вівторок, 31 липня 2012 р.

Шпажистка Яна Шемякіна перша українська олімпійська чемпіонка Ігор-2012 в Лондоні

Яна Шемякіна принесла Україні перше "золото" Ігор-2012 в Лондоні (Великобританія), вигравши в понеділок олімпійський турнір з фехтування на шпагах.

У фінальному поєдинку 26-річна львів'янка з рахунком 9:8 перемогла в овертаймі Брітт Хайдеманн з Німеччини, якій дісталося "срібло". Бронзовим призером стала китаянка Юйцзе Сунь з Китаю здолала в бою за 3-е місце А Лам Шин з Республіки Корея (15:11), повідомляє УКРІНФОРМ.

На шляху до подіуму Яна Шемякіна здобула п'ять перемог - над росіянкою Любов'ю Шутова (15:12), румунками Анною Марією Бранца (14:13) і Сімоною Херман (15:14), китаянкою Юйцзе Сунь (14:13) і "золоту" - над Хайдеманн.

Як повідомлялося, призерами ХХХ Олімпіади раніше стали Олена Костевич з Чернігова (кульова стрільба) та Юлія Калина з Маріуполя (важка атлетика), які виграли бронзові медалі.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1745228

Відразу 26 абітурієнток претендували на 1 бюджетне акторське місце в Харківському університеті мистецтв

Рекордний конкурс серед вишів культури і мистецтв України зафіксовано на відділенні "Акторське мистецтво драматичного театру і кіно" Харківського національного університету ім. Котляревського. Серед дівчат на одне бюджетне місце зареєстровано 26 претенденток.

Про це кореспондентові УКРІНФОРМу розказала відповідальний секретар прийомної комісії вишу, кандидат мистецтвознавства Марина Бевз.

"В університеті завершено відбір кандидатів для вступу акторські спеціальності, - сказала М. Бевз. - Конкурс серед дівчат - 130 осіб на 5 бюджетних місць, тобто, 26 на одне місце, і це найвищий результат за всю історію вишу, який нараховує 95 років. Серед юнаків конкурс на 8 бюджетних місце становив 10 осіб на одне місце".

За словами М. Бевзи, цього року на театральне відділення рекомендовано до зарахування 35 осіб на бюджетну форму навчання, і 25 - за контрактом, де плата за навчання становить 9-11 тис. грн в рік. Майбутні актриси і актори, режисери, театрознавці вибрані за результатами трьох творчих конкурсах. Вони продемонстрували свої таланти не тільки в сфері вокалу, хореографії, декламації, але і як учасники колоквіуму з питань загальної ерудиції.

"У цьому році наш виш став лідером серед творчих вузів України за підсумками вступної кампанії: в прийомну комісію подано 635 заяв, в той час, як минулого року - 487", - додала М. Бевз.

Усього в університеті ім. Котляревського, яким керує народна артистка України, професор, Почесний громадянин міста Харкова Тетяна Веркіна, три факультети і 23 кафедри. Тут працюють понад сто докторів і кандидатів наук, вчаться майже тисяча студентів.

Як повідомляв раніше УКРІНФОРМ, університет здобув популярність у країні і за рубежем своїми випускниками-лауреатами творчих конкурсів. Багато хто з них нині працює в таких прославлених колективах, як, наприклад, Большой театр в Москві. Університет - засновник престижного міжнародного фестивалю класичної музики "Харківські асамблеї". З числа випускників вишу створений Слобожанський молодіжний оркестр - єдиний в Україні академічний молодіжний колектив, який бере участь у всіх помітних подіях культурного життя не тільки регіону, але і всієї України.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1745239

Санстанція заборонила продавати на Сорочинському ярмарку шаурму і хот-доги

Полтавська обласна санепідемстанція оприлюднила список продуктів і страв, які цьогоріч не можна продавати на Сорочинському ярмарку.

Про це журналістам повідомив головний лікар обласної СЕС Анатолій Журавльов, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

«Не можна продавати шаурму і хот-доги, м'ясні фарші та вироби з них, страви з січеного м'яса, холодці, зельці, рибу в'ялену та копчену в домашніх умовах, всі види консервованої продукції, виготовленої в домашніх умовах, овочеві та м'ясні салати. За відсутності холодильного обладнання заборонено продавати молоко, молочні продукти, ковбасні вироби та м'ясо копченості», - сказав Журавльов.

Він наголосив, що фахівці при формуванні цих списків керувалися законами України «Про забезпечення санітарного благополуччя населення» та «Про безпечність та якість харчових продуктів».

Нагадаємо, Національний Сорочинський ярмарок цьогоріч проходитиме з 14 по 19 серпня.

Юлія Вольвач, ПОЛТАВА
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1745266

Дженніфер Лопес їде з концертом у Київ

Найпримхливіша зірка на планеті Дженніфер Лопес у листопаді виступить на сцені Палацу спорту в Києві.

Про це повідомляє ТСН.

"Це буде справжній концерт з усіма правильними декораціями, з танцями, зі спецефектами, з костюмами, з балетом - у рамках її світового туру "Dance again", - заявляють організатори.

Мінімальна ціна квитка становитиме 600 гривень, а найдорожча - 7900 грн.

Київ потрапив у список міст світового турне Дженніфер Лопес дивом. В українській столиці ледь знайшлася сцена, де можна поставити всі необхідні декорації співачки.

"Найбільший і найдовший відрізок часу переговорів зайняло конкретно технічне затвердження сцени", - розповідають організатори. Компроміс шукали майже півроку. Зрештою, декорації вирішили трохи зменшити, а глядачів підняти вище. Але знаючи характер самої Джей Ло, організатори впевнені - на цьому примхи не закінчаться. Однак - готові до всього.

В якому б місті міс дорогі сідниці не виступала, в якому б готелі не жила, кожні дві години її мають годувати вишуканими стравами. На кожному столику в її гримерці і номері готелю мають стояти в кришталевій вазі свіжі білі орхідеї. І от нарешті цим складним райдером зайнялися в Україні.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1745248

У США й Англії в мобільні ігри грають за кермом, у театрі і навіть у церкві

Половина прихильників ігор у США й Англії використовують мобільні пристрої як переважну платформу для ігор вдома. Такого висновку дійшли дослідники з Information Solutions Group, повідомляє сайт Content-Review.com.

