четвер, 19 січня 2012 р.

Православні та греко-католики святкують Хрещення Господнє

Православні та греко-католицькі християни святкують Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу. У народі його називають Йордана (або Ордана), Водохреще.

Із Хрещенням
Господнім пов'язують хрещення на Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята - Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже цього дня, за християнським ученням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець - в голосі, Син Божий - у плоті, Дух Святий - у вигляді голуба.

Вважається, що на Водохреще вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. Цього дня в усіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Потім її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. До речі, залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року.

За давньою традицією, церемонія освячення води відбувалася просто неба, на берегах річок, струмків, озер. Ще напередодні з криги вирубували великий хрест ("йордан") і ставили його поряд з ополонкою.

До Водохреща жінки намагалися не полоскати у воді білизни, бо "там чорти сидять і можуть вчепитися". Натомість дівчата у посвячену воду клали калину чи коралі і вмивалися, аби щоки були рум'яними. Загалом до Водохреща протягом усіх свят жінки не ходили по воду, це мали робити лише чоловіки.

Після Водохреща розпочинався новий весільний сезон, який тривав до Великого посту.


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1071150