четвер, 18 листопада 2010 р.

У новій концепції НАТО буде збережено принцип "відкритих дверей" щодо України - експерти

У новій концепції НАТО буде збережено принцип "відкритих дверей" щодо України. Про це свідчать результати експертного опитування фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучерева, оприлюднені на прес-конференції в УКРІНФОРМі.
Більшість експертів вважає, що перспектива вступу до Альянсу залишиться. Менша частина з опитаних переконані, що у майбутній стратегії НАТО Україну розглядатимуть як особливо партнера без членства, насамперед, як країну-партнера у миротворчих операціях та щодо нетрадиційних загроз (енергобезпека, безпека судноплавства, боротьба з терроризмом). Не виключають експерти і варіанту, що в концепції взагалі не буде істотної згадки про Україну.
На думку аналітика Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимира Горбача, "ролі України у новій стратегічний концепції НАТО не буде ніякої". У цьому контексті експерт згадав Бухарестський саміт, на якому Альянс дипломатично відмовив Україні і Грузії. "Ми правильно прочитали цей сигнал і з того моменту почалися зміни у відносинах із НАТО". Нова українська влада відкликала своє бажання вступати до НАТО і цим поставила Альянс у дуже незручне становище, бо до цього моменту вважалося що, всі сусіди ЄС прагнуть членства в НАТО, а виявилось, що ні. Тепер НАТО не знає, як реагувати на це", - зауважив Володимир Горбач. "Зараз Україна сидить у засаді, Президент не їде у Лісабон, бо йому, по великому рахунку, немає чого там робити. Тобто, діалогу на вищому рівні не буде, тому присутність Президента не є обов'язковою", - вважає експерт. (Засідання Комісії Україна-НАТО не передбачено порядком денним саміту - УКРІНФОРМ).
Водночас усі експерти зійшлись на думці, що Україна має підтримувати тісні відносини з Альянсом. "Ми не повинні ізолюватись від світу через проголошену позаблоковість", - підкреслив голова координаційної ради Всеукраїнської громадської Ліги "Україна-НАТО" Сергій Джердж.
Експерти також очікують, що у новій концепції НАТО буде відведено значно більшу роль і місце для Росії, співробітництва з нею, зокрема, у контексті світової безпеки, Афганістану.