середу, 13 квітня 2011 р.

До 2030 року населення України зменшиться на п'ять мільйонів

До 2030 року населення України зменшиться на п'ять мільйонів. Це прогнозують експерти Берлінського інституту демографії у своєму дослідженні про розвиток демографічної ситуації у країнах пострадянського простору.
За підрахунками фахівців, у 2030 році населення України становитиме 40 млн 190 тис. чоловік. За даними інституту, станом на 2010 рік в Україні мешкало 45 млн 430 тис. чоловік. Щороку, наголошується у доповіді, країна втрачає в середньому 300 тис. жителів, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в ФРН.
На сході України кількість населення зменшується швидше, ніж на заході. Причинами німецькі експерти вважають відтік жителів зі східних регіонів країни у бік центру та заходу, а також кращі, ніж на сході, показники народжуваності на заході.
Як ніколи актуальним для України у найближчі роки стане питання старіння нації. Як зазначають автори дослідження, поки що ця проблема не була настільки великою, як у країнах "старої" Європи, оскільки значна частина найстарішого на сьогодні покоління загинула під час Другої світової війни. Однак з кожним роком кількість людей похилого віку в Україні збільшуватиметься, прогнозують експерти.
Німецькі фахівці радять Україні вжити заходів, які зупинять або принаймні зменшать відтік робочої сили за кордон, та сконцентруватися на збільшенні привабливості країни для мігрантів. Для цього керівництво України має провести важливі реформи, які наблизять країну до стандартів Євросоюзу, наголошується у дослідженні.
Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 12 квітня 2011 року.
УКРІНФОРМ, Укрінформ-фото
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1004722