пʼятницю, 18 березня 2011 р.

Економія прісної води є одним із головних кроків до її збереження - експерт

Щоб територія України не стала пустелею на кшталт африканської Сахари, в країні треба проводити політику ощадливого використання води. Адже вона є основою будь-якого живого організму, в тому числі й тіла людини, яке на 80 відсотків складається з живильної вологи.
Таку думку у п'ятницю на прес-конференції "Вода і кисень - наступний дефіцит у світі і в Україні?", приуроченій до Всесвітнього дня води, висловив ректор Інституту екології і людини, заслужений лікар України Михайло Салюта, повідомляє кореспондент агентства УКРІНФОРМ.
За словами еколога, нерівномірний розподіл водних ресурсів на території країни призводить до дефіциту прісної води в південно-східних регіонах країни, тоді як у північно-західних, на яких розкинулось українське Полісся, відчувається її надлишок, особливо в період весняного водопілля. За даними Державного агентства водних ресурсів, підкреслив Михайло Салюта, щороку для господарської діяльності Україна забирає понад 15 кубічних кілометрів прісної води, з яких 5,8 куб. км припадає на потреби промисловості, майже 6 куб.км - на сільське господарство, понад 3 куб. км споживає комунальне господарство.
На думку ректора Інституту екології і людини, найбільш недбайливо використовує прісну воду населення великих міст, у тому числі й столиці України. "Вода, що стікає по трубах після її використання, проходить очищення і знову повертається в русло Дніпра. Однак це не та вода, якою вона була раніше. Навіть найстрашніший трилер видався б не таким страшним, якби ви знали про біохімічний склад цієї води", - зазначив еколог. Тому вихід один - дбайливо пильнувати кожну краплину вологи, використовуючи найновіші світові технічні досягнення, переконаний експерт, адже чиста вода - це національне багатство України.
Віктор Чухліб, КИЇВ. 18 березня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=997486