69% усіх мобільних гравців вважають за краще насолоджуватися іграми сидячи на дивані вдома, 57% грають у ліжку перед сном і 41% грають і дивляться телевізор.
У дорозі грають більш як половина респондентів. 63% грають під час поїздки в таксі, автобусі і метро, 55% марнують мобільними іграми час у черзі. З тих гравців, які грають виключно на планшетах, 78% грають на дивані і 52% одночасно з грою фоном дивляться телевізор. Гравці на смартфонах більше грають під час очікування - у чергах і поїздках.

З екстравагантних ситуацій дослідники відзначили факти гри в церкві, за кермом або в кінотеатрі і театрі під час вистави, в такій ситуації побував кожний десятий респондент. 9% грають під час відвідання спортивних матчів, 8% - на уроках у школі, 6% намагаються згаяти робочий час за грою, а 4% грають під час відвідання спортзалу. Крім цього 9% опитаних повідомили, що через мобільну гру вони пропускали зустріч, лекцію і навіть авіарейс.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1745246

понеділок, 30 липня 2012 р.

В Україні стартує виборча кампанія

Виборчий процес з виборів народних депутатів розпочинається в Україні у понеділок, 30 липня.

Згідно із законодавством, виборчий процес стартує за 90 днів до голосування, яке цьогоріч відбудеться 28 жовтня, повідомляє УКРІНФОРМ.

З 30 липня до 9 серпня здійснюватиметься висування кандидатів у народні депутати за партійними списками і в мажоритарних округах - на з'їздах, зборах або конференціях партійних організацій чи шляхом самовисування у мажоритарних округах. Реєстрація кандидатів у народні депутати завершиться 20 серпня.

За участь у виборах народних депутатів партія сплачуватиме Центральній виборчій комісії 2 млн грн, а кандидат від мажоритарного округу - 13 тис. 224 грн.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744929

Іспанія очолила «список рекордсменів» із безробіття в Європі

У другому кварталі поточного року кількість безробітних в Іспанії збільшилася на 24,6 відсотка і досягла 5,7 мільйона осіб, повідомляє Евростат.

За цим показником країна стала європейським лідером, випередивши Німеччину, Австрію, Францію, Грецію і Португалію. Зупинити зростання безробіття не може навіть стимульоване урядом Іспанії деяке зростання трудової зайнятості у туристичній галузі.

За даними Євростату, на сьогодні кількість безробітних європейців становить 17,4 мільйона осіб або 10,9% економічно активного населення єврозони. Промисловий спад у ній триває вже близько року.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744936

Самодіагностика захворювань небезпечна для здоров'я - МЕDВІСТІ

Начитавшись в інтернеті про симптоми тих або інших захворювань, а також про методи і засоби їх лікування, люди можуть діагностувати у себе недуги, яких насправді немає і, що найгірше, розпочати самостійне їх "лікування".

Про це нагадує портал МЕDВІСТІ.

Є колосальна кількість патологій, симптоматика яких дуже схожа, пише видання. Наприклад, незначне поколювання в нозі або руці зовсім не означає, що у вас починається ішіас. Ці симптоми можуть говорити про елементарний дефіцит вітаміну В6 або, що значно гірше, про розвиток склерозу.

Прояви болю в шлунку можуть бути як ознаками тривіального нетравлення, запалення апендикса, так і, що страшно уявити, інфаркту.

Відповідно, необізнана в медицині людина просто не може зробити вибір із запропонованих сайтами захворювань і діагностувати дійсні причини своєї недуги.

Але, виходячи з інформації медичних ресурсів, "пацієнт" приступає до заняття самолікуванням. Це, у свою чергу, може призвести не лише до марної витрати грошей на лікарські препарати, а й, на жаль, в більшості випадків, наносить істотну, а інколи і невиправну, шкоду своєму здоров'ю, - пише МЕDВІСТІ.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744928

Визначено модні кольори автомобілів на найближчі п'ять років

Згідно з прогнозом експертів, у найближчому майбутньому самими модними кольорами автомобілів стануть так звані "натуральні" відтінки: зелений, бронзовий і коричневий, повідомляє інформаційний ресурс Newsland. Досі у щорічних рейтингах лідирували білий та сріблястий кольори.

На думку експертів компанії BASF Color Excellence, що займається виробництвом фарб для автомобілів, сьогодні є передумови від виробників і покупців, які хочуть бачити більше кольорів на дорогах. Так що ми плануємо, сказав один із експертів, використовувати для забарвлення автомобілів більш широку палітру, включаючи бронзовий та смарагдовий тон. За його словами, цьому сприятимуть і нові технологічні можливості у виробництві фарб та лаків.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744934

Українці пишаються проведенням Євро - опитування Інституту Горшеніна

Після Євро-2012 головна емоція українців - гордість за свою країну.

Про це свідчать результати телефонного опитування, проведеного Інститутом Горшеніна.

"40% громадян у зв'язку з Євро-2012 ввідчували почуття патріотизму. Майже чверть опитаних - 23% - відчуття свята, 7,2% - отримали нові враження, а 1% - завели під час Чемпіонату нові цікаві знайомства. Незручності під час проведення Чемпіонату виникли лише у 4,5% українців", - говориться в повідомленні.

Опитування показало, що переважна більшість громадян стежили за ходом Чемпіонату Європи: 73,8% дивилися футбольні матчі переважно у себе удома, в барах, кафе і ресторанах - 5,6%, на стадіоні - 3,9%, у фан-зонах - 3,7%, в гостях у своїх друзів і знайомих - 3,1% опитаних.

Лише 15,3% заявили, що не стежили за ходом Євро-2012. При цьому більшість респондентів (68,5%) позитивно оцінили рівень підготовки України до Євро-2012.

57,3% висловили думку, що проведення Євро-2012 в Україні сприяло об'єднанню країни. 75% вважають, що після проведення Євро-2012 покращився міжнародний імідж України, а переважна більшість респондентів (83,5%) хотіли б, щоб і в майбутньому в Україні проходили подібні спортивні заходи міжнародного рівня.

Опитування проводилося з 21 по 25 липня цього року.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744903

пʼятницю, 27 липня 2012 р.

