понеділок, 28 листопада 2011 р.

Майже половина українців не вважає Росію європейською країною - опитування

Майже половина українців - 46% - не вважає Російську Федерацію в повній мірі європейською країною, а сприймає її швидше як "частину особливої євразійської цивілізації". Водночас 36% жителів нашої країни дотримуються думки, що Росія є частиною Європи. Такі результати дослідження громадської думки "Росія очима українців", проведеного групою компаній Research & Branding Group, оприлюднені на прес-конференції у Києві в понеділок.

"Що Росія є частиною Європи, і в ХХІ столітті їх долі будуть тісно переплетені, вважають більш як третина українців. Росія не є в повній мірі європейською країною, а швидше частиною особливої євразійської цивілізації - вважають якщо не 50%, то далеко більше як 40% респондентів. Не змогла якось відобразити це питання п'ята частина респондентів", - сказав засновник групи компаній Research & Branding Group соціолог Євген Копатько.

Він також звернув увагу на різницю в оцінках представників різних регіонів України. На заході країни 63% респондентів вважають, що Росія не є в повній мірі європейською країною. Разом із тим у Центральній Україні 41% жителів вважають Росію частиною Європи.

Експерт зазначив, що дослідження було проведено у зв'язку з "актуалізацією в Україні ідеї створення Євразійського союзу", яка належить Володимиру Путіну.

Дослідження "Росія очима українців" проводилося з 27 жовтня по 7 листопада 2011 року. Збір інформації здійснювався методом особистого інтерв'ю в 24 областях України і в Криму. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю та віком. Обсяг вибіркової сукупності становив 2079 людей. Очікувана середня похибка вибірки становить 2,2%.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1059544