понеділок, 8 листопада 2010 р.

Психологи радять, як уникнути осінньої депресії

Щоб уникнути осіннього емоційного спаду, який може перерости у депресію, психологи радять більше часу проводити надворі у світлу пору доби та включати до щоденного раціону продукти, що сприяють виробленню в організмі "гормону щастя" серотоніну. Зокрема, йдеться про шоколад, арахіс, банани, мед. Такі практичні поради дали на сьогоднішній прес-конференції лікар-імунолог Лариса Кузнєцова та психологи Олега Покальчук й Олексій Шнеєр.
Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, фахівці пояснили, що сезонні депресивні стани виникають в людей через нестачу сонячного світла. Внаслідок скорочення світлового дня пригнічується діяльність мільярдів нервових клітин головного мозку, порушують хімічні процеси в ньому, а відтак деякі люди відчувають сум, зажуру, зневіру, дратівливість тощо. До того ж о цій порі року після літньої активності зменшується приплив позитивних емоцій іззовні, а це теж загострює сумовиті відчуття. Для протидії сезонним депресіям застосовується метод світлолікування, але щоб не доводити до цього, краще якнайбільше часу проводити надворі у світлу пору доби, зазначив О.Шнеєр.
Відповідаючи на запитання журналістів, психолог повідомив, що до найбільше до депресій схильні люди від 20 до 40 років, жінки більше, ніж чоловіки, причому переважно працюючі і соціально успішні.
Л.Кузнєцова у свою чергу акцентувала увагу на тому, що побороти емоційну пригніченість або вилікувати депресію можна тільки на тлі цілковитого фізичного здоров'я. Важливу роль у цьому відіграє імунна система людини. Тому при загальному поганому самопочутті, не пов'язаному із захворюванням якогось конкретного органу, та хронічній втомі слід звернутися до фахівця, який визначить імунний статус людини і скоригує його в разі потреби.
А нестачу серотоніну, якого при браку сонячного світла в організмі виробляється менше, а це спричиняє депресію, відчуття безвиході, агресивність і дратівливість, лікарка порадила компенсувати шоколадом, бананами, арахісом. При цьому вона зауважила, що слід знати міру, бо надмірне вживання цих продуктів може викликати алергію і захворювання підшлункової залози.
Надія Юрченко, КИЇВ.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=959215