понеділок, 21 червня 2010 р.

Виявлені симптоми "чоловічого клімаксу"

Британські вчені вперше виявили симптоми, пов'язані з "чоловічою менопаузою", тобто з різким зниженням рівня тестостерону у старіючих чоловіків, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на AFP.

У ході дослідження фахівці виміряли рівень тестостерону у 3369 чоловіків віком від 40 до 79 років із восьми медичних центрів Європи і поцікавилися про сексуальне, фізичне і психологічне здоров'я пацієнтів. Виявилося, "чоловічий клімакс" зустрічається лише у 2% літніх чоловіків і часто пов'язаний із загальним поганим станом здоров'я й ожирінням.

З 9 симптомів 3 названі найбільш важливими. Це зниження частоти вранішньої ерекції, відсутність "сексуальних думок" (або статевого потягу), а також еректильна дисфункція (імпотенція). Наявність цих ознак у поєднанні з низьким рівнем тестостерону дозволяє діагностувати пізню стадію цього виду гіпогонадизму.

Серед несексуальних фізичних симптомів - нездатність зайнятися активною діяльністю (наприклад, бігом або підйомом важких предметів) і пройти пішки більше кілометра, а також неможливість зігнути кінцівки, нагнутися, встати на коліна. Серед психологічних симптомів відмічені: відсутність енергії, печаль і втома.

Отримані результати повинні вплинути на рішення лікарів про призначення тестостеронової терапії літнім чоловікам, які скаржаться на зниження статевого потягу.