четвер, 29 вересня 2011 р.

Право палестинців на власну державу є безперечним - Європарламент

Європейський парламент визнав правомірність заявки Палестини до ООН щодо визнання незалежності цієї країни. Про це йдеться в ухваленій 29 вересня резолюції законодавчого органу ЄС.

"Право палестинців самовизначатися та мати свою власну державу є безперечним. Так само це стосується права Ізраїлю мати навколо безпечні кордони", - йдеться у резолюції, передає власний кореспондент
УКРІНФОРМу.

У документі підтримано позицію, що Єрусалим повинен бути столицею Палестинської держави у кордонах, встановлених до 1967 року.

Євродепутати звернулися до Високого представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон та країн-членів з проханням опрацювати спільну позицію щодо Палестинської державності та уникнути розколу в цьому питанні.

Крім того, Європарламент закликав уряд Ізраїлю припинити будівництво та заселення Західного Берега Йордану і Східного Єрусалиму. Водночас, наголошується у резолюції, з боку Сектора Гази повинні бути припинені ракетні обстріли ізраїльської території.

Депутати також вкотре висловилися за необхідність якнайскорішого відновлення переговорного процесу між Ізраїлем і Палестиною, зокрема у межах 66-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, та ухвалення спільного рішення упродовж року.

Як повідомляло агентство, 29 вересня Рада Безпеки ООН передала заявку про вступ в ООН Палестини як незалежної держави на розгляд Комітету з прийому нових членів, до якого входять 15 країн РБ. Планується, що Комітет розгляне це питання у п'ятницю, 30 вересня.

Андрій Лавренюк, БРЮССЕЛЬ. 29 вересня 2011 року.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1045293