середу, 14 грудня 2011 р.

Більшість українців вважають, що Тимошенко ув'язнено через її політичну діяльність - результати соцопитування

Майже 38% українців вважають, що екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко опинилася за гратами через політичну діяльність. Такі дані навів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), коментуючи всеукраїнське опитування громадської думки, проведене протягом 4-15 листопада 2011 року.

Як повідомила
УКРІНФОРМу асистент Генерального директора КМІС, опитування показало, що лише 16% опитаних не мають певної думки щодо судових справ над Тимошенко; 27% вважають, що вона ув'язнена за кримінальні злочини; 19% респондентів вважають, що це спричинено і її політичною діяльністю, і кримінальною.

Таким чином, більше половини опитаних - 57% - не виключають політичних причин ув'язнення Тимошенко, й, одночасно, близько половини виборців - 46% - вбачають наявність у цьому причин кримінальних. За даними соціологів, простежується явна диференціація у ставленні до причин ув'язнення колишнього прем'єр-міністра залежно від регіону та політичних уподобань виборців.

Зокрема, в Західному та Центральному регіонах значно більше тих, хто вважає, що Юлія Тимошенко ув'язнена саме за політичну діяльність, ніж тих, хто вважає, що вона ув'язнена за кримінальні злочини: в Західному регіоні - 61% проти 12%, а в Центральному - 48% проти 16%.

А от у Південному та Східному регіонах, навпаки, помітно більше тих, хто вважає, що Тимошенко опинилась у в'язниці саме за кримінальні злочини, ніж тих, хто вважає, що вона ув'язнена за політичну діяльність: на Півдні - 39% проти 22%, а в Східному - 42% проти 22%.

Різняться відповіді респондентів і залежно від політичних вподобань. Так, переважна більшість прихильників Партії регіонів (61%) та більшість виборців Комуністичної партії (51%) вважають, що Ю.Тимошенко ув'язнено за кримінальні злочини.

У свою чергу, абсолютна більшість прихильників БЮТ (92%) та переважна більшість прибічників "Фронту змін" (62%) вважають, що причиною ув'язнення Ю.Тимошенко є її політична діяльність.

На користь того, що у ставленні до ситуації з ув'язненням Тимошенко головним чинником є політичні уподобання, свідчить двозначність позиції тих, хто не визначився з політичним вибором. Серед тих, хто схиляється голосувати "проти всіх" (якщо б існувала така можливість), 30% наголошують, що ув'язнення прем'єр-міністра вмотивовано її злочинами, а 30% вважають, що причина її ув'язнення є політичною.

Довідка. Методом інтерв'ю було опитано 2037 респондентів, що мешкають в усіх областях України, у Криму та в Києві за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1063367