понеділок, 3 листопада 2008 р.

Най жиє ЗУНР - провісник України!

ЛЬВІВ. (УКРІНФОРМ). Пішою ходою місцями, пов'язаними з незабутніми історичними подіями 90-річної давнини, пройшли сотні молодих львів'ян. Так вони вшанували річницю ЗУНРу, яку широко відзначили в області. Маршрут охопив вулицю Руську, де колись розташовувалося молодіжне-спортивне товариство "Сокіл", яке виховало чималу плеяду січових стрільців. Стрілецькі пісні лунали біля будівлі Ставропігійського ліцею, де розміщувався парламент ЗУНРу, під Ратушею, над якою у 1918 році замайорів синьо-жовтий прапор.
Не оминули й приміщення колишнього Народного дому, в якому розміщувався військовий штаб січовиків. По ходу професор Інституту українознавства імені І. Крип'якевича НАНУ Микола Литвин давав пояснення і розповідав про події, які тут відбувалися. Саме в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року. внаслідок збройного повстання, яке очолив сотник легіону січових стрільців, а пізніше командувач Української Галицької Армії, військовий міністр ЗУНР Дмитро Вітовський, було відроджено державність. І хоча Західно-Українська Народна Республіка проіснувала лише вісім місяців, вона стала вікопомним етапом в історії українського державотворення. А її Президент - голова Української Народної Ради Євген Петрушевич і керівник Державного Секретаріату Кость Левицький назавжди увійшли в історію як видатні політичні діячі українського народу.
Активісти скаутської організації "Пласт" підняли прапор на міській Ратуші, а відтак учасники колони вишикувались і утворили написи "1918" і "ЗУНР-90". Увечері біля пам'ятника І. Франку юнаки і дівчата організували лампадковий ланцюг. І потім зі свічками в руках вирушили до меморіалу січових стрільців на Личаківському кладовищі.