середу, 19 жовтня 2011 р.

Інтернет-свах зобов'яжуть ліцензуватися - законопроект

На діяльність, пов'язану зі збиранням та розповсюдженням через інтернет інформації про осіб з метою їх знайомства, пропонується встановити ліцензування. Про це йдеться у законопроекті про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії торгівлі людьми, прийнятому Верховною Радою за основу.

"Підлягають ліцензуванню... діяльність, пов'язана зі збором та розповсюдженням ( в тому числі в глобальній мережі Інтернет) інформації про фізичних осіб з метою їх знайомства", - зазначається в 46-му пункті, яким пропонується доповнити Статтю 9 Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Цим же законопроектом передбачена відповідальність за неліцензійну діяльність у згаданій сфері. Зокрема, Кодекс України про адміністративні порушення пропонується доповнити нормою, за якою провадження юридичною особою чи фізичною особою-підприємцем такої діяльності, або порушення ліцензійних умов тягне за собою штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому знаряддя неліцензійної діяльності можуть бути конфісковані.

Нагальність прийняття закону обумовлена тим, що саме за через сайти знайомств у багатьох випадках здійснюється вербування громадян України у секс-індустрію.

"За експертними даними більш ніж півмільйона українців перебуває у трудовому або сексуальному рабстві внаслідок торгівлі людьми, яка здійснюється кримінальними структурами під виглядом "шлюбних агентств" та "бюро знайомств" (у тому числі через мережу Інтернет)", - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту.


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1049930