четвер, 15 вересня 2011 р.

Німецький готель вимагає від України 17 тис. євро за перевезення харківських музикантів

Готель у Франкфурті-на-Одері, в якому зупинялися понад 150 музикантів Харківського театру опери та балету та Галицького камерного хору, вимагає від України відшкодування витрат за відправку українців додому. Про це у телефонній розмові з власним кореспондентом УКРІНФОРМу в ФРН заявила директор готелю RAMADA Зузанне Веховскі.

"Ми найняли два автобуси у німецької фірми, а також проплатили пальне ще для двох українських автобусів за власні кошти. Це нам коштувало 17 тис. євро, - сказала вона. - Навряд чи ми зможемо отримати ці гроші від організатора гастролей, який і так заборгував нам ще 50 тис. євро. Тому ми звернулися з проханням відшкодувати нам витрати за відправку музикантів на батьківщину до Посольства України в Берліні. Там нам поки що не дали схвальної відповіді, зазначивши, що вони переадресують наші вимоги Києву".

За словами З.Веховскі, музикантів виселили з готелю минулої середи, коли організатор гастролей, німецька фірма Multiversa, відмовилася платити за їхнє проживання. "Директор цієї фірми зателефонував нам у середу і сказав, що може заплатити лише 20 тис. євро, або ми взагалі нічого не отримаємо, бо він збирається починати процес банкрутства. Ми на це не погодилися і віднесли заяву до поліції", - повідомила вона. Того ж дня, додала директор готелю, вона повідомила про ситуацію українському посольству в Берліні. "Спочатку ми довго не могли туди додзвонитися. А потім там нам сказали, що посольство не має грошей і нічим не може допомогти, - додала вона. - Тому ми діяли на власний розсуд: дозволили українцям переночувати ще одну ніч безкоштовно, нагодували і відправили на батьківщину".

У Посольстві України в Берліні кореспондентові агентства підтвердили отримання вимог від франкфуртського готелю. "Ми відправили цей запит до МЗС у Києві. Але це питання вирішуватиме не лише наше міністерство, тому сказати поки що щось важко. Сподіваємося, що готелю ці гроші відшкодують", - прокоментували ситуацію у дипустанові.

Тим часом деякі музиканти, які виїхали 8 вересня з Німеччини, і досі в дорозі. Як повідомив кореспондентові агентства організатор проекту з українського боку, директор львівської компанії Muzz Arts Forum Group Ігор Петриченко, два українські автобуси без перешкод дісталися Львова, а от два німецькі тримали вісім годин на польсько-українському кордоні. "Напевно, були відсутні деякі необхідні папери для перетину німецькими автобусами українського кордону. Але ж у Києві вже знали про наше скрутне становище, і все одно ніхто з чиновників не допоміг. Тепер люди можуть не встигнути на потяг зі Львова до Харкова", - сказав він.

За словами І.Петриченка, який разом з іншими п'ятьма колегами залишився в Берліні для проведення переговорів з фірмою-організатором гастролей, вони й досі не отримали від неї ані цента. "Нас годують обіцянками. Але ми не поїдемо, поки не отримаємо хоча б частину обіцяних грошей", - сказав він. Сьогоднішню ніч українці провели у знайомих і не знають, де перебудуть наступну. "Українське посольство нам поки що, на жаль, не допомогло. Консул телефонує лише час від часу для з'ясування ситуації", - пояснив І.Петриченко. Не знає він і за які кошти вони будуть повертатися в Україну. "Наш автобус, який оштрафували за незадовільний технічний стан, стоїть на штрафмайданчику в Берліні, а щоб його звідти забрати, треба заплатити 10 тис. євро", - зазначив І.Петриченко.

Як повідомляв УКРІНФОРМ
, українські музиканти прибули до Німеччини 31 серпня. З 2 по 11 вересня в Берлінському соборі були заплановані виступи трупи з постановкою "Реквієму" Джузеппе Верді під керівництвом німецького диригента Роланда Бадера та головного художника харківського театру Надії Швець. У постановці задіяний великий колектив з музикантів різних країн та театрів, у тому числі оркестр та хор Харківського академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка, Галицький академічний камерний хор зі Львова, а також солісти московського "Большого театра", Львівського, Київського та Єреванського оперних театрів. Через неплатоспроможність фірми Multiversa концерти з 7 вересня були скасовані, а музикантів виселили з готелів. Організатор заборгував українцям 150 тис. євро. Директор компанії обіцяє виплатити гроші не пізніше 29 вересня. В іншому разі музиканти планують подати на нього в суд.

Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 9 вересня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1040939