понеділок, 19 грудня 2011 р.

У Києві проходить саміт Україна-ЄС

У понеділок, 19 грудня, у Києві розпочався ХV саміт Україна - Європейський Союз. Під час зустрічі на найвищому рівні сторони підіб'ють підсумки співпраці та окреслять пріоритетні напрями взаємодії на найближче майбутнє - зокрема в контексті укладення Угоди про асоціацію, яка стане ключовим інструментом реалізації євроінтеграційних прагнень України на середньострокову перспективу.

Українську делегацію очолюватиме Президент Віктор Янукович, а Європейський Союз представлятимуть Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей та Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу.

Планується, що Янукович зустрінеться з Ромпейєм і Баррозу двічі: спочатку у вузькому колі віч-на-віч, потім - за участю ЗМІ.

У контексті поглиблення торговельно-економічного співробітництва лідери України та Євросоюзу розглянуть перспективи створення передбаченої Угодою про асоціацію поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, що спрямована на забезпечення поступової інтеграції економіки України до внутрішнього ринку ЄС.

Раніше українська сторона неодноразово заявляла про бажання парафувати Угоду про асоціацію на грудневому саміті. За якнайшвидше парафування цього документа висловився 1 грудня і Європарламент, прийнявши відповідну резолюцію.

Однак уже ближче до саміту представники обох сторін висловили сумнів у можливості парафувати Угоду безпосередньо на самому саміті, у тому числі і з технічних причин.

Тому зараз і Київ, і Брюссель сподіваються, що на цьому заході буде оголошено про завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію та створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом, після чого вже можна буде приступити до парафування, підписання та ратифікації країнами-членами ЄС цього документа.

"Після чотирьох років складної, кропіткої внутрішньої та зовнішньої роботи ми практично завершили переговори з Євросоюзом щодо Угоди про асоціацію, включно зі створенням поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. Тому ми впевнені в успішному саміті Україна-ЄС, який відбудеться в Києві 19 грудня" , - сказав Янукович на традиційній щорічній зустрічі з керівниками дипломатичних представництв іноземних держав 15 грудня в Києві.

На порядку денному саміту також стоятимуть питання щодо подальшого поглиблення секторальної співпраці між Україною та ЄС, зокрема у сфері енергетики і транспорту.

Президент України обговорить зі своїми європейськими колегами прогрес, досягнутий у діалозі з ЄС щодо запровадження безвізового режиму на основі відповідного Плану дій, представленого під час попереднього саміту Україна-ЄС у листопаді 2010 року. Будуть підбиті підсумки переговорів про внесення змін до Угоди між Україною та ЄС щодо спрощення візового режиму, що має на меті розширення категорій громадян України, які користуються правом на спрощене оформлення безкоштовних і багаторазових віз для поїздок до держав-членів ЄС.

Засідання саміту розпочалося о 12:40 і транслюється у прямому ефірі НТКУ.


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1064590