Англієць випадково розбив пляшку коньяку за 50 тисяч фунтів

konjakВ одному з лондонських барів відвідувач, замовивши дві порції напою Old and Wise вартістю понад п'ять тисяч фунтів кожен, випадково розбив пляшку коньяку Clos de Griffier Vieux 1788 року, ціна якого 50 тисяч фунтів стерлінгів (більш як 77,5 тис. дол.).

Як повідомляють ЗМІ, цей найдорожчий напій у світі повинен був приготувати експерт по коньяку і фахівець з приготування коктейлів Сальваторе Калабрезе. На заході були присутні представники Книги рекордів Гіннесса.

Видання The Huffington Post пише, що клієнт попросив бармена передати йому пляшку, щоб вивчити етикетку на ній. Проте чоловік не втримав пляшку і впустив її на підлогу. Приготування Old and Wise зірвалося.

За словами Калабрезе, всі у барі просто заціпеніли, але не через ціну напою, а через те, що загублена "частинка історії". Пізніше у своєму твіттері Калабрезе написав, що падіння пляшки перетворило підлогу у барі "на найдорожчу підлогу у світі".

До теми: у березні поточного року бізнесмен із Лондона витратив на алкогольні напої в одному з нічних клубів Ліверпуля 203 тисячі 948 фунтів і 80 пенсів.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744509

Найвищі підбори в Європі носять британки

Європейська компанія з виробництва продукції tufliпо догляду за ногами провела дослідження і з'ясувала, що британки віддають перевагу підборам від 9 сантиметрів. У той же час вишукані француженки вибирають взуття на підборах близько 6 сантиметрів.

Про це повідомляє сайт Ladynews.
Дослідники пов'язують любов англійок до такої висоти підборів з відносно невисоким зростом самих жінок. За статистикою, вони набагато нижчі багатьох інших європейок.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744520

ХХХ літні Олімпійські ігри відкриються сьогодні у Лондоні

У Лондоні у п'ятницю, 27 липня, відбудеться урочиста церемонія відкриття ХХХ літніх Олімпійських ігор.

Рівно о дев'ятій вечора за лондонським часом удари у гігантський дзвін сповістять про початок грандіозного шоу, режисером якого виступив "оскароносець" Денні Бойл.

Як повідомляє Перший національний, на сценарій шоу режисера надихнула п'єса "Буря" Вільяма Шекспіра. Бойл задумав облаштувати на головній олімпійській арені "острів чудес", який відтворить всю Англію в мініатюрі, і для цього залучити сільську команду з крикету, коней, курей, овець, найбільший дзвін у світі і справжній дощ із справжніх хмар - адже ніщо не допомагає скласти уявлення про Англію краще, ніж славетна британська злива.

Для втілення таких грандіозних планів режисер фільму "Мільйонер з трущоб" мав чималий бюджет у 96 мільйонів євро. У церемонії відкриття Олімпійських ігор візьме участь загалом 15 тисяч осіб. За музичною ж складовою шоу цілком зможе замінити знаменитий рок-фестиваль у Гластонбері, а фінальним акордом буде виступ сера Пола Маккартні.

В Україні церемонію відкриття ХХХ літніх Олімпійських ігор наживо транслюватиме Перший національний, початок о 23.00 за київським часом.

Олімпіада-2012 проходитиме у Лондоні з 27 липня по 12 серпня. У ній візьме участь понад 10,5 тисячі спортсменів з 205 країн, буде розіграно 302 комплекти медалей у 37 видах спорту. Від України у літніх Олімпійських іграх візьмуть участь 245 спортсменів, що виступлять у 28 видах спорту.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744527

Помідори очолили список найкорисніших продуктів

Американські фахівці в галузі здорового харчування відвели помідорам перший рядок у рейтингу найкорисніших харчових продуктів.

Помідори містять вітаміни C, К, B, а також клітковину, пектин, органічні кислоти, численні мікроелементи (йод, фосфор, натрій, кальцій, магній, кремній, сірку, хлор тощо), повідомляє "MyJane.ru". Помідори ефективні у запобіганні хворобам очей, лікуванні гастритів зі зниженою кислотністю, слабкості і виснаженості організму. Також свіжі помідори є частиною дієти при серцевих і судинних захворюваннях - завдяки високому рівню калію і заліза.

Другий рядок обіймає солодкий перець, багатий на вітаміни С, Р і інші. До речі, вітаміну С у перці більше, ніж у лимоні. Також один плід перцю задовольняє добову потребу у вітаміні Р, який потрібний для кровотворення.

Перець зміцнює серцево-судинну і нервову систему, перешкоджає розвитку ожиріння.
На третьому місці опинилися ягоди. Для людського організму вони цінні своїми вітамінами, антиоксидантами, а також низькою калорійністю.

До топу найкорисніших продуктів також увійшли йогурти, банани, брокколі, шпинат, соєві горіхи, маслинова олія, гранатовий сік і арахіс.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/pomidori_ocholili_spisok_naykorisnishih_produktiv_1744508

Названі номінанти на Букеровську премію

У столиці Великої Британії оприлюдено попередній список (так званий лонг-лист) з 12 номінантів на Букеровську премію (офіційна назва - Man Booker Prize), що вважається однією з найпрестижніших у галузі літератури англійською мовою.

Про це повідомляє ІТАР-ТАСС.

"Доброчесність, безумство і урбаністичні зміни, що збивають з пантелику, увійшли до числа тих, що опинилися в лонг-листі цього року", - відзначив голова журі Пітер Стотард. За його словами, усі відібрані роботи є надбанням сучасної літератури.

Дюжина творів була відібрана членами журі з 145 найменувань, представлених на здобуття премії цього року. До їх числа увійшла британська письменниця Хіларі Мантель з продовженням роману "Вовчий зал", який 2009 року вже приніс їй цю нагороду.

До лонг-листа також потрапили чотири роботи, які створили письменники-дебютанти Рейчел Джойс, Елісон Мур, Джит Тайїл і Сем Томпсон.

Самим старшим літератором у списку став 78-річний Майкл Фрейн, а наймолодшим - 27-річний Нед Боман.

Номінантами на головний приз цього року також стали Уїлл Селф, Нікола Баркер, Андре Бринк, Тан Тван Енг і Дебора Леві.

Шорт-лист премії, що складається з 6 авторів, буде оголошено у Лондоні 11 вересня. При цьому володар головного призу стане відомий лише 16 жовтня, коли відбудеться урочиста церемонія вручення нагороди. Цього року переможець отримає чек на 50 тисяч фунтів ($77,5 тис).

