четвер, 15 вересня 2011 р.

Українські музиканти в Німеччині стали жертвами аферистів?

Усе більше цікавих подробиць стає відомо у скандалі навколо невдалих німецьких гастролей понад 150 українських музикантів під керівництвом Харківського театру опери та балету. Як виявляється, організатор поїздки - берлінська фірма Multiversa - вже не перший рік має погану репутацію. Не виключено, що українці стали жертвами аферистів.

Як вдалося з'ясувати власному кореспонденту УКРІНФОРМу в ФРН, фірма Multiversa KulturProjekt GmbH (Мультіверза КультурПроект ГмбХ), яка заборгувала українським музикантам близько 100 тис. євро, була зареєстрована під такою назвою у Берліні досить недавно - наприкінці березня цього року - із статутним капіталом всього у 25 тис. євро. Лише через півтора місяця компанія змінила директора-розпорядника, яким і до сьогодні є Вольфганг Зауер. При цьому сам Зауер працює адвокатом у Дрездені. У статуті новоствореної фірми наголошується, що її метою є організація та проведення культурних заходів великого масштабу. Цікавим є те, що цей же Зауер у середині серпня заснував у Потсдамі фірму зі схожою назвою - Multiversa ProjektEntwicklungs GmbH (Мультіверза ПроектЕнтвіклунгс ГмбХ), яка, однак, повинна спеціалізуватися на будівництві офісної нерухомості. Обидві компанії засновані як товариства з обмеженою відповідальністю, де в разі провалу збитки будуть завдані лише капіталу самої фірми, а її керівництво власними статками при цьому не ризикує.

Пізніше наштовхуємося на ще один підозрілий факт: фірма - знову-таки із дуже схожою назвою - SGW Multiversa AG, тобто акціонерне товариство "СГВ Мультіверза", зареєстрована як і Multiversa KulturProjekt GmbH у берлінському районі Шарлоттенбург, була ліквідована 31 серпня цього року. Причини ліквідації фірми не розголошуються, однак саме в цей день до Берліна прибули на гастролі музиканти Харківського театру опери та балету та Галицького камерного хору, а кількома днями пізніше були кинуті німецькими організаторами напризволяще.

Саме SGW Multiversa AG мала у Берліні та його околицях погану репутацію. Фірма відома тим, що часто змінювала керівників, виступала із грандіозними проектами, реалізувати жоден з яких так і не змогла. Ще у 2003 році вона виступила з ідеєю створення на території колишніх радянських казарм у бранденбурзькому місті Вюнсдорф гігантського спортивно-розважального комплексу, якого регіон, до речі, взагалі не потребував. Проект вартістю 1,6 млрд євро так і не був реалізований і остаточно похований двома роками пізніше. У 2008 році ця ж фірма, але вже з новим керівником, знову з'являється з черговим "грандіозним" проектом. Цього разу вона вирішила побудувати у тому ж Вюнсдорфі церкву зі скла у стилі модерн, яку можна було використовувати і як концертну залу. Було навіть проведено офіційний конкурс на найкращу архітекторську ідею, який виграло відоме німецьке конструкторське бюро "Графт". Але й цей проект луснув, як мильна бульбашка.

Усе це дуже нагадує амбіції новоствореної Multiversa KulturProjekt GmbH. Сміливі плани з організації гастролей багатонаціонального музичного колективу у Берлінському соборі з відомим німецьким диригентом у результаті завершилися жахом: заповнені лише на одну чверть зали, а потім і відміна п'яти наступних концертів; борги організатора перед Берлінським собором, готелями, автобусними перевізниками і, не в останню чергу, перед самими музикантами. Саме вони найбільше постраждали від не то заздалегідь спланованої акції, не то від непрофесіоналізму організаторів: виселені готелем на вулицю з кількома євро у кишенях, яких не вистачило навіть на харчування, вони не могли самотужки повернутися на батьківщину. Стали українці жертвами невдах чи аферистів - сказати поки що важко.

Однак в останньому впевнений організатор проекту з українського боку, директор львівської компанії Muzz Arts Forum Group Ігор Петриченко. "Ця фірма на чолі з Зауером - це справжні шахраї. Ми більше не віримо жодному його слову", - сказав він кореспонденту агентства. Петриченко залишився у Берліні з єдиною метою - отримати хоч би частину обіцяних грошей, аби відшкодувати музикантам принаймні гастрольні витрати. "Від Зауера ми взагалі вже нічого не чуємо, а одну четверту суми нам з дня на день обіцяє дати диригент Роланд Бадер, який частково відповідальний за ту ситуацію, в яку ми потрапили", - додав він. За його словами, саме Бадер, з яким і Петриченко, і харківський театр співпрацюють вже багато років, порекомендував Multiversa KulturProjekt GmbH як надійного партнера.

Справою українських музикантів зайнялася впливова в Берліні адвокатська канцелярія Mock Rechtsanwalte. Її юристи поставили Multiversa вимогу перевести на банківській рахунок заборговані українцям гроші до 29 вересня цього року, інакше справу буде доведено до суду.

За даними консульського відділу Посольства України в ФРН, справою вже зайнялися і українські прокурори. А ось виставлений Україні франкфуртським готелем за відправку українців додому рахунок на 17 тис. євро начебто пообіцяла сплатити Харківська обладміністрація.

У Берліні і досі перебуває водій українського автобуса, який було заарештовано через незадовільний технічний стан. Громадянина України розмістили в гостьовому приміщенні українського посольства, поки він не збере необхідні 10 тис. євро для ремонту свого транспортного засобу.

Як повідомляло
агентство, з 2 по 11 вересня в Берлінському соборі були заплановані виступи багатонаціональної музичної трупи з постановкою "Реквієму" Джузеппе Верді під керівництвом німецького диригента Роланда Бадера та головного художника харківського театру Надії Швець. У постановці задіяні оркестр та хор Харківського академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка, Галицький академічний камерний хор зі Львова, а також солісти московського "Большого театра", Львівського, Київського та Єреванського оперних театрів. Через неплатоспроможність фірми Multiversa концерти з 7 вересня були відмінені, а музикантів виселили з готелю. За кошти останнього їх було відправлено в Україну. Неплатоспроможність організатора офіційними органами поки що не підтверджено.

Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 12 вересня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1041494