середу, 9 березня 2011 р.

Тварини й рослини підбирають собі комфортніші для життя температури - вчені

В Укргідрометцентрі циклічні коливання температури заперечують. За останні 120 років в Україні таких циклів виявлено не було. Були лише окремі роки, коли температура трохи знижувалася. Але в цілому можна говорити про стабільну тенденцію до підвищення середньої температури.
Таку думку висловив заступник начальника Гідрометцентру Анатолій Прокопенко, повідомляє УКРІНФОРМ. Водночас, за словами заступника директора Інституту зоології НАНУ Ігоря Довгаля, тварини й рослини починають переміщатися на північ, підбираючи собі комфортнішу температуру для життя. "Один із видів білих молюсків, які раніше зустрічалися тільки в Криму, за останні 10 років поширився вже в Херсонській, Миколаївській і навіть Запорізькій областях. А під Києвом у тепле літо можна спіймати богомола звичайного - типова степова комаха, - розповів він. - У нас недавно з'явилися шакали. Спочатку вони прийшли з боку Дунаю, з Болгарії, а потім - з Кавказу".
Ботаніки сьогодні спостерігають більш стрімкі зміни. "До 600 видів рослин міняють свої ареали розповсюдження. До нас проникають види з Близької і Середньої Азії, Середземномор'я. При цьому дуже багато з них - шкідливі для нас. Наприклад, викликає алергічні реакції амброзія, яка почала експансію з Донецької області і вже дійшла до Карпат", - констатує директор Інституту ботаніки НАНУ Яків Дідух.
Валерій Барський, КИЇВ. 8 березня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=994217