середу, 5 жовтня 2011 р.

На думку відомого лінгвіста, російська мова вироджується

Відомий лінгвіст професор теорії культури та російської літератури університету Еморі (Атланта, США) і член Академії російської сучасної словесності Михайло Епштейн заявив, що російська мова сьогодні - аж ніяк не найвеличніша та наймогутніша, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на газету "Невское время", в якій опубліковано інтерв'ю із вченим.

"Мова динамічно розвивалася аж до Жовтневої революції. Англійський і російський словники йшли, як то кажуть, пліч-о-пліч, до початку ХХ століття. У кожному з них було приблизно по 200 тисяч слів. Коли у 1934 році вийшов словник Вебстера, в ньому було вже 600 тисяч слів. А в 1940-му найповніший для радянської епохи словник Ушакова містив лише 80 тисяч слів. Сьогодні цей розрив тільки посилюється. З виродженням мови вироджується і наше життя, зникають емоційні відтінки, етичні поняття, якими рясніла російська мова в XIX столітті", - стверджує М.Епштейн.

Він зазначив, що в академічному словнику російської мови 1847 року було 160 слів з коренем "люб", а в сучасних словниках означається тільки 40 таких слів. І при цьому за півтора століття не з'явилося жодного нового слова із цим коренем.

За словами професора, англійська мова є мовою-донором, а російська - імпортером. "В англійській мові сьогодні близько мільйона слів, в сучасній російській, за даними найповніших словників, не більше 150 тисяч", - підкреслив він. Комп'ютерної сфери ми взагалі не будемо торкатися, сказав М.Епштейн, - вона суцільно англійська.