четвер, 20 жовтня 2011 р.

Москва та її князівство виникли пізніше, ніж Київська Русь - депутат Павло Мовчан

Москва та московське князівство виникли значно пізніше, ніж Київська Русь. На цьому наголосив голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка, народний депутат України Павло Мовчан під час круглого столу в УКРІНФОРМі.

"Ще з історичних джерел відомо, що Москва та московське князівство виникли на кілька століть пізніше, ніж утворилася Київська Русь", - сказав П.Мовчан. Тому рішенням про відзначення 1150-річчя зародження російської державності, як вважає нардеп, Росія хоче "реваншуватися" та заявити про велику історію і країну, проте без української складової.

Гортаючи сторінки історії, завідуючий відділом Інституту археології НАН України Леонід Залізняк розповів, що європейський континент розвивався за універсальними етно-історичними законами, і українська історія не виняток. Кожен із народів на ранньому етапі свого розвитку пройшов так звану "племенну фазу". Наприклад, в епоху Середньовіччя англійці були представлені племенами англів та саксів, а поляки - кашубами і мазовчанами. Українці, у свою чергу - полянами, деревлянами, волинянами, сіверянами та іншими. Але приблизно у 10-у столітті європейські племена, які говорили спорідненими діалектами та мали однакову етнокультуру, дозріли до створення своїх національних держав. Тоді, як зауважив історик, виникає перша Англійська держава, Польське королівство, Празьке князівство тощо. І тоді ж постає перша Українська держава, яка зветься Русь.

"Тому Київська Русь настільки ж українська, як тогочасна Англійська держава - англійська, а Польське королівство - польське. Тож які є підстави заперечувати, що Київська Русь, яка постала навкруги Києва - не є нашою спадщиною?", - заявив Л.Залізняк, додавши, що Україні все ж не варто нікому нічого доводити. "Нехай цим займаються ті, хто воює з універсальним законом етно-історичного розвитку Європи", - резюмував історик.

Нагадаємо, 3 березня цього року Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв підписав указ N 267 "Про святкування 1150-річчя зародження російської державності", яким, на думку вітчизняних істориків, позбавляє українців права на історичну спадкоємність, зокрема, Київську Русь.

Ірина Бакай, КИЇВ. 20 жовтня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1050457