Букеровська премія присуджується авторові, який проживає в одній з країн Співдружність націй, Ірландії або Зімбабве, за твір, створений англійською мовою.

Уперше вручення нагороди відбулося в 1969 році. Чотири володарі премії - Уїльям Голдинг, Надін Гордімер, Відіадхар Найпол і Джон Кутзее - згодом стали лауреатами Нобелівської премії з літератури.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/nazvani_nominanti_na_bukerovsku_premiyu_1744506

У Туреччині заборонили фотографувати на пляжах дівчат у купальниках

На пляжах Туреччини без дозволу фотографувати дівчат у купальниках віднині заборонено законом. Цей акт визнано "втручанням в особисте життя".

Як повідомляють місцеві ЗМІ, поштовхом для прийняття такого рішення став судовий позов однієї з турецьких селебриті до суду Ізміра на журнал, що опублікував її фотографії у бікіні, зняті без її на те дозволу. За фактом втручання в особисте життя зірка вимагала притягнути до відповідальності, як самого фотографа, так і журнал, що опублікував фотографії.

У результаті за рішенням суду пляж було визнано "громадською зоною", де кожний може фотографувати кого хоче і коли хоче, а обвинувачені були відпущені без будь-якого покарання.
Тоді адвокат зірки подав апеляцію до Касаційного суду, який своїм рішенням відмінив первинне рішення суду, оголосивши акт несанкціонованого фотографування дівчат у бікіні "втручанням в їхнє особисте життя".

Як повідомляється, у зв'язку з новим законом, на папараці і керівництво журналу чекають великі штрафи.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/u_turechchini_zaboronili_fotografuvati_na_plyagah_divchat_u_kupalnikah_1744504

Дієта або вправи? Вчені назвали причину ожиріння

Нове наукове дослідження поставило під сумнів поширену думку про те, що для розв'язання проблеми надмірної ваги фізична активність важливіша, ніж харчування. Вивчення способу життя народу хадза з Танзанії, представники якого досі живуть як мисливці-збирачі, показало, що кількість необхідних для організму калорій однакова для всіх людей.
Про це пише Бі-Бі-Сі Україна.

"Як на мене, це свідчить про те, що люди на Заході товстіють, оскільки ми багато їмо, а зовсім не тому, що ми дуже мало рухаємося. Фізична активність дуже важлива для вашого здоров'я, але це не зробить вас худими: для цього треба менше їсти", - заявив Герман Понцер із кафедри антропології Хантерського коледжу університету Нью-Йорка.

Деякі експерти стверджували, що з часів індустріальної революції потреба людського організму в калоріях значно поменшала, і запевняли, що саме зменшення фізичного навантаження, а не зміни в харчуванні, стало важливим чинником ризику ожиріння.

Саме цю теорію перевіряло дослідження. Зразком доіндустріального суспільства послужив народ хадза. Група вчених із США, Танзанії та Великобританії підрахували, скільки енергії тратять у повсякденному житті 30 чоловіків і жінок хадза віком від 18 до 75 років.

Вони з'ясували, що хоч хадза фізично набагато активніші жителів Заходу, з урахуванням ваги та росту їхній метаболізм практично не відрізняється від європейців.

Понцер говорить, що вчені передбачали, що дорослий хадза спалює за день набагато більше калорій, ніж дорослий європеєць або американець.

Однак результати дослідження стали несподіванкою, говорить він, і підкреслили складність енергообміну людського організму.

Згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2015 року на ожиріння страждатиме кожний десятий житель Землі. А кожна третя людина на планеті матиме надмірну вагу, свідчать цифри ВООЗ.

Досі дискусії виникали навколо співвідношення між переїданням і сидячим способом життя, як найбільшими причинами зайвої ваги.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/die_ta_abo_vpravi_vcheni_nazvali_prichinu_ogirinnya_1744519

четвер, 26 липня 2012 р.

У Києві провели показ мод для жінок-інвалідів

25 липня в столичному клубі Dante Park провелиinvalidnost модний показ для жінок з обмеженими можливостями "Fashion Chance".

Його мета - змінити відношення до людей з інвалідністю та привернути увагу до їх щоденних проблем, наголосив генеральний продюсер українського тижня моди Володимир Нечепорук.


"Я не думаю, що мода для людей з інвалідністю повинна бути якоюсь особливою. Повинні враховуватись нюанси функціональності та особливості фігури. Сподіваюсь, що ми підростемо до того рівня, коли на подіумі будуть разом крокувати дівчина модель та дівчина з інвалідністю", - сказав він.

Свої роботи на показі представили 12 вітчизняних дизайнерів, які створили функціональний та красивий одяг. Моделі на візках з усмішкою демонстрували вечірні сукні та ділові костюми.

"Дуже важливо для людини, що опинилась інвалідному візку, продовжити нормальне життя. В нашій країні це практично неможливо, однак ми маємо намір цю ситуацію змінити", - розказала координатор проекту Ірина Трофимова.

Подібний захід проводиться в Україні вперше, проте організатори планують зробити його щорічним.

Ольга Чернишова, КИЇВ. 26 липня 2012 року.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/u_kie_vi_ proveli_pokaz_mod_dlya_ginok_invalidiv_1744279

Міносвіти нагадує: Залишилося 5 днів для подання документів до вишів


vstupМіністерство освіти і науки, молоді та спорту України нагадало, що прийом документів та заяв до вищих навчальних закладів завершується 31 липня, тому для цього майбутнім студентам залишилося 5 днів.

Про це повідомляє прес-служба МОНмолодьспорту.

"Залишається п’ять днів для подання документів на участь у конкурсному відборі для вступу до вищих навчальних закладів України. Прийом документів завершується 31 липня включно",
- наголошується у повідомленні.
За даними заступника директора департаменту вищої освіти МОНмолодьспорту Миколи Фоменка, наразі у вступній кампанії взяли участь вже 559 тис. 544 абітурієнти. Електронною системою подання документів скористалися 61 тис. 206 осіб. Загалом упродовж 2-25 липня до ВНЗ надійшло 1 млн 696 тис. 42 заяви, із них 239 тис. 495 в електронному вигляді. "Зараз активність вступників зменшилася. Пік вступної кампанії припав на 11-12 липня. При цьому зросла кількість електронних заяв", - сказав Фоменко.

