понеділок, 28 листопада 2011 р.

Фесенко: Затриманням чиновників Держцентру зайнятості влада засвідчує невибірковість правосуддя

Затримання за звинуваченням у хабарництві та незаконному збагаченні посадовців Державного центру зайнятості має продемонтрувати реальну боротьбу влади з корупцією і невибірковість правосуддя. Таку думку в коментарі кореспондентові УКРІНФОРМу в понеділок висловив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Я думаю, що тут два завдання вирішується одночасно - це і реальна боротьба з проявами корупції в окремих відомствах, і в той же час демонстрація того, що правосуддя працює не вибірково, що боротьба з корупцією спрямована і проти представників нинішньої влади", - сказав експерт.

Він додав, що останнім часом ми побачили, що корупція в країні є тотальною, і "з чогось треба починати".

Те, що боротьба з корупцією виходить на рівень керівників центральних органів виконавчої влади, на думку політолога, є позитивом, хоча він не виключив також політичних та бізнесових аспектів. У цьому контексті В.Фесенко зазначив, що майже кожний керівник міністерства чи центрального органу виконавчої влади представляє ту чи іншу бізнесово-політичну групу всередині або Партії регіонів, або нинішньої парламентської більшості.

"Як тільки цю людину починають тягати по прокуратурах, судах, це зачіпає інтереси конкретних бізнес-груп. І це може бути проявом боротьби різних бізнесових інтересів, взаємної конкурентної боротьби. Тож бізнесова складова тут теж може бути, особливо коли торкається тих органів державної влади, які впливають на економічну політику", - вважає експерт.

Як повідомляло
агентство, 25 листопада у Києві у ході спецоперації затримано чотирьох посадовців Державного центру зайнятості. За інформацією СБУ, під час обшуку в службових кабінетах, приватних помешканнях та у банківських скриньках підозрюваних вилучено понад 2 мільйони гривень, близько мільйона доларів США, понад 200 тисяч фунтів стерлінгів, близько півмільйона євро та понад 3 кг золота і ювелірних прикрас. Стосовно затриманих чиновників порушено кримінальну справу за фактами хабарництва та незаконного збагачення (ст.ст. 368, 368-2 Кримінального кодексу України). Слідством встановлено, що керівники центру надавали державні кошти підприємствам для створення нових робочих місць тільки за умови "відкату" в розмірі 15-20 відсотків від суми, що виділялася. При несплаті зазначених відсотків фінансування припинялося та розпочиналися всілякі "контрольні перевірки" цих підприємств, зазначили у СБУ.

Надія Юрченко, КИЇВ. 28 листопада 2011 року.http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1059551