середу, 7 вересня 2011 р.

Українська мова є основною майже для половини жителів країни - опитування

Майже для половини жителів України (47%) основною мовою спілкування у сім'ї є українська мова. Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного компанією Research&Branding Group.

"Практично половина жителів України основною мовою спілкування вдома обирають українську. Російською мовою спілкуються 37% жителів країни, а в рівній мірі російською та українською - 15% українців", - повідомив у коментарі кореспондентові
УКРІНФОРМу засновник компанії Євген Копатько.

Зокрема, за його словами, у регіональному розрізі перевагу українській мові вдома віддає більшість жителів Західної України (95%) і 2/3 жителів Центральної України (60%), тоді як російській - більше двох третин жителів Півдня та Сходу України (66%).


На роботі чи за місцем навчання переважно українською мовою спілкуються 45% жителів країни, а російською мовою - 35%. Двомовними є 18% опитаних респондентів. У регіональному розрізі знову ж таки, українською мовою спілкується більшість жителів Західної України (93%) і більше половини жителів Центральної України (54%). Тоді як жителі Південно-Східної України на роботі частіше користуються російською мовою (63%).

А от щодо вибору державної мови, думки українців розділилися практично порівну: за українську мову як єдиної державної виступили 48% українців, а за дві державні мови (українська і російська) - 49% українців.

"Зрозуміла річ, що в регіональному розрізі кількість прихильників української мови як єдиної державної переважає на Заході (88%) і в Центрі (65%), а прихильники двомовності представляють переважно Південний Схід України (76%)", - резюмував Є.Копатько.

Загалом, в опитуванні, яке проходило з 12 по 22 серпня, взяло участь 2 тис. 75 респондентів із 24-х областей України та АР Крим.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1040316