понеділок, 28 листопада 2011 р.

Фесенко: Затриманням чиновників Держцентру зайнятості влада засвідчує невибірковість правосуддя

Затримання за звинуваченням у хабарництві та незаконному збагаченні посадовців Державного центру зайнятості має продемонтрувати реальну боротьбу влади з корупцією і невибірковість правосуддя. Таку думку в коментарі кореспондентові УКРІНФОРМу в понеділок висловив політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Я думаю, що тут два завдання вирішується одночасно - це і реальна боротьба з проявами корупції в окремих відомствах, і в той же час демонстрація того, що правосуддя працює не вибірково, що боротьба з корупцією спрямована і проти представників нинішньої влади", - сказав експерт.

Він додав, що останнім часом ми побачили, що корупція в країні є тотальною, і "з чогось треба починати".

Те, що боротьба з корупцією виходить на рівень керівників центральних органів виконавчої влади, на думку політолога, є позитивом, хоча він не виключив також політичних та бізнесових аспектів. У цьому контексті В.Фесенко зазначив, що майже кожний керівник міністерства чи центрального органу виконавчої влади представляє ту чи іншу бізнесово-політичну групу всередині або Партії регіонів, або нинішньої парламентської більшості.

"Як тільки цю людину починають тягати по прокуратурах, судах, це зачіпає інтереси конкретних бізнес-груп. І це може бути проявом боротьби різних бізнесових інтересів, взаємної конкурентної боротьби. Тож бізнесова складова тут теж може бути, особливо коли торкається тих органів державної влади, які впливають на економічну політику", - вважає експерт.

Як повідомляло
агентство, 25 листопада у Києві у ході спецоперації затримано чотирьох посадовців Державного центру зайнятості. За інформацією СБУ, під час обшуку в службових кабінетах, приватних помешканнях та у банківських скриньках підозрюваних вилучено понад 2 мільйони гривень, близько мільйона доларів США, понад 200 тисяч фунтів стерлінгів, близько півмільйона євро та понад 3 кг золота і ювелірних прикрас. Стосовно затриманих чиновників порушено кримінальну справу за фактами хабарництва та незаконного збагачення (ст.ст. 368, 368-2 Кримінального кодексу України). Слідством встановлено, що керівники центру надавали державні кошти підприємствам для створення нових робочих місць тільки за умови "відкату" в розмірі 15-20 відсотків від суми, що виділялася. При несплаті зазначених відсотків фінансування припинялося та розпочиналися всілякі "контрольні перевірки" цих підприємств, зазначили у СБУ.

Надія Юрченко, КИЇВ. 28 листопада 2011 року.http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1059551

Майже половина українців не вважає Росію європейською країною - опитування

Майже половина українців - 46% - не вважає Російську Федерацію в повній мірі європейською країною, а сприймає її швидше як "частину особливої євразійської цивілізації". Водночас 36% жителів нашої країни дотримуються думки, що Росія є частиною Європи. Такі результати дослідження громадської думки "Росія очима українців", проведеного групою компаній Research & Branding Group, оприлюднені на прес-конференції у Києві в понеділок.

"Що Росія є частиною Європи, і в ХХІ столітті їх долі будуть тісно переплетені, вважають більш як третина українців. Росія не є в повній мірі європейською країною, а швидше частиною особливої євразійської цивілізації - вважають якщо не 50%, то далеко більше як 40% респондентів. Не змогла якось відобразити це питання п'ята частина респондентів", - сказав засновник групи компаній Research & Branding Group соціолог Євген Копатько.

Він також звернув увагу на різницю в оцінках представників різних регіонів України. На заході країни 63% респондентів вважають, що Росія не є в повній мірі європейською країною. Разом із тим у Центральній Україні 41% жителів вважають Росію частиною Європи.

Експерт зазначив, що дослідження було проведено у зв'язку з "актуалізацією в Україні ідеї створення Євразійського союзу", яка належить Володимиру Путіну.

Дослідження "Росія очима українців" проводилося з 27 жовтня по 7 листопада 2011 року. Збір інформації здійснювався методом особистого інтерв'ю в 24 областях України і в Криму. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю та віком. Обсяг вибіркової сукупності становив 2079 людей. Очікувана середня похибка вибірки становить 2,2%.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1059544

пʼятницю, 18 листопада 2011 р.

Новий сайт "Укрінформ-блоги" сприятиме діалогу між громадянами та владою

Національне інформаційне агентство УКРІНФОРМ спільно з Департаментом інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України розробили проект "Укрінформ-блоги". Його мета - сприяти діалогу між пересічними громадянами й владними структурами, надати додаткову можливість обміну думками із проблемних питань задля їх вирішення.
Новий сайт, який можна знайти в Інтернеті за адресою blogs.ukrinform.com, дає змогу кожному міністру чи керівникові центрального органу виконавчої влади висловлюватися з питань соціально-економічного характеру та отримувати відгуки на них з боку користувачів.
УКРІНФОРМ, у даному випадку, забезпечує виключно віртуальну платформу для такого діалогу.

Будемо вдячні за будь-які пропозиції та побажання.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1056490

середу, 2 листопада 2011 р.

За даними правоохоронців, у країні йде скупка зброї і підготовка до нападів на органи влади - В.Янукович

Президент Віктор Янукович заявляє, що в Україні зафіксовано факти закупівлі зброї і підготовка до здійснення нападів на органи влади. Про це Глава держави сказав під час розширеного засідання Кабінету Міністрів України та Комітету економічних реформ.

заклики до революціїї. Мені правоохоронні органи дають інформацію, що йде скупка зброї в країні і підготовка до збройних нападів на органи влади", - сказав Янукович.

Глава держави підкреслив, що, на його думку, це роблять не ті, кому погано живеться.

"Невже необхідно зірвати стабільність, фінансову і політичну, починати виходити всім на вулиці з вилами і ділити все, що є, чи що потрібно?", - відзначив Президент.

У цьому контексті він наголосив на тому, що владі необхідно приділяти більше уваги діалогу з суспільством.

Святослав Халус, Наталія Печоріна, КИЇВ. 2 листопада 2012 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1053627