четвер, 20 жовтня 2011 р.

Москва та її князівство виникли пізніше, ніж Київська Русь - депутат Павло Мовчан

Москва та московське князівство виникли значно пізніше, ніж Київська Русь. На цьому наголосив голова Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Т.Шевченка, народний депутат України Павло Мовчан під час круглого столу в УКРІНФОРМі.

"Ще з історичних джерел відомо, що Москва та московське князівство виникли на кілька століть пізніше, ніж утворилася Київська Русь", - сказав П.Мовчан. Тому рішенням про відзначення 1150-річчя зародження російської державності, як вважає нардеп, Росія хоче "реваншуватися" та заявити про велику історію і країну, проте без української складової.

Гортаючи сторінки історії, завідуючий відділом Інституту археології НАН України Леонід Залізняк розповів, що європейський континент розвивався за універсальними етно-історичними законами, і українська історія не виняток. Кожен із народів на ранньому етапі свого розвитку пройшов так звану "племенну фазу". Наприклад, в епоху Середньовіччя англійці були представлені племенами англів та саксів, а поляки - кашубами і мазовчанами. Українці, у свою чергу - полянами, деревлянами, волинянами, сіверянами та іншими. Але приблизно у 10-у столітті європейські племена, які говорили спорідненими діалектами та мали однакову етнокультуру, дозріли до створення своїх національних держав. Тоді, як зауважив історик, виникає перша Англійська держава, Польське королівство, Празьке князівство тощо. І тоді ж постає перша Українська держава, яка зветься Русь.

"Тому Київська Русь настільки ж українська, як тогочасна Англійська держава - англійська, а Польське королівство - польське. Тож які є підстави заперечувати, що Київська Русь, яка постала навкруги Києва - не є нашою спадщиною?", - заявив Л.Залізняк, додавши, що Україні все ж не варто нікому нічого доводити. "Нехай цим займаються ті, хто воює з універсальним законом етно-історичного розвитку Європи", - резюмував історик.

Нагадаємо, 3 березня цього року Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв підписав указ N 267 "Про святкування 1150-річчя зародження російської державності", яким, на думку вітчизняних істориків, позбавляє українців права на історичну спадкоємність, зокрема, Київську Русь.

Ірина Бакай, КИЇВ. 20 жовтня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1050457

середу, 19 жовтня 2011 р.

Інтернет-свах зобов'яжуть ліцензуватися - законопроект

На діяльність, пов'язану зі збиранням та розповсюдженням через інтернет інформації про осіб з метою їх знайомства, пропонується встановити ліцензування. Про це йдеться у законопроекті про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії торгівлі людьми, прийнятому Верховною Радою за основу.

"Підлягають ліцензуванню... діяльність, пов'язана зі збором та розповсюдженням ( в тому числі в глобальній мережі Інтернет) інформації про фізичних осіб з метою їх знайомства", - зазначається в 46-му пункті, яким пропонується доповнити Статтю 9 Закону "Про ліцензування певних видів господарської діяльності".

Цим же законопроектом передбачена відповідальність за неліцензійну діяльність у згаданій сфері. Зокрема, Кодекс України про адміністративні порушення пропонується доповнити нормою, за якою провадження юридичною особою чи фізичною особою-підприємцем такої діяльності, або порушення ліцензійних умов тягне за собою штраф від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При цьому знаряддя неліцензійної діяльності можуть бути конфісковані.

Нагальність прийняття закону обумовлена тим, що саме за через сайти знайомств у багатьох випадках здійснюється вербування громадян України у секс-індустрію.

"За експертними даними більш ніж півмільйона українців перебуває у трудовому або сексуальному рабстві внаслідок торгівлі людьми, яка здійснюється кримінальними структурами під виглядом "шлюбних агентств" та "бюро знайомств" (у тому числі через мережу Інтернет)", - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту.


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1049930

пʼятницю, 14 жовтня 2011 р.

14 жовтня - День українського козацтва

День українського козацтва відзначається щороку 14 жовтня згідно з Указом Президента України від 7 серпня 1999 р. Цього дня у православних церквах відправляють служби, молебні, у тисячах міст України відбуваються святкові гуляння, фестивалі, кінні перегони, козацькі паради та змагання.
Вперше українські козаки згадуються наприкінці XV століття, коли вони почали оселятися на землях Подніпров'я, нижче за дніпровські пороги. Козацтво постійно поповнювалося утікачами з різних земель України (хоч були серед них і представники інших народів), які з тих чи інших причин залишали місця свого проживання. Певний час козаки жили за рахунок воєнної здобичі у боротьбі з турками і кримськими татарами. У першій половині XVI століття кількість їх ставала все більшою, і з напіввійськового промислу козацтво перетворювалося на окремий стан тогочасного українського суспільства. Вироблялися і установлювалися військова організація, адміністративний устрій, закони і звичаї.

У XVI столітті українське козацтво утворило свій центр - Запорозьку Січ, що була столицею, значною мірою, незалежної військової республіки. У XVII столітті козацтво запорозьке, реєстрове вже утворило провідну верству українського народу і склало основу української держави, що постала 1648 року з початком Визвольної війни під проводом гетьмана України Богдана Хмельницького.

Козацький адміністративно-військовий устрій був поширений на значну частину України. 3 козацької старшини утворилася нова українська аристократія. Новий устрій проіснував на українських землях до кінця XVIII століття, а військові козацькі формування - до I-ї половини XIX століття.

Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. Окрім того, споконвіку на свято Покрови Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана, визначала, як козацтву жити далі.
Фото: Тарасов Володимир
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1048862

середу, 12 жовтня 2011 р.

Тимошенко має брати участь у парламентських виборах наступного року - Білий дім

Сполучені Штати закликають звільнити екс-прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко та інших політичних лідерів і колишніх урядовців, а також наголошують на важливості їхньої участі у парламентських виборах в Україні. Про це заявив прес-секретар Білого дому Джей Карні, повідомляє УКРІНФОРМ.

"США закликають звільнити Ю.Тимошенко та інших політичних лідерів і колишніх урядовців і вважають, що вони повинні мати необмежену можливість повною мірою брати участь у політичному житті, в тому числі парламентських виборах наступного року", - підкреслив Джей Карні.

"Сполучені Штати рішуче підтримують мету українського народу стати демократичною і квітучою європейською державою і залишаються відданими зміцненню двостороннього співробітництва, заснованого на спільних цінностях та спільних інтересах", - підтвердив прес-секретар Білого дому Джей Карні. Водночас, за його словами, Україна "не може досягти цієї мети без подвоєння зусиль по захисту і зміцненню демократії та верховенства закону для всіх громадян країни".

Як повідомляло агентство, Сполучені Штати висловили "глибоке розчарування засудженням і вироком, винесеним колишньому прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко" й політично вмотивованим переслідуванням. "Звинувачення проти Тимошенко і проведення суду над нею, а також переслідування інших лідерів опозиції та членів попереднього уряду викликали серйозні побоювання з приводу прихильності уряду України до демократії та верховенству закону", - зазначають у Вашингтоні.

Наталія Костіна, ВАШИНГТОН. 12 жовтня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1048149

пʼятницю, 7 жовтня 2011 р.

Світ відзначає День посмішки

У п'ятницю, 7 жовтня, відзначається Міжнародний день посмішки, запропонований американським художником Харві Боллом, винахідником "смайлика".

"7 жовтня 2011 року ми відзначаємо тринадцятий Міжнародний день посмішки. Як завжди, тема дня - Зроби добру справу. Допоможи кому-небудь посміхнутися", - йдеться на сайті World Smile Day.

Х.Болл, який призначив себе Міжнародним послом щастя і заснував Світову корпорацію посмішок, запропонував відзначати День посмішки кожну першу п'ятницю жовтня, коли саме передчуття уікенду сприяє гарному настрою.

"Смайлик" Х.Болл вигадав у 1963 році як символ для страхової компанії State Mutual Life Assurance Company of America. Художник запропонував їм усміхнене жовте обличчя. Замовникам ця ідея сподобалася. Були зроблені значки і роздані персоналу компанії. Їхні клієнти були в захваті від такого нововведення, і вже через кілька місяців було випущено більше 10 тисяч значків. Потім ця мила посмішка з'являтися на футболках, бейсболках, конвертах, листівках, сірникових коробках. Навіть поштове відомство США випустило марку з цим символом.

Художник помер в 2001 році, а гроші за використання запатентованого "смайлика" зараз надходять до некомерційного фонду Харві Болла та йдуть на доброчинність. "Ніколи ще в історії людства і мистецтва не було жодної роботи, яка б, настільки поширившись, приносила стільки щастя, радості та задоволення", - говорив художник про свій винахід.


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1047170

Куріння можуть прирівняти до допінгу

Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) включило нікотин в програму моніторингу на наступний рік, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на веб-ресурс Newsland.

Ця ж впливова в спортивних колах організація заявила, що не переслідує в цьому разі мету зробити свій внесок в боротьбу з курінням, а має намір поглиблено вивчити стимулюючі особливості тютюну.

Хоч вже нині відомо, що нікотин різко збільшує в крові людини рівень адреналіну. На думку частини фахівців, це може сприяти штучному поліпшенню спортивних результатів.

Тому не виключено, що в недалекому майбутньому спортсмени-курці, а таких чимало, будуть прирівнюватися до допінгерів і стануть персонами нон-грата на спортивних полях і майданчиках.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1047054

Провайдерів зобов'яжуть блокувати доступ до зарубіжного контенту, який завдає шкоди суспільній моралі - законопроект

Операторів і провайдерів телекомунікацій, що надають послуги доступу до мережі Інтернет, зобов'яжуть видаляти контент, який завдає шкоди суспільній моралі з національного сегменту інтернету, і надійно блокувати доступ до нього, якщо він розміщений поза межами України. Це передбачає законопроект щодо внесення змін до Закону "Про захист суспільної моралі", рекомендованому Комітетом з питань свободи слова та інформації для прийняття парламентом за основу.

"Оператори та провайдери телекомунікацій, що надають послуги з розміщення, зберігання та доступу до електронних інформаційних ресурсів (веб-сайтів), а також послуги доступу до мережі Інтернет, зобов'язані за наявності рішення суду протягом доби забезпечувати технічними засобами видалення контенту, що завдає шкоди суспільній моралі, у тому числі дитячої порнографії, з національного сегменту мережі Інтернет, а за умов його розміщення поза межами України - надійне блокування доступу до нього з національного сегменту мережі Інтернет", -зазначається у документі.

Законопроект також зобов`язує провайдерів на запит правоохоронних органів невідкладно надавати інформацію, за допомогою якої можна встановити особу користувача послуг, місце встановлення телекомунікаційного обладнання, час та місце створення, функціонування інформаційних ресурсів, що порушують Закон "Про захист суспільної моралі", та дані щодо доступу до них користувачів телекомунікаційних систем.

Законопроект про внесення змін до Закону "Про захист суспільної моралі" поданий на розгляд ВР народними депутатами Павлом Унгуряном (фракція "БЮТ-Батьківщина"), Павлом Мовчаном (депутатська група "Реформи заради майбутнього"), Лілією Григорович ("НУ-НС"), Русланом Князевичем ("НУ-НС"), Євгеном Царьковим (КПУ), Геннадієм Самофаловим (ПР), Андрієм Павловським ("БЮТ-Батьківщина"), Катериною Ващук ("Народна партія") та Володимиром Олійником (ПР).

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1047179

четвер, 6 жовтня 2011 р.

Прихильники Apple оголосили масовий траур у зв'язку зі смертю С.Джобса

Прихильники екс-гендиректора Apple Стіва Джобса, що помер у середу, оголосили масовий траур у різних країнах світу. Люди збираються біля магазинів Apple у Нью-Йорку, Шанхаї, Гонконзі, Сіднеї та інших містах. Будинок Джобса у Пало Альто, штат Каліфорнія, також збирає навколо себе натовп людей, повідомляє Reuters.

"Фанати Apple від Нью-Йорку до Австралії зібралися, щоб оплакати смерть Стіва Джобса, вони приносять з собою продукти Apple, букети та щирі співчуття у пам'ять про людину, яка змінила комп'ютерну, музичну та телефонну індустрію", - йдеться у повідомленні.

Крім того, фанати Стіва Джобса запропонували оголосити 14 жовтня, день, коли розпочнеться продаж нового IPhone 4s, Днем Стіва Джобса. Прихильники Apple відкрили меморіальний сайт, присвячений Джобсу, і закликали усіх користувачів продукції компанії у цей день одягатися як Стів Джобс і писати про нього в усіх соціальних мережах. "Ми захоплюємося його роботою і дуже цінуємо те, що Стів Джобс приніс у світ. Давайте віддамо йому шану пам'яті та призначимо 14 жовтня днем Стіва Джобса", - пишуть засновники меморіального сайту.

У Петербурзі намічено відкриття алеї блогерів, пишуть російські ЗМІ. Саме там у четвер зберуться представники влади, інтернет-компаній, відомі блогери. Українські фанати Стіва Джобса також висловлюють свої співчуття у зв'язку зі смертю Ст.Джобса, публікуючи в інтернеті слова співчуття і створюючи сайти, присвячені Ст.Джобсу. Віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тигипко у своєму мікроблозі Twitter написав, що світ "багато втратив" у зв'язку зі смертю засновника корпорації Apple.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, співчуття у зв'язку з кончиною Ст.Джобса висловили президент США Барак Обама, засновник Microsoft Білл Гейтс, глава Facebook Марк Цукерберг та інші відомі особи.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1046837

середу, 5 жовтня 2011 р.

На думку відомого лінгвіста, російська мова вироджується

Відомий лінгвіст професор теорії культури та російської літератури університету Еморі (Атланта, США) і член Академії російської сучасної словесності Михайло Епштейн заявив, що російська мова сьогодні - аж ніяк не найвеличніша та наймогутніша, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на газету "Невское время", в якій опубліковано інтерв'ю із вченим.

"Мова динамічно розвивалася аж до Жовтневої революції. Англійський і російський словники йшли, як то кажуть, пліч-о-пліч, до початку ХХ століття. У кожному з них було приблизно по 200 тисяч слів. Коли у 1934 році вийшов словник Вебстера, в ньому було вже 600 тисяч слів. А в 1940-му найповніший для радянської епохи словник Ушакова містив лише 80 тисяч слів. Сьогодні цей розрив тільки посилюється. З виродженням мови вироджується і наше життя, зникають емоційні відтінки, етичні поняття, якими рясніла російська мова в XIX столітті", - стверджує М.Епштейн.

Він зазначив, що в академічному словнику російської мови 1847 року було 160 слів з коренем "люб", а в сучасних словниках означається тільки 40 таких слів. І при цьому за півтора століття не з'явилося жодного нового слова із цим коренем.

За словами професора, англійська мова є мовою-донором, а російська - імпортером. "В англійській мові сьогодні близько мільйона слів, в сучасній російській, за даними найповніших словників, не більше 150 тисяч", - підкреслив він. Комп'ютерної сфери ми взагалі не будемо торкатися, сказав М.Епштейн, - вона суцільно англійська.