пʼятницю, 13 травня 2011 р.

Китай створив новий орган для контролю за Інтернетом

Указом Держради КНР у країні сформовано нове відомство - State Internet Information Office, у функції якого входить спостереження за розвитком Інтернету. Головним завданням такого органу, підкреслює влада, є покращення регулювання мережі з метою забезпечення її здорового розвитку.
Новий департамент має координувати діяльність різних структур заради "поліпшення законної, адміністративної і технічної систем і допомоги регулюванню Інтернету", роз'яснює газета China Daily, посилаючись на анонімного чиновника. У його віданні знаходитиметься ліцензування бізнес-проектів в Інтернеті, моніторинг контенту мережних публікацій, регулювання індустрії он-лайн ігор, відео- і аудіопродукції. Крім того, департамент отримує владні повноваження, зокрема, право карати сайти, що порушили китайське законодавство, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Останніми роками Інтернет дуже широко розвивається в Китаї, кількість користувачів тут наближається до 500 млн. Разом з цим процесом виникли і проблеми, зокрема, те, що громадяни отримали доступ до "непристойного контенту", в першу чергу порнографічного змісту, азартних ігор, різного роду "пірамід". Зі всіма цими проявами влада країни нещадно бореться. Західні спостерігачі додають до цього і блокування небажаних для китайської влади політичних сайтів. Уряд зазвичай не реагує на ці зауваження, проте увійти на багато інтернет-порталів із зареєстрованих у місцевих провайдерів комп'ютерів дійсно неможливо. А самих критиків Пекін звинувачує в упередженості і необ'єктивності.
Уряд Китаю постійно підкреслює, що всі акти, які регулюють діяльність усесвітньої павутини, знаходяться в повній відповідності до міжнародної законодавчої практики і внутрішнього законодавства. Багато іноземних компаній, в списку яких Yahoo, Microsoft і Google, незважаючи на незадоволення, змушені співпрацювати з китайською владою, застосовуючи пошукові фільтри, що блокують небажані інтернет-запити, прагнучи не втратити місце на цьому величезному ринку.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1010765