Позиції найбільш активних вступників досі тримають жителі Донецької та Дніпропетровської областей, міста Києва, Львівської, Харківської та Одеської областей. Найменшу активність продемонстрували вступники Чернівецької, Закарпатської та Кіровоградської областей.

Лідерами за популярністю серед вступників залишаються Київський національний університет ім. Т.Шевченка, Львівський національний університет ім. І.Франка, Національний технічний університет України "КПІ", Національний авіаційний університет та Національний університет "Львівська політехніка".

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744269

Безпека персональної інформації є пріоритетом для українських інтернет-користувачів - Google

Представництво компанії Google в Україні провело опитування серед користувачів мережі, за результатами якого 33% опитаних ставлять безпеку персональної інформації в інтернеті на перше місце.

Про це повідомив під час "круглого столу" ”Проблеми інформаційної безпеки в інтернеті” глава представництва Google в Україні Дмитро Шоломко, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

“За ініціативи представництва Google в Україні було проведено соціологічне дослідження серед українських користувачів інтернету, метою якого було з'ясувати, наскільки важливим є питання безпеки в мережі для українців, і як вони ставляться до того, що персональні дані користувача можуть бути кимось використані без дозволу їх власника. 33% опитаних заявили про свою стурбованість цими питаннями, і визнали їх важливими та актуальними”, - розповів Д.Шоломко.

Окрім захисту персональних даних користувачів, Шоломко наголосив також на важливості проблеми кіберзлочинності в Україні. Зокрема, за його словами, в Україні є спеціалісти досить високої кваліфікації, які заробляють написанням шкідливих комп'ютерних програм - “вірусів”.

Дмитро Самойленко, КИЇВ
http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744210

Шотландія першою з країн Великої Британії може дозволити одностатеві шлюби

Шотландський уряд оголосив у середу про намір представити законопроект, який дозволить одностатевим парам укладати шлюб.

Про це повідомила заступник першого міністра Шотландії Нікола Стерджен, передає Бі-Бі-Сі.

"Ми взяли на себе зобов'язання зробити Шотландію чесною і такою, яка надає всім рівні права, і тому ми маємо намір продовжувати нашу роботу щодо дозволу одностатевих шлюбів, а також релігійних церемоній для цивільних партнерств", - сказала вона.

Наразі одностатеві пари Шотландії можуть укласти між собою угоду про партнерство.

Проти законопроекту відчайдушно виступають деякі релігійні організації. У свою чергу, Н. Стерджен, заявила про те, що священослужителі, які не бажають проводити церемонію одруження одностатевих пар, не зобов'язані це робити. "Відмову передбачено існуючим законодавством, що забезпечує рівність прав", - прокоментувала вона.

Зараз проходять консультації з питання дозволу одностатевих шлюбів у Англії та Уельсі.
Одностатеві шлюби на сьогодні дозволено в 11 країнах.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744211

Перший у світі музей сім'ї та родоводу створюють у Києві

У Києві з'явиться перший у світі музей сім'ї та родоводу. Його буде створено на базі центру у справах сім'ї та жінок. Діяльність закладу здійснюватиметься у двох напрямах: дослідному та експозиційно-виставковому.

Про це повідомляє прес-служба КМДА на офіційному сайті адміністрації.

“На базі Центру у справах сім'ї та жінок створять перший у світі музей сім'ї та родоводу. Основною метою створення музею є пропагування сімейних цінностей, сприяння розвитку духовно і фізично здорової родини, а також підвищення визначальної ролі сім'ї в житті суспільства, зазначають у центрі” - повідомляє прес-служба.

Нині організатори активно ведуть пошук експонатів для майбутніх експозицій, тож усі охочі можуть долучитися до справи. Музей готовий взяти у тимчасове користування старовинні речі київських родин - фотографії та фотоальбоми, весільне вбрання та старі весільні рушники, побутові речі, листи, листівки. Цікавою буде й інформація, що стосується історії роду - незвичайні історії, розповіді про сімейні традиції, копії документів і родоводів.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744201

Учені створили штучний перламутр

Ученим уперше вдалося створити штучний аналог перламутру, який порівняний з природним за міцністю і навіть перевершує його за блиском.

Про це повідомляє "Лента.ру".

"Природний перламутр складається з шарів неорганічного карбонату кальцію та органічного хітину, що чергуються між собою. Саме шарувата структура надає йому його головні властивості - міцність і переливчатість", - йдеться у повідомленні.
Як стало відомо, вченим вдалося відтворити обидві властивості, створюючи матеріал таким же шляхом, як це відбувається у природі - шар за шаром. Для цього на скляну підкладку наносили вініловий полімер і акрилову кислоту. Потім кислоту вибірково видаляли, у результаті чого в полімерному шарі утворювалися пори. Їх заповнювали розчином карбонату кальцію і давали йому закристалізуватися. Процедуру проводили безліч разів - відповідно до бажаної кількості шарів. Створений матеріал поєднував твердість з міцністю, а також мав яскраве переливчасте забарвлення.

Раніше вчені вже намагалися відтворити шарувату будову перламутру, але їм не вдавалося настільки наблизитися до природного матеріалу. Одна з груп дослідників, наприклад, створила матеріал з шаруватим розташуванням оксиду алюмінію замість карбонату кальцію. Отриманий матеріал мав хорошу міцність, але зовсім не був схожий на природний аналог - він мав білий матовий колір.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744208

Жінки здатні просто дружити з чоловіками, тоді як останні хочуть від дружби більшого - дослідження

Психологи з Університету Вісконсіна дали негативну і, як вони вважають, вичерпну відповідь на "вічне" питання: чи можлива дружба між гетеросексуальним чоловіком і жінкою, якщо вони симпатизують один одному?

Дослідження 88 пар молодих чоловіків і жінок, які перебувають у дружніх відносинах, показали, що чоловіки, незалежно від їх родинного статусу, були б не проти перевести дружні взаємини з подругою в більш практичну площину, пише Medikforum.ru.

При цьому чоловіки вважали, що подруги також відчувають до них сильний сексуальний інтерес.

Проте жінки, навпаки, схильні розглядати дружбу з чоловіками в платонічному ключі. І сексуальний інтерес у жінок пробуджується лише тоді, коли їх власні романтичні відносини з чоловіком або коханцем дають тріщину.

Незаміжні жінки, втім, дійсно відчували сексуальне тяжіння до друзів чоловічої статі. А ось ті, які перебувають у стабільних відносинах не цікавилися друзями в цьому плані.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1744212

середу, 25 липня 2012 р.

Наступника Богдана Ступки можуть назвати вже сьогодні

StupkaІм'я нового художнього керівника Національного театру ім. Івана Франка, який замінить на цій посаді Богдана Ступку, може бути назване вже у середу, 25 липня.

За інформацією видання "Дзеркало тижня", найімовірніше, ним стане головний режисер Київського Молодого театру Станіслав Мойсеєв.

"Виконуючим обов'язки художнього керівника Національного театру ім.
Івана Франка призначено головного режисера Київського Молодого театру Станіслава Мойсеєва", - повідомляє ZN.UA з посиланням на джерело в управлінні культури м. Києва.

За інформацією видання, наказ міністра культури Михайла Кулиняка про призначення Мойсеєва в.о. художнього керівника театру Франка має з'явитися вже у середу. Водночас на посаду головрежа Молодого театру вже запрошено відомого театрального режисера Андрія Білоуса, який і змінить Мойсеєва.

Богдан Ступка, який помер 22 липня, був художнім керівником театру Франка впродовж останніх 11 років. За повідомленнями ЗМІ, він нібито написав листа Президентові Віктору Януковичу, в якому назвав ім'я свого наступника і попросив виконати свою останню волю.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1743957

Розсіяний склероз допоможуть лікувати актинії

Вчені з австрійського університету Монашаskleroz зробили відкриття, яке, як вважають його автори, може допомогти впоратися з такою небезпечною хворобою як розсіяний склероз. Про це повідомляє веб-ресурс Israelinfo.

Як вдалося встановити вченим, отрута, яка міститься в щупальцях актинії,
блокує іонні канали білих кров'яних клітин, більш відомих як Т-клітини. Саме ці клітини і вражають здорові нервові волокна. Отрута актинії знижує їх агресивність щодо нервової тканини.

Такий механізм зниження активності Т-клітин був відомий і раніше, однак колишні препарати не володіли виборчою дією і блокували канали іонного обміну у всьому організмі. Нині з'явилася надія на створення лікарського засобу вузьконаправленої дії. Поки препарат, який отримав назву ShK, має пройти цілу серію клінічних випробувань, що має виключити небезпечні побічні ефекти.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/rozsiyaniy_skleroz_dopomogut_likuvati_aktiniii_1743943

За розкриття таємниці довголіття призначена премія в $10 млн

У США оголосили про заснування спеціальної премії розміром $10 млнGenomics X Prize — яка буде присуджена генетикам, які розкрили секрет старіння.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Цей конкурс стартує у вересні 2013 року. До травня наступного року всі учасники конкурсу повинні пройти реєстрацію. Першим зареєстрованим учасником стала група із співробітників каліфорнійської корпорації Life Technologies, яку очолює доктор Джонатан Ротберг, відомий своєю участю в проекті з дослідження людського геному.

Його колеги, а також і інші учасники конкурсу, будуть протягом місяця аналізувати геноми сотні довгожителів у пошуках ключів до їх здоров'я та довголіття, причому вартість аналізу кожного генома не повинна перевищувати $1 тис.

Розшифровка повного генома за $1 тис. або менше вважається в медицині важливою віхою. Дана цифра розглядається в якості точки, після досягнення якої метод розшифровки повної структури ДНК людини стає досить дешевим, щоб знайти повсякденне застосування в медицині.

Це дозволить лікарям підбирати ліки відповідно до генетичного профілю пацієнта, а також поліпшить діагностику хвороб.

Уже зараз сто людей у віці 100 років погодилися надати свій генетичний матеріал у розпорядження організаторів конкурсу.

"Сто людей дадуть вам натяк на те, що визначає довголіття. Тисяча розшифрованих геномів підтвердять ваші здогадки, а десять тисяч дозволять вам сказати — ось ці гени причетні до серцевих і ракових захворювань", — вважвє Ротберг.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1743937

YouTube публікуватиме особисті дані спамерів

Відеохостинг YouTube планує покарати своїх користувачів, що роблять грубі, образливі або спамові коментарі незвичайним способом: компанія планує називати таких користувачів на сайті не за допомогою вибраного ними ніку, а їх повним ім'ям і прізвищем.

Про це пише CyberSecurity.

Для таких користувачів компанія публікуватиме повідомлення про те, що відтепер усі їх повідомлення на YouTube будуть підписані їх реальним ім'ям. Отримувати дані компанія планує також з акаунта Google+.

Ще на останній конференції Google I/O розробники YouTube заявили, що планують реалізувати в системі коментарів ряд змін, спрямованих на ліквідацію зловживань з боку багатьох користувачів.

Аналітики говорять, що цей крок направлений на створення більш цивілізованого середовища спілкування на YouTube, яке має стати привабливішим для бізнесу і потенційних рекламодавців.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/youtube_publikuvatime_osobisti_dani_spameriv_1743933

Іспанці відмовляються від сієсти

Влада ІспаніЇ вирішила пожертвувати сієстою заради поліпшення економічної ситуації. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

У країні з липня ввели нові правила, які дозволяють магазинам площею більш як 300 кв м працювати довше на 25% на тиждень. Таким чином влада сподівається зупинити спад роздрібного продажу (скоротився у травні на 4,3% в річному виразі, а падіння з 2007 року вже перевищило 23%), запрошуючи туристів та жителів країни вдатися до шопінгу замість традиційної сієсти.

Великим магазинам дозволено працювати 90 годин на тиждень замість 72 годин, що раніше допускалися, і тепер вони зможуть торгувати під час сієсти, відмовившись від двогодинної перерви з 14:00 до 16:00.

Крім того, пом'якшено правила дотримання релігійних свят: магазини зможуть працювати 10 недільних або святкових днів на рік, а не вісім, як це було раніше.

Уряд розраховує, що цей крок також дозволить трохи знизити безробіття з теперішніх 24,6% - найвищого рівня не лише в Євросоюзі, а й серед усіх країн ОЕСР. Нові умови для магазинів дадуть змогу створити близько 20,5 тис. робочих місць, що не так багато для країни з населенням понад 47 млн осіб, але для Іспанії зараз важлива будь-яка дрібниця.

Мадрид лідирує серед міст, які намагаються лібералізувати правила торгівлі, щоб залучати якомога більше туристів. Тепер у місті всі 75 тисяч магазинів можуть працювати у будь-який час, незалежно від їх площі.

У той же час, маленькі магазини по всій країні висловили невдоволення нововведеннями, оскільки вони побоюються, що покупці віддадуть перевагу великим торговим центрам.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1743924

Lada Priora знімуть з виробництва

Флагманська модель російського автогіганта АвтоВАЗу Lada Priora проживе на конвеєрі ще три роки. Після чого, в 2015 році, буде знята з виробництва. Замінити другу за популярністю модель Волзького автозаводу планується абсолютно новим автомобілем.

Про це заявив президент Волзького автозаводу Ігор Комаров, передає “Вести.ру”.
"Ми зараз розробляємо нову платформу у В-класі. Вона буде у ціновому сегменті вища, ніж Гранти і Калина. І вона має у перспективі замінити Пріору. Передбачається, що менше ніж через три роки вона стане у виробництво. Ми активно працюємо з розробки даного автомобіля. Фактично концепція і стиль дизайну інтер'єру і екстер'єру вже заморожені, далі починаємо проробляти вже деталі", - поділився Комаров деякими подробицями.

Lada Priora наразі є однією з найдорожчих моделей у лінійці АвтоВАЗу. Автомобіль вийшов на ринок у 2007 році і наразі пропонується у чотирьох типах кузова - седан, універсал, хетчбек і дрібносерійний варіант купе.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/lada_priora_znimut_z_virobnitstva_1743925

У Євросоюзі заборонили продавати планшет Samsung

Американська корпорація Apple виграла судовий розгляд, зобов'язавши південнокорейську компанію Samsung тимчасово призупинити продаж планшета Galaxy Tab 7.7.

Про це повідомляє Webwereld.

Заборону на продаж на компанію наклав суд міста Дюссельдорф (Німеччина). На думку суддів, між планшетом і пристроєм, зображеним на датованих 2004 роком кресленнях Apple, є схожість.

Раніше інший планшетний комп'ютер виробництва Samsung - Galaxy Tab 10.1 - також був заборонений для продажу в серпні 2011 року. При цьому заборона спочатку діяла на території всього ЄС, а пізніше її обмежили лише площею Німеччині.

Тоді південнокорейському виробникові електроніки вдалося обійти заборону за допомогою випуску нової версії пристрою. Новий планшет назвали Galaxy Tab 10.1N. Втім, Apple продовжила спроби знайти порушення і в цьому пристрої, проте суд відхилив її претензії.

Samsung і Apple почали патентну війну через зовнішній вигляд планшетів. На думку американського гіганта, Samsung запозичує його оформлення для власних розробок. Суперечка між компаніями триває з квітня 2011 року, притягаючи суди в різних країнах.

Galaxy Tab 7.7 компанія анонсувала у вересні 2011 року. Планшет вважається одним із найлегших у своїй категорії, випущених Samsung, оскільки його вага становить 335 грамів.

Проте недавно стало відомо, що продаж смартфона Samsung Galaxy S III подолав рівень у 10 млн, менше ніж за два місяці з моменту старту продажу.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/u_e_vrosoyuzi_zaboronili_prodavati_planshet_samsung_1743932

вівторок, 24 липня 2012 р.

Ведмедиця відвідала торговий центр в американському штаті Пенсильванія

У Фрейзере, штат Пенсильванія (США), молода medvedведмедиця забрела у торговий центр. У результаті зустрічі з нею ніхто не постраждав. Сама ведмедиця також не отримала травм.

Про це інформує Tribune-Review, повідомляє Лента.ru.

"За словами очевидців, тварину помітили увечері на стоянці магазину. Ведмедицю намагалися прогнати, але вона не зуміла зорієнтуватися у просторі,
злякалася і забігла в будівлю торгового центру. Відвідувачів негайно евакуювали", - йдеться у повідомленні.

Ведмедиці зробили ін'єкцію транквілізатора, однак заснула тварина не відразу. Близько години-півтори вона бродила, а потім нарешті заснула, і її вивезли за межі магазину.

На шиї ведмедиці був зафіксований нашийник, що відстежує її переміщення. Проте, звідки тварина прийшла у Фрейзер, поки що не встановлено. Припускають, що вона подолала значну відстань. Юна ведмедиця - їй близько року - може бути учасницею наукової програми.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1743654

Елтон Джон уперше за 22 роки очолив британський чарт

EltonЕлтон Джон, що випустив кілька днів тому записаний спільної з групою Pnau альбом "Good Morning To The Night", повернувся на вершину британського чарту.

Про це повідомляє британська музична організація Official Chart Company.

Нинішній успіх став для співака першим за останні 22 роки -
востаннє його альбом підіймався на перше місце хіт-параду в 1990 році, коли випустив збірку "Very Best of Elton John". Останньою студійною роботою, що дісталася першого місця чарту альбомів Великобританії, була "Sleeping with the Past" 1989 року випуску.

Альбом "Good Morning To The Night" вийшов 16 липня. У платівку включено танцювальні ремікси на старий хіт Елтона Джона.

Новий фільм про Бетмена зібрав за вихідні в прокаті $160 млн

Новий фільм про Бетмена "Темний лицар: batmanВідродження легенди" у вихідні зібрав у прокаті США й Канади 160,8 мільйона доларів.

Такі дані оприлюднила студія Warner Bros, повідомляє агентство Рейтер.

Це значно гірше прогнозів аналітиків, на думку яких, новий блокбастер вже в перший уїк-енд мав принести його авторам від 170 до 198 мільйонів доларів.


Warner Bros. вирішила оприлюднити цифри про збори, хоча раніше ЗМІ повідомляли, що найбільші голівудські кіностудії вирішили не публікувати дані про прокатні збори в США за минулі вихідні на знак поваги до постраждалих у трагедії 20 липня.

Як повідомлялося раніше, в ніч на п'ятницю, 20 липня, невдовзі після початку прем'єри фільму, зловмисник у протигазі ввійшов у кінозал через запасний вихід, розкрив ємність, що містить сльозогінний газ, а потім відкрив вогонь по глядачах. У результаті загинуло 12 осіб, поранення отримали ще 58 відвідувачів кінотеатру, 11 осіб знаходяться в критичному стані. Підозрюваного вдалося відразу ж затримати, ним виявився місцевий житель - 24-річний Джеймс Холмс.


http://www.ukrinform.ua/ukr/news/1743663

Більшість українців вважають, що Євро-2012 поліпшило імідж країни - опитування

Більшість (65%) українців, опитаних компанією Research & Branding Group, вважають, що проведення Євро-2012 поліпшило міжнародний імідж України.

Про це свідчать результати всеукраїнського дослідження громадської думки, проведеного цією соціологічною компанією, повідомляє UBR.
 
"65% українців вважають, що Євро-2012 поліпшило міжнародний імідж України, 27% не визначилися, 8% з цим не згодні", - говориться у повідомленні.

Зокрема, 20% опитаних вважають, що позитив від Євро-2012 для України полягає у визнаному Європою іміджі України. 5% - у розвитку туризму, і ще 5% - у збільшенні доходів населення, економічному прибутку та інвестиціях.

При цьому 60% респондентів вважають, що заклики бойкотувати Євро-2012 і не відвідувати матчі в Україні, які звучали у ряді країн Європи, в цілому не досягли своєї мети, 15% думають, що досягли, 25% не змогли відповісти.

51% опитаних чекають, що після Євро-2012 значно збільшиться приплив іноземних туристів, 36% коливаються в оцінках і 13% загалом не згодні з цим.

Опитування було проведене з 26 червня по 12 липня 2012 року методом особистого інтерв'ю в усіх регіонах України.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/bilshist_ukraiintsiv_vvagayut_shcho_e_vro_2012_polipshilo_imidg_kraiini___opituvannya_1743630

На Україну знову насувається спека

У найближчий тиждень в Україну повернеться спека. За прогнозом синоптиків, 24-31 липня в Україні, крім західних областей, очікується суха та спекотна погода.

Про це на брифінгу у Києві заявив директор Українського гідрометеорологічного центру МНС Микола Кульбіда.

«Максимальна температура в західних і північних областях, де до цього був помірний температурний режим, знову зросте до 29-33 градусів, у той час як на півдні, в центральній частині України і на сході переважаючий температурний режим протягом наступного тижня буде близько 33-38 градусів», - зазначив він.

При цьому, за його словами, на півдні та сході країни місцями стовпчики термометра сягатимуть 40 градусів вище нуля.

У зв'язку зі спекою 24-26 липня у Криму, більшості південних, східних областей та на Дніпропетровщині, а 27-31 липня - по всій Україні, крім заходу, очікується надзвичайно високий рівень пожежної небезпеки. «У деяких регіонах ступінь пожежної небезпеки в 3-4 рази перевищуватиме критичний показник», - наголосив керівник Укргідрометцентру.

Рівень безробіття у США стане рекордним за півстоліття - дослідження

Бідність у США підніметься до рекордного рівня з середини минулого століття через економічну та фінансову кризу та перевищить 15,7%.

Про це свідчить дослідження Associated Press, здійснене на основі опитувань більше десяти провідних економістів та аналітиків, які дотримуються як консервативних, так і ліберальних поглядів.

"Експерти зійшлися в твердженні: офіційний рівень бідності зросте з 15,1%, зафіксованих у 2010 році, піднявшись вище позначки у 15,7%", - зазначено у повідомленні.

Таке значення показника буде максимальним з часів запровадження кампанії проти бідності в 1960-х роках. При цьому більшість опитаних економістів сходяться на думці, що офіційний рівень бідності може піднятися ще вище.

За прогнозами фахівців, хвиля бідності швидко накриє різні верстви населення, зокрема людей з неповною зайнятістю, сім'ї, які проживають у провінціях, а також "найбідніших серед бідних".
Під офіційним рівнем бідності у США розуміється процентне співвідношення людей, які не здатні придбати мінімальний набір товарів і послуг, до загальної кількості людей.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/riven_bezrobittya_u_ssha_stane_rekordnim_za_pivstolittya___doslidgennya_1743559

Мікрофлора кишечника впливає на настрій

Вчені з Ірландії дійшли висновку, що кількість серотоніну, відомого також як «гормон щастя», залежить від бактерій, які живуть у кишечнику людини.

Про це повідомляє Likar.info.

"Не секрет, що мікрофлора кишечника чинить значний вплив на наше здоров'я. Не так давно дослідники дізналися, що ця дія стосється не лише фізичного, а й психологічного здоров'я людини", - зазначається у повідомленні.

Як виявилось, бактерії, які мешкають у кишечнику, значно впливають на рівень серотоніну у головному мозку.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/mikroflora_kishechnika_vplivae__na_nastriy_1743648

Київський "Музей води" прийняв ювілейного відвідувача

Київський "Музей води", що існує з 2003 року, прийняв 1 млн. 200-тисячного відвідувача.

Про це повідомляє сайт столичної міськдержадміністрації.

"Киянка Ірина Степанова прийшла до музею з мамою, батьком і братом", - говориться в повідомленні.

Колектив "Водно-інформаційного центру" вручив ювілейній відвідувачці посвідчення і пам'ятний подарунок.

Унікальний музей, де можна дізнатися як про гідросферу планети і запаси води, які має в своєму розпорядженні Україна, так і про те, як працює домашня сантехніка, розташований у центрі Києва посеред Хрещатого парку - в одній із старовинних водонапірних веж віком понад 130 років.

Експозиція розташовується під землею, куди потрібно спуститися ліфтом. Гід розкаже про те, як забезпечувався питною водою Київ у давнину, скільки вона коштувала, як прокладали перший водопровід. Тут же можна побачити діючу модель артезіанської свердловини, дізнатися, як влаштований каналізаційний колектор.

Багато частин експозиції динамічні, наприклад, у музеї обладнана ванна кімната з кранами, з яких постійно тече вода: повна ванна, повна раковина, погано відрегульований змив у бачка – це демонстрація нераціонального використання води.

В одному із залів музею влаштований грот, пройшовши через який можна побачити різні перетворення і стани води: тут є і водоспад, і дощ із грозою.

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/kiiivskiy_muzey_vodi_priynyav_yuvileynogo_vidviduvacha_1743575