четвер, 18 листопада 2010 р.

Експерти не очікують серйозних домовленостей щодо України під час Лісабонського саміту НАТО

Експерти не очікують серйозних домовленостей щодо України під час Лісабонського саміту НАТО, оскільки засідання комісії Україна - НАТО не передбачене порядком денним саміту. Про це повідомила координатор проектів фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Наталія Якимчук, оприлюднюючи результати експертного опитування, здійсненого фондом.
За словами Н.Якимчук, більшість експертів сподівається, що в новій концепції НАТО буде збережено принцип "відкритих дверей" щодо України з перспективою її вступу до НАТО за умов виконання конкретних вимог. Водночас, кілька учасників опитування зауважили, що місце України в концепції значною мірою залежатиме від урахування членами НАТО інтересів Росії, повідомляють кореспонденти УКРІНФОРМу. "В цілому більшість експертів очікує, що до нової концепції буде включено принципи і засоби реагування на нові виклики і загрози сучасності", - зазначила Н.Якимчук. Вона також наголосила, що експерти передбачають відведення більшої ролі Росії у новій Стратегічній концепції НАТО, ніж це було раніше. "Такий підхід може бути реальним, якщо в переговорах візьмуть гору франко-німецькі підходи над підходами США", - додала вона.
Коментуючи перспективи вступу України до НАТО, більшість експертів зійшлися на думці, що Україна приєднається до Північноатлантичного альянсу протягом найближчих 10 або 20 років. Водночас, частина респондентів вважає, що Україна стане членом НАТО лише у далекому майбутньому.
Всього в опитуванні фонду взяли участь 36 експертів.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, 19-20 листопада у Лісабоні відбудеться черговий саміт НАТО, на якому планується затвердження нової Стратегічної концепції НАТО.