четвер, 24 червня 2010 р.

МР3-плеєри безповоротно шкодять слуху - вчені

На думку співробітників Гентського університету (Бельгія), годинне прослуховування музики з допомогою "Айпода" (або якогось іншого МР3-плеєра) справляє досить серйозний негативний вплив на слух, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Daily Telegraph.
У ході дослідження 21 чоловік і жінка 19-28 років шість разів по годині слухали поп- або рок-музику на різній гучності, використовуючи два різних типи навушників. Після кожного сеансу учасникам тестували слух, даючи прослухати один дуже короткий звук і два звуки різної частоти, що дозволяло з'ясувати, наскільки чисто люди чують тони. Потім отримані результати порівнювалися з показниками контрольної групи з 14 осіб того ж віку.
Виявилося, надзвичайно гучні звуки можуть призводити до метаболічних і (або) механічних ефектів, внаслідок яких змінюються структурні елементи кортієва органу - рецепторної частини слухового аналізатора, розташованої всередині перетинкового лабіринту і що складається з внутрішніх і зовнішніх волоскових і опорних клітин. Первинні пошкодження зосереджені у волоскових зовнішніх клітинах, які вразливіші для акустичного надмірного роздратування, ніж клітини внутрішні.
Біда в тому, що молоді люди, які не розлучаються з персональними плеєрами, лише через кілька років помітять їх негативний вплив, зазначили вчені.