середу, 23 квітня 2008 р.

Фастфуд шкідливий навіть пацюкам - довели вчені з Інституту біології ХНУ ім. В.Н.Каразіна

ХАРКІВ, 23 квітня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. Фастфуд шкідливий навіть пацюкам. Як передає кореспондент УКРІНФОРМу, так вважають науковці з Інституту біології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.
За словами директора інституту Анатолія Божкова, про те, що сучасні продукти, які відносяться до категорії "фастфуд", впливають на функціональні особливості організму, відомо давно. "Саме ця категорія їжі у кінцевому результаті і визначає опірність організму хворобам, захист від різних чинників середи, стійкість до екстремальних впливів, вплив на якість і на тривалість життя", - сказав він.
З цією метою працівники інституту протягом трьох місяців годували місячних пацючків найпоширенішими представниками фастфудной індустрії: гамбургерами, сухариками і чіпсами, причому "піддослідні" були розділені на дві групи. Перша частина - сиділа на сухій дієті, друга - харчувалася виключно гамбургерами.
Тварини першої групи запропоновану їжу вживали надто мало. Як говорять вчені, тільки для підтримки життя. "Пацючки, спробувавши чіпси, декілька днів нічого не їли. І доторкнулися до їжі, тільки коли їх вага досягла критичної позначки. Так продовжувалося весь час, поки тривав експеримент", - говорить Анатолій Божков.
Результатом "сухарно-чіпсової" дієти стали серйозні зміни у функціонуванні печінки і апарату, що синтезує білок, в імунній і інших системах організму. Разбалансоване співвідношення білків, на думку вчених, приводить до зміни гомеостазу (відносна постійність внутрішньої середи організму, яка дозволяє максимально обмежити негативний вплив зовнішніх чинників).
У другій групі спостерігалися глибокі зміни у вуглеводному обміні. Як і перша група, пацючки значно відстали у рості від своїх побратимів, що харчуються натуральними продуктами.
Підбиваючи підсумки дослідження, вчені зробили кілька висновків. За словами Анатолія Божкова, тривала фастфудна дієта призводить до безповоротних змін. Через місяць по закінченню експерименту організми піддослідних тварин повністю так і не відновилися.
Дослідники пояснюють це явище запам'ятовуванням продуктів на метаболічному рівні, яке залишається надовго. Звідси ще один висновок: у дорослих тварин вплив фастфуду на організм менше, ніж у молодих, тому що у них вже сформувалася пристрасть до інших продуктів.
На думку директора інституту, результати проведених експериментів можна з деякими застереженнями застосувати і до організму людини, адже традиційно всі людські ліки і патології моделюються на тваринах.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Коментувати: