неділю, 24 квітня 2011 р.

Пасха - це празників празник і торжество торжеств

Цьогоріч свято Пасхи - Воскресіння Господнього - у східній та латинській традиціях збіглося у часі і святкується в один день - 24 квітня . Це свято найдавніше і найрадісніше з усіх великих свят церковного року.

В Україні
святкувати Пасху почали наприкінці першого тисячоліття, з приходом християнства, повідомляє УКРІНФОРМ.

За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом - ангел небесний відвалив камінь від дверей
Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Діва Марія, мати Якова та Соломія прийшли до гробу, щоб обмастити тіло Ісуса пахощами, але побачили відвалений камінь і порожню труну. Тоді схвильованим жінкам з'явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє.

Святі Отці Церкви особливо підкреслюють значення і велич цього свята. "Пасха в нас - це празників празник і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, не тільки людські, але й Христові, що в його честь відбуваються, наскільки сонце перевищує звізди", - йдеться у пасхальному слові святого Григорія Богослова.

Слово "пасха" походить від назви старозаповітного свята песах (перехід), яке відзначали юдеї в пам'ять про звільнення від єгипетського полону. Пасхальне ягня в юдеїв стало прообразом Христа, тому Христос іменується ще Агнцем Божим, Агнцем Пасхальним, Пасхою.

Для апостолів і перших християн, як пише у книзі "Пізнай свій обряд" о. Юліан Катрій, Пасха стала символом іншого переходу - подвійного переходу Ісуса Христа: від життя до смерті і від смерті до життя.

Перший обряд святкування Пасхи було визначено постановою Собору у Нікеї (325 р.). Тоді було сказано, що усі християни мають святкувати Пасху у неділю, після першої повені місяця, після весняного рівнодення. Цією ж постановою дата Великодня повідомлялася щороку наперед.

Наприкінці IV сторіччя було введено Пасхалію, яка охоплювала більшу кількість років. В 436 році Пасхалія була видана вже на 95 років наперед.

Від 1582 року Церкви Західної та Східної традиції святкують Великдень за різними календарями. Православна та Греко-Католицька Церкви дотримуються юліанського календаря. Відповідно до нього складаються і пасхалії. Трапляються роки, коли усі християни святкують Великдень разом.

В ніч Воскресіння Христа проводиться святкове богослужіння (Великодня Служба Божа), святяться паски, яйця та інші страви.

Під час святкування Пасхи дзвонять у дзвони на знак перемоги Ісуса Христа над смертю та пеклом.

На Великдень також благословляють їжу, яку приносять зі собою вірні. Неодмінним атрибутом великоднього кошика є паска.

У час Світлого тижня вірні відвідують могили своїх рідних та близьких. "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував", - голосить тропар Пасхи, закликаючи усіх радіти та славити Христа.


http://www.ukrinform.ua/ukr/static/subjects/news