вівторок, 13 грудня 2011 р.

12-річний школяр з ОАЕ створив поліпшену операційну систему на основі Windows XP

Махмуд Єль Дин Махмуд з ОАЕ у свої 12 років є справжнім комп'ютерним генієм. Юний програміст створив для власного користування поліпшену операційну систему на основі Windows XP, повідомляє газета "Khaleej Times".

Свою систему вихідець із Єгипту назвав Windows Emirates. Для її створення підліток змінив конфігурацію Windows XP, додавши кілька елементів з Windows 7, Mac і Linux і видаливши те, що вважав непотрібним. "Операційна система Windows Emirates має, втім, динамічний екран, полегшений доступ до файлів, прозоре растрове відображення та підтримує 3-D. Вона у сім разів швидша", - описує свій витвір школяр. Для того, щоб створити свою Windows Emirates, Махмуду довелося зламати систему захисту Windows.

Вивчати комп'ютерну науку Махмуд почав у 4-річному віці, як тільки освоїв читання та письмо. Ідея створення власної операційної системи у школяра виникла у 8-річному віці, коли він прочитав в Інтернеті статтю "Як створити свій власний Windows XP". "Спочатку мені здалося неможливим створити свою програму, однак потім я зрозумів, що для цього треба розібратися, як інтегрувати програми. Через рік я навчився цьому, а також освоїв мову програмування та створення анімованої бібліотеки динамічного компонування (DLL)", - розповідає юний програміст. Через три роки підліток вже був автором шести пробних операційних систем. Однак вони були недосконалими та містили помилки, проаналізувавши які Махмуду вдалося створити успішно функціонуючу Windows Emirates.

"Наскільки мені відомо, Махмуд є наймолодшим комп'ютерним генієм в арабському світі", - гордо говорить про сина Алаа Єль Дин Махмуд, лікар-консультант з ендокринології. Сам же 12-річний програміст має намір після завершення школи продовжувати вивчати програмування в університеті. Зараз він проводить в Інтернеті-мережі по три години на день, читаючи і вивчаючи програмування.

Крім створення Windows Emirates, школяр є комп'ютерним "хакером" та творцем комп'ютерних вірусів. "Компанія "Microsoft" запропонувала нагороду тому, хто зможе знайти і указати на недоліки у їх системі. Я зламав систему захисту Windows і протягом кількох днів маю намір надіслати Біллу Гейтсу листа з вказівкою виявлених недоліків та способи їх усунення", - зазначає Махмуд.

Марина Федяніна, АБУ-ДАБІ. 12 грудня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1062893