вівторок, 22 червня 2010 р.

Чай і кава благотворно впливають на серце

Група вчених із Університетського медичного центру в Утрехті (Нідерланди) з'ясували, що регулярне вживання чаю і кави може значно знизити ризик розвитку хвороб серця, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Daily Telegraph.
Фахівці впродовж 13 років спостерігали за 37514 випробовуваними, фіксуючи кількість напоїв, які вони вживають, рівень захворюваності на серцеві недуги і смертності. З'ясувалося, що чай справляв найбільший вплив на здоров'я серця, але і кава діяла благотворно. Ті, хто щодня пив по 3-6 чашок чаю, страждали від коронарних проблем на 45% менше, ніж ті, хто пив менше однієї чашки на день. А вживання більше 6 чашок чаю знижувало ризик виникнення хвороб серця на 36%. Що стосується кави, то 2-4 чашки на день зменшували небезпеку на 20%.
На думку вчених, благотворний ефект напоїв забезпечують антиоксиданти, які виводять з організму вільні радикали.
Також фахівці помітили, що у любителів кави і чаю розрізняється поведінка щодо здоров'я. Зокрема, ті, хто віддає перевагу каві, частіше палять і харчуються менш здоровою їжею.