суботу, 23 квітня 2011 р.

Страсна П'ятниця - найжурливіший день року у християн

У християн найчорніший і найжурливіший день у році - Страсна П'ятниця. Згідно зі Святим Євангелієм, саме цього дня після довгих катувань і знущань було розіп'ято на хресті Господа Ісуса Христа, який своєю мученицькою смертю відкрив двері до вічного життя всім вірним, подолавши смертю смерть.
У Страсну п'ятницю римські воїни-легіонери вивели Ісуса Христа за межі Єрусалима і на Голгофі, що означає Лобне місце, разом із двома розбійниками розіп'яли Його. Розіп'яли за те, що Він проповідував найвищі цінності людського життя. Коли ж розпинали Його, Ісус Христос молився за своїх мучителів, кажучи: "Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять". Один з розбійників насміхався над Ним, інший, навпаки, заступився за Ісуса Христа. "Істинно кажу тобі: сьогодні ввечері будеш зі Мною в раю", - відповів до розбійника Ісус Христос, переконавшись у його щирій вірі.
У Страсну п'ятницю в храмах правиться утреня Великої суботи з чином поховання плащаниці, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Плащаниця або епітафон - це велике чотирикутне шовкове або оксамитове полотнище з живописним або гаптованим зображенням Ісуса Христа після зняття його з хреста. Воно символізує хресний подвиг Сина Божого в ім'я спасіння людей. Існує звичай у Страсну п'ятницю обносити плащаницю тричі навколо церкви. Наприкінці вечірні свята плащаниця виноситься з вівтаря на середину храму й залишається там для загального поклоніння до початку пасхального богослужіння. Плащаницю вносять у вівтар і кладуть на престол. Усі віруючі можуть помолитися і поклонитися біля Тіла Господнього.
У Страсну п'ятницю піст найсуворіший. Цього дня не можна нічого їсти, окрім води і хліба. Не можна також робити ніякої домашньої роботи, а тим більше - веселитися чи розважатися.
Укрінформ
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1007900