пʼятницю, 18 березня 2011 р.

У Лівії зникли чотири журналісти "Нью-Йорк таймс"

У Лівії зникли чотири журналісти "Нью-Йорк таймс", які висвітлювали конфлікт у цій країні. Це - двічі лауреат Пулітцерівської премії, керівник корпункту газети у Бейруті (Ліван) Ентоні Шадід (Anthony Shadid); репортер і відеооператор Стівен Фарелл (Stephen Farrell), який у 2009 році в Афганістані потрапив у полон до талібів, а у 2004-му був викрадений в Іраку; два фотографи - Тайлер Хікс (Tyler Hicks) і Лінсі Аддаріо (Lynsey Addario), яка у 2009 отримала стипендію Фонду Макартуру за видатні професійні результати.
Останній раз журналісти виходили на зв'язок вранці 15 березня. З других рук "Нью-Йорк таймс" отримало інформацію, що їх було захоплено лівійськими урядовими силами у портовому місті Адждабія, розташованому в 160 км на південь від Бенгазі. Водночас це повідомлення залишається непідтвердженим. За словами виконавчого редактора газети Білла Келлера, редакція зв'язалася з представниками уряду Лівії в Тріполі, і вони запевнили, що намагаються з'ясувати місцезнаходження журналістів, і якщо репортери все ж були захопені, то їх негайно звільнять живими і неушкодженими.
Комітет із захисту журналістів (Committee to Protect Journalists) за місяць конфлікту у Лівії зафіксував понад 40 випадків перешкоджання роботі представників ЗМІ, серед яких 25 затримань і 5 нападів. За даними цієї незалежної неприбуткової організації зі штаб-квартирою у Нью-Йорку, крім зазначених журналістів американського видання у Лівії зникли принаймні 6 місцевих репортерів. Загалом у регіоні Близького Сходу та Північної Африки з січня поточного року Комітет задокументував понад 300 протиправних дій щодо журналістів.
Наталія Костіна, ВАШИНГТОН. 17 березня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=996878