписчики Facebook в ОАЕ розподілилися так: 63% чоловіків і 37% жінок. Сайт Facebook в Еміратах став другим за кількістю відвідувань після пошуковика google.ae. За даними Dubai School of Government (DSG), кількість користувачів Facebook у країнах Ради співпраці арабських держав Перської затоки на кінець 2010 року становила 5 млн осіб, а у всьому арабському світі - 27,7 млн осіб (за іншими даними - 9,7-15 млн). Загальна кількість користувачів Twitter у близькосхідний регіоні на початок 2011 року становила 6,5 млн осіб.


Однак був період, коли соціальні мережі в ОАЕ перебували під забороною. Так, із грудня 2007 року по серпень 2008 року соцмережу Twitter в ОАЕ було заблоковано, оскільки "її контент не відповідав релігійним, культурним, політичним і моральним цінностям ОАЕ". А такі соціальні мережі, як "Однокласники", "ВКонтакте", веб-сервіси Flickr, Myspace, Skype в країні блокуються і зараз.

Загалом, соціальні мережі на Близькому Сході (зокрема, в Єгипті та Тунісі) на початку року продемонстрували силу соціальних медіа і їх значний вплив на мобілізацію громадського руху в регіоні. У ЗМІ навіть з'явився вислів "твітерна революція". Пригадаємо в цьому контексті "арабську весну". За освітлення в Twitter подій "жасминової революції" в Тунісі та аналогічних подій в Єгипті 20-річну "блогера революції" і викладача університету Ліну бін Мхенні з Тунісу, а також одного із найактивніших "голосів" "арабської весни" єгипетського блогера Ваїля Гоніма були висунуто на Нобелівську премію. У результаті вони отримали Міжнародну журналістську премію від іспанської газети El Mundo, присуджену авторитетним міжнародним жюрі. У Тунісі в січні 2011 року число користувачів Facebook виросло на 8%, а тематика блогів змінилася із соціальної на політичну, зазначає Фаді Салем із DSG.

Крім того, соцмережі стали платформою і для боротьби за права жінок в арабських країнах. Прикладом є "гола революція", влаштована в листопаді у Twitter єгиптянкою Алією Магдою Ель Махді, яка опублікувала власні фотографії в оголеному вигляді як протест проти пригнічення і безправ'я жінок у мусульманському світі. "Голу" естафету підхопили представники молоді в Лівані, Іраку, Сирії та ряді інших арабських країн, підтримали в Ізраїлі.

За даними дослідження DSG, в Єгипті, наприклад, всього 5% користувачів Facebook, однак це 7 млн осіб, або майже чверть всіх користувачів Facebook у арабському регіоні. Водночас звіт Middle East and Africa Facebook Demographics у 2010 році оцінив кількість єгипетських користувачів Facebook у 20% населення країни. За даними звіту, на Єгипет, Туніс, Марокко, ОАЕ і Саудівську Аравію припадає 70% всіх користувачів Facebook на Близькому Сході.

У зв'язку з важливими подіями в регіоні активність мікроблогерів різко підвищується. Наприклад, у Єгипті пік активності "твітів" спостерігався в лютому після відставки президента Хосні Мубарака, а в Саудівській Аравії - в березні у зв'язку із запланованими на 20-е число маршами протесту в країні. А домінуючими трендами сервісу мікроблогів у Twitter сталі хештеги (ключові слова для пошуку відповідних тем обговорень у Twitter) #Jan25, #egypt, #libya, #bahrain про масовий виступ проти режиму 25 січня в Єгипті, подальші події в Єгипті, Лівії та Бахрейні.

Із блогами українських політиків віднедавна можна ознайомитися на сайті "
Укрінформ-блоги" - http://blogs.ukrinform.com

Марина Федяніна, АБУ-ДАБІ.